Dobre, ale..
Ocena: 4/5
Serum ma duży potencjał, ale brakuje mu trochę siły, zwłaszcza dla mojej skóry. Mam skórę mieszaną, dojrzałą, z tendencją do przesuszenia, niedoskonałościami i przebarwieniami. Zdecydowanie zauważyłam, że produkt działa nawilżająco i poprawia ogólną gładkość skóry, jednak preferowałabym wyższe stężenia aktywnych składników, szczególnie w przypadku gliceryny i kwasu glikolowego. Myślę, że skuteczniejsze byłoby skupienie się na jednej z aktywnych substancji – albo na witaminie C, albo na kwasie glikolowym. Ich połączenie w tym stężeniu nie zawsze przynosi najlepsze efekty, zwłaszcza w przypadku mojej skóry.
Zalety:
- Nawilżenie i wygładzenie skóry: Serum daje naprawdę intensywne nawilżenie, co jest ważne dla mojej suchej skóry, a także wygładza jej powierzchnię. Po kilku tygodniach stosowania skóra wygląda na bardziej miękką i sprężystą.
- Rozświetlenie: Serum daje efekt zdrowego, promiennego wyglądu. Moja skóra, która z natury bywa matowa i zmęczona, zyskała ładniejszy, świeższy blask.
- Przebarwienia: Zauważyłam, że regularne stosowanie serum pomogło wyrównać koloryt skóry i delikatnie rozjaśnić przebarwienia. To ogromny plus, zwłaszcza przy moich problemach z trądzikiem.
- Działanie na elastyczność skóry: Choć stężenie kwasu glikolowego jest niewielkie (2%), zauważyłam poprawę jędrności skóry. Staje się bardziej napięta, a zmarszczki są delikatnie wygładzone.
Wady:
- Zbyt małe stężenie składników aktywnych: Serum zawiera 2% kwasu glikolowego, co jest dość łagodnym stężeniem. Moja skóra dojrzała potrzebuje bardziej intensywnych produktów, które działają szybciej. Wyższe stężenia mogłyby dać lepszy efekt.
- Połączenie witaminy C i kwasu glikolowego: Dwa aktywne składniki w jednym produkcie mogą nie do końca współgrać. Często zauważyłam, że działanie tych dwóch substancji jest bardziej efektywne, gdy stosuje się je osobno, w różnych porach dnia. Serum wymaga również ostrożności przy stosowaniu, zwłaszcza że może powodować uczucie pieczenia, co dla mojej skóry bywa problematyczne, szczególnie gdy jest wrażliwa.
- Zbyt łagodne działanie na niedoskonałości: Mimo że produkt nawilża i rozjaśnia skórę, nie zauważyłam dużej zmiany w kwestii trądziku. Moja skóra, mimo że wygląda na gładszą, nie pozbyła się w pełni niedoskonałości.
Techniczne aspekty:
- Opakowanie: Jest estetyczne i poręczne z pipetą i bardzo lubię gdy pojemności serum są mniejsze, takie właśnie jak to,
- Aplikacja: Konsystencja jest przyjemna, lekka i dobrze wchłania się w skórę, ale muszę uważać, aby nie przesadzić z ilością. Zalecana aplikacja 2-3 razy w tygodniu jest wystarczająca, ale ja preferuję intensywniejsze stosowanie, dlatego miałam wrażenie, że serum nie działa wystarczająco mocno. Kolor brązowy też nie wielu się spodoba, ja to znoszę w imię działania, mogę i zieloną papkę na siebie nałożyć :D
Podsumowując:
Eveline Cosmetics Glycol Therapy, Kuracja witaminowa rozświetlająca 2%, to produkt, który ma potencjał, zwłaszcza jeśli chodzi o nawilżenie, rozświetlenie i poprawę jędrności skóry. Jednak dla mojej dojrzałej, mieszanej skóry z tendencją do przesuszenia i niedoskonałości, wolałabym silniejsze stężenie składników aktywnych. To dobry wybór na początek kuracji z kwasem glikolowym i witaminą C, ale dla bardziej zaawansowanych efektów, potrzeba czegoś bardziej skoncentrowanego.
Zalety:
- 1. Nawilżenie: Serum intensywnie nawilża skórę, pozostawiając ją miękką i gładką.
- 2. Rozświetlenie: Produkt nadaje cerze zdrowy, promienny blask, który widać już po kilku użyciach.
- 3. Wyrównanie kolorytu: Pomaga rozjaśnić przebarwienia i wyrównać koloryt skóry.
- 4. Poprawa elastyczności: Dzięki zawartości kwasu glikolowego, serum poprawia elastyczność skóry.
- 5. Wygładzenie skóry: Skóra staje się gładsza i bardziej napięta.
- 6. Zmniejszenie widoczności zmarszczek: Produkt pomaga zminimalizować drobne zmarszczki i linie.
- 7. Wegańska formuła: Serum jest wegańskie, co jest atrakcyjne dla osób dbających o etykę.
- 8. Przyjemna konsystencja: Lekka, szybko wchłaniająca się formuła.
- 9. Bez parabenów: Produkt nie zawiera parabenów, co czyni go bezpiecznym dla skóry.
- 10. Bez sztucznych barwników: Naturalny skład, co jest korzystne dla skóry wrażliwej.
- 11. Poprawa napięcia skóry: Serum działa ujędrniająco, co może pomóc w walce z wiotką skórą.
- 12. Dobry dla skóry suchej: Produkt doskonale nawilża skórę skłonną do przesuszenia.
- 13. Szybka aplikacja: Serum łatwo nakłada się na skórę, nie sprawiając problemu przy użytkowaniu.
- 14. Efekt głębokiego nawilżenia: Skóra po zastosowaniu jest głęboko nawilżona, co daje komfort przez cały dzień.
- 15. Pomaga w walce z niedoskonałościami: Choć nie usuwa całkowicie trądziku, poprawia wygląd skóry z niedoskonałościami.
- 16. Działanie przeciwutleniające: Dzięki witaminie C, serum działa jako antyoksydant, chroniąc skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- 17. Poprawa tekstury skóry: Skóra staje się bardziej jedwabista i gładka w dotyku.
- 18. Bezpieczne dla skóry wrażliwej: Choć może powodować lekkie pieczenie, jest stosunkowo łagodne dla skóry wrażliwej.
- 19. Wydajność: Produkt jest dość wydajny i wystarcza na długo przy regularnym stosowaniu.
- 20. Dostępność: Serum jest łatwo dostępne w drogeriach, co sprawia, że jest wygodne w zakupie.
- 21. Cena max do 20 zł a w promocji jeszcze taniej.
Wady:
- 1. Zbyt małe stężenie składników aktywnych: 2% kwasu glikolowego jest zbyt łagodne, szczególnie dla skóry dojrzałej i wymagającej mocniejszego działania.
- 2. Brak intensywniejszego działania na trądzik: Mimo że serum działa nawilżająco, nie ma dużego wpływu na redukcję trądziku.
- 3. Połączenie witaminy C i kwasu glikolowego: Te dwa składniki w jednym produkcie mogą nie działać równie efektywnie, jak stosowane osobno.
- 4. Może wywołać uczucie pieczenia: Produkt może powodować lekkie pieczenie lub mrowienie, co może być nieprzyjemne, zwłaszcza dla wrażliwej skóry.
- 5. Niewystarczająca moc w walce z głębszymi zmarszczkami: Skóra staje się gładsza, ale dla osób z głębszymi zmarszczkami, efekt może być niewystarczający.
- 6. Nie likwiduje w pełni przebarwień: Choć serum pomaga rozjaśnić przebarwienia, nie usuwa ich w większych obszarach.
- 7. Brak widocznych efektów w krótkim czasie: Działa stopniowo, co może być frustrujące dla osób oczekujących szybszych rezultatów.
- 8. Aplikacja tylko na noc: Zastosowanie serum tylko wieczorem ogranicza jego częstotliwość, a nie każdy użytkownik może to dostosować do swojej rutyny (dla mnie to naturalna sprawa, bo serum mam podzielone na te do użytku nocnego jak i do porannego).
- 9. Zalecenie stosowania filtrów UV: Wymóg stosowania filtrów przeciwsłonecznych przez dłuższy czas może być uciążliwy dla niektórych (dla mnie to normalny, codzienny rytuał :).
- 10. Brak dokładnych informacji o pH: Produkt nie informuje o pH, co może być ważne dla osób preferujących dokładną kontrolę nad kwasami w pielęgnacji.
- 11. Barwa/kolor brązowy, no tutaj może pobrudzić poduszkę (mi to nie przeszkadza, bo poza serum nakładam też krem i się kolor wyrównuję).