Szampony do włosów

Ministerstwo Dobrego Mydła Mleko, miód i owies, Emolientowo-proteinowy szampon w kostce

• 12 czerwca 2024 o 7:36
    W porządku
    Kostka jest twarda i słabo się pieni. Ma przyjemny, nienarzucający się zapach. Ładnie doszczyszcza skórę głowy. Niestety, po jej użyciu moje włosy się dość mocno plączą, więc muszę nałożyć odżywkę. Po wysuszeniu włosy są sypkie i miłe w dotyku.
    Zalety:
    • Bardziej ekologiczna niż tradycyjny szampon
    • Lekka i poręczna - duża zaleta w podróży
    • Ładny zapach
    • Wydajna
    Wady:
    • Włosy po jej użyciu są poplątane
  • 16 lipca 2023 o 10:27
    Dopracowany
    Kolejny dopracowany produkt MDM. Testowałam jakieś 10 szamponów w kostce innych firm, ale żaden nie pozostawiał sypkich, błyszczących włosów. Włosy były suche i trudne w rozczesywaniu a zdarzyło się też, że rano po wieczornym myciu były dziwnie obciążone. Natomiast ten szampon w ogóle nie powoduje takich problemów. Włosy błyszczą, skóra jest odżywiona, nie wymaga nawet odżywki. Swojski zapach miodu i śmietanki. Wydajność przyzwoita, na pewno nie starczy na kilka miesięcy ale jest bardziej wydajny niż szampony w butelkach. Brzegi lekko się kruszą po wyjęciu z pudełka. Po pierwszym użyciu problem znika.
  • 6 lutego 2023 o 9:54
    Przyjemny
    Szampon poleciła mi pani w drogerii, jako remedium zimowe. Moje włosy są średnioporowate w stronę nisko. Szczególnie przy głowie. Potrzebuję czegoś, co da im solidną dawkę odbicia przy wieczornym myciu, tak aby rano nie były przyklapnięte. Na początku podeszłam lekko sceptycznie do zakupu, ale przekonał mnie przepiękny zapach kojarzący się z ciepłym mlekiem i miodem. Kostka jest spora, ale szampon świetnie się pieni. Myję nim włosy codziennie, dwa razy, najpierw spieniając go w rękach i lekko nim pocieram. Naprawdę wystarczy niewielka ilość aby dobrze umyć skórę głowy i włosy. Włosy po nim są miękkie, nawilżone, odżywione, sypkie, całkiem dobrze domywa sebum, nagromadzoną warstwę kosmetyków. Dla mnie działa ok. W dodatku zapach utrzymuje się jakiś czas, jest lżejszy, ale ja bardzo lubię jak pachną mi włosy. Szamponem pachnie również cała łazienka. Nie jest on dedykowany przetłuszczającym się włosom, ale uważam, że jakoś tam wpływa delikatnie na przedłużenie świeżości tak, że przy moich, kolejnego dnia wieczorem są całkiem fajne, nie przetłuszczone tak bardzo. Również szampon w sobie ma dużo składników, jak miód, inulina, hydrolizowane proteiny mleczne, olej słonecznikowy, wyciąg z kory mydłoki (naturalne mydło), kwas mlekowy, czy wyciąg z nasion owsa. Ogólnie to zauważyłam, że przez działanie szamponu nie muszę używać tak dużo odżywki. Polecam go też wysuszyć po umyciu, lub pozostawić do wyschnięcia, dzięki czemu kostka nie zmieni swojej struktury i może posłużyć trochę dłużej. Warto go kupić na promocji.
    Zalety:
    • Piękny, naturalny miodowy zapach
    • Skład
    • Warto kupić w promocji
  • 7 stycznia 2023 o 20:53
    Nigdy więcej!
    Ministerstwo Dobrego Mydła to moja ulubiona polska marka kosmetyków - mimo, że kocham każdy ich produkt, jest jeden wyjątek: ten szampon. Zacznę od tego, że miodowy aromat wręcz dusi i roznosi się na całą łazienkę. Przy myciu nie jest intensywny, ale szampon pozostawiony w mydelniczce w łazience wydziela bardzo ostry zapach sztucznego miodu. Kostka kompletnie się nie pieni, próbowałam każdej metody, włącznie z rozpuszczaniem szamponu w wodzie. Nie mam długich włosów (do ramion), ale mycie głowy to była męczarnia i bardzo musiałam się namachać. Skórę głowy szampon domywa bardzo dobrze (jak już się tam dostanie co trochę zajmuje), jednak zauważyłam, że po kilku użyciach włosy zaczęły mi się przetłuszczać. Kostka jest duża i wydajna, kruszy się dopiero przy końcu. Podsumowując, naprawdę nie polecam. Poza dobrym składem i ekologicznym opakowaniem, ten szampon nie ma nic innego do zaoferowania.
    Zalety:
    • Skład
    • Kartonowe opakowanie
    Wady:
    • Przeciąża włosy
    • Nie pieni się
    • Pachnie zbyt intensywnie, sztucznie
  • 28 lipca 2022 o 23:06
    Dobrze myje, ale kruszy się na potęgę!
    Od kilku lat używam szamponów kostce, motywowana głównie chęcią rezygnacji ze zużycia plastiku, gdzie to możliwe; przetestowałam różne kostki drogeryjne, jak również od producentów mydeł i kosmetyków naturalnych. Szampon od MDM-u nie jest zły; dobrze mył, dobrze się pienił, nie obciążał włosów i pięknie pachniał. Był do tego całkiem wydajny. Niestety jego głównym minusem jest konsystencja produktu - zazwyczaj zużywam szampony w kostce do momentu, aż stają się cienkim płatkiem i przyklejam je wtedy do nowej kostki. W przypadku szamponu MDM, kiedy krążek zrobił się cieńszy, szampon zaczął się strasznie kruszyć. Nie byłam w stanie nałożyć go bezpośrednio na włosy, tak jak zazwyczaj to robię, nie mogłam spienić w rękach; ostatecznie rozpuściłam w wodzie i zużyłam w formie płynnej. I w sumie ten dyskomfort w używaniu zniechęcił mnie do kupienia ponownie.
    • Dobrze myje włosy
    • Ładnie pachnie
    Wady:
    • Ciężko się go zużywa do końca, ponieważ masakrycznie się kruszy