Mieszkajac w Polsce przez wiele lata uzywalam szamponu kokosowego 2w1 z Timotei, ktory byl dla moich wlosow idealny, bez masek, odzywek i innych upiekszaczy moje wlosy wygladaly cudnie. Obecnie bedac w kraju gdzie nie moge go znalezc musze posilic sie innymi szamponami.
Z racji, ze moje wlosy sa wybredne moja przygoda z wiekszoscia szamponow konczy sie na jednej butelce. Tym razem po zakonczeniu znajomosci z szamponem Garnier bedac w H&M rzucila mi sie w oczy przecena na szampony z OGX. Musze przyznac, ze mialam kilka buteleczek tej marki jednak nigdy do konca mnie nie uwiodly. Zwazajac jednak na cene przed przecena zdecydowalam, ze warto. Po przebieraniu, wachaniu w koszyku znalazla sie buteleczka Sensually soft + tsubaki blossom. Glownym powodem byl zapach, bo uwiodl mnie od pierwszego wachniecia.
Przechodzac do cech charakterystycznych, szampon znajduje sie w bardzo dobrze wykonanej plastikowej butelce z zatrzaskiem. Mimo solidnego wykonania jednak uwazam, ze jak na szampon butelka nie powinna byc tak sztywna, bo przy koncowce szamponu trudno wydobyc resztki (mowa tutaj o wszystkich butelkach OGX). Ogolny design fajnie sie prezentuje, wyroznia sie na tle innych szamponow, wyglada bardzo swiezo i wyrafinowanie.
Jezeli chodzi o zawartosc butelki to szampon ma strukture przezroczysta, zelowa o odcieniu jasno fioletowym. Bardzo fajna, spojona, latwo wydobyc porzadana ilosc (na poczatku, pozniej opakowanie utrudnia wydobycie czegokolwiek). Postac zelowa latwo przeistoczyc w piane, niewielka ilosc wody sprawia, ze glowa jest dobrze pokryta piana. Procz tego szampon dobrze sie pieni nawet przy wycisnieciu niewielkiej ilosci, w tym aspekcie jest wg mnie super wydajny, rzadko zdarza mi sie znalezc szampon o takiej wydajnosci. Wiekszosc szamponow OGX nie ma przezroczystych opakowan dlatego trudno ocenic jak duzo zostalo jednak uzywajac tego konkretnego od ok 4 tyg stwierdzam ,ze przy myciu codziennie lub co drugi dzien bardzo malo go ubylo (przy wlosach ciut za ramiona).
Sama praca jaka szampon wykonuje jest calkiem ok. Mam cienkie krecone wlosy dlatego bardzo trudno znalezc szampon, ktory je odzywi, zmiekczy i nada im blasku. W tych trzech aspektach rzeczywiscie radzi sobie dobrze. Moje wlosy po uzyciu samego szamponu sa zazwyczaj matowe i szorstkie, po tej konkretnej partii jednak ladnie blyszcza i sa miekkie. Procz wymienionych pozytywow musze tez przyznac, ze znakomicie czysci wlosy jak i skore glowy. Tuz po umyciu czuc, ze wlosy jak i glowa sa rzeczywiscie czyste i nie czuc jakichkolwiek pozostalosci po piankach itp.
Przechodzac do zapachu - to ostatecznie on zadecydowal o kupnie. Przyznaje, ze na poczatku mnie uwiodl jednak patrzac z perspektywy czasu sadze, ze ten "piekny" kwiatowy zapach ma nute sztucznosci jezeli tak to mozna nazwac. Siedzac teraz przed komputerem i wachajac go pachnie raczej kwiatowym detergentem o bardziej przyjemnym zapachu, z agresywna nuta nie wiem czego. Dodam tez, ze mimo intensywnosci tuz po wydobyciu z butelki, zapach na wlosach jest bardzo delikatny i raczej nie utrzymuje sie dosc dlugo. Jest to minus jednak uzywam pianki o wisniowym zapachu, ktory mi odpowiada wiec nie jest to dla mnie ogromny problem.
Procz pozytywow przeplatanych malymi mankamentami musze stwierdzic, ze po uzyciu samego szamponu bardzo trudno rozczesac mi wlosy. Mialam straszne problemy po pierwszym uzyciu co zmusilo mnie do nalozenia maski, bo nie chcialam stracic moich cienkich kosmykow. W parze z maska, odzywka radzi sobie super, ale sam na sam z grzebieniem to niedobre polaczenie.
Podsumuje ten szampon jako dobry, bo wiekszych skaz nie ma. Swoja prace wykonuje, bo dobrze czysci, nablyszcza i nadaje miekkosci. Dam mocne 4, poniewaz zwazajac na male mankamenty w moim przypadku na 5 nie zasluguje.
Zalety:
- wydajny
- dobra cena promocyjna
- ladny design opakowania
- fajna konsystencja
- latwo sie pieni
- dobrze czysci skore glowy i wlosy
- nablyszcza i zmiekcza wlosy
Wady:
- opakowanie mimo solidnosci utrudnia wydobycie
- po uzyciu samego szamponu w moim przypadku trudno rozczesac wlosy
- zapach na poczatku piekny jednak teraz mam wrazenie, ze to raczej nuta kwiatowego detergentu