Za odżywkę dziękuję, pozostanę przy maskach.
W związku z tym, że jestem fanką masek Garnier Hair Food, postanowiłam sięgnąć po odżywkę. Wersję macadamia wybrałam przypadkowo, nawet nie wiedziałam, że jest dedykowana włosom suchym i niesfornym. Według mnie maski - niezależnie od rodzaju - mają podobne działanie, więc pomyślałam, że z odżywkami może być podobnie. Dlatego wzięłam pierwszą, która wpadła mi w ręce.
Zanim przejdę do recenzji, słów kilka o moich włosach. Wysokoporowate, wurly (połączenie fal i loków), suche, matowe, lubią się plątać, szybko się przetłuszczają, myję je metodą OMO. Puszą się okropnie, zwłaszcza po humektantach. Jakby nie patrzeć, stanowią duże wyzwanie dla kosmetyków, szczególnie odżywek/masek. Niewiele jest takich, które potrafią je wygładzić i generalnie jakkolwiek okiełznać.
Opakowanie odżywki zdecydowanie zachęca do zakupu. Kojarzy się z jakimś jogurtem do picia czy coś. Pewnie gdybym wstawiła do lodówki, to mój Chłop pomyślałby, że to coś do jedzenia :D. Z wygodą opakowania już tak fajnie nie jest. Końcówkę produktu było mi naprawdę ciężko wydostać. Zakrętka zamykana na klik, dodatkowo odkręcana, więc w sumie okej.
Zapach odżywki jest taki sam jak maski macadamia. Dość intensywny podczas aplikacji, ale później już słabo wyczuwalny. Według mnie całkiem przyjemny, niedrażniący.
Konsystencja odżywki jest okej. Niezbyt lejąca, więc nie spływa ani z dłoni, ani z włosów. Niezbyt gęsta, więc nie ma problemów ze sprawnym nałożeniem jej na włosy.
Podoba mi się skład odżywki, choć glicerynę na trzecim miejscu bym wyrzuciła albo przynajmniej zastąpiła czymś innym, niekoniecznie humektantem. Podoba mi się też to, że odżywka jest wegańska, a jej opakowanie podlega recyklingowi.
Jak wspomniałam na początku, myję włosy metodą OMO. W związku z tym, początkowo odżywkę stosowałam jako pierwsze "O". Po pierwsze, tak używałam masek i sprawdzały się bardzo dobre. Po drugie, odżywka ma na trzecim miejscu glicerynę, a moje włosy nie przepadają za humektantami, więc jeśli już je dostarczam, to własnie przemycam jako pierwsze "O". No ale niestety, ta odżywka kompletnie mi się w tej roli nie sprawdziła. To, że nie ułatwiała rozczesywania włosów to jedno, ale ona je plątała! Próbowałam nałożyć jej więcej, ale wówczas miałam problem z dokładnym spłukaniem. Miałam też wrażenie, że moje włosy w ogóle tej odżywki nie chcą przyjąć. Nie mam pojęcia, jak to opisać, ale nakładałam ją i... nic. Na pierwsze "O" się nie sprawdziła, to postanowiłam nakładać jako drugie "O". I znowu słabizna. Nie wygładza, nie nawilża, nie dociąża, nie nadaje blasku włosom. W zasadzie żadnych pozytywnych efektów. Nie poddałam się i podjęłam ostatnią próbę - nałożenie odżywki bez spłukiwania, pod żel, którym stylizuję włosy. Tu już tragedii nie było, nie zepsuła stylizacji. Ale z drugiej strony znowu nie przyniosła pozytywnych rezultatów. Włosy zachowały się dokładnie tak, jakbym użyła samego żelu. Odżywka nie sprawiła, aby stały się bardziej miękkie czy sprężyste.
Na plus mogę zapisać wydajność odżywki. Faktycznie wystarczyła mi na dość długi czas, a mam włosy dłuugie i nie żałuję na nie odżywki. Chociaż biorąc pod uwagę jak marnie sprawdziła się u mnie, wcale nie byłoby mi smutno, gdyby skończyła się wcześniej :D.
Podsumowując, ta odżywka mocno mnie zawiodła. Spodziewałam się, że sprawdzi się przynajmniej równie dobrze, jak maski Garnier Hair Food, a tutaj niestety... Pierwsze "O" nie, drugie też nie, bez spłukiwania żadnych efektów. Na pewno nie kupię jej ponownie. Wiem, że ma wielu fanów, ale może ona nadaje się do mniej wymagających włosów? Tak czy inaczej z moimi zupełnie sobie nie poradziła i z tego względu nie mogę jej polecić. Cena też nie należy do najniższych. Znam o wiele lepsze i tańsze odżywki - przy nich pozostanę.
Zalety:
- ładny zapach
- odpowiednia konsystencja
- opakowanie przyciągające wzrok
- wydajność
- skład
Wady:
- zero pozytywnych efektów: nie nawilża, nie wygładza, nie ułatwia rozczesywania, nie dociąża włosów, nic, zero, null
- pomimo kilku różnych prób zastosowań (pierwsze "O", drugie "O" w OMO, bez spłukiwania) nie znalazłam sposobu, który byłby odpowiedni dla moich włosów
- plącze włosy
- końcówkę produktu ciężko wydostać z opakowania