Zdecydowałam się na stosowanie retinolu, bo chciałam poprawić wygląd swojej skóry i zniwelować drobne zmarszczki oraz przebarwienia. Wybrałam serum Nacomi Next Lvl, Be Like Phoenix Retinol 0,25%, bo widziałam, że ma on dość niskie stężenie jak na początek, co było dla mnie istotne, żeby nie przesadzić od razu z mocnym działaniem.
Jak zaczynałam? Zanim zaczęłam stosować retinol, przeczytałam wiele o jego właściwościach i wiedziałam, że muszę zaczynać powoli. Najlepiej zacząć od najniższego stężenia, bo retinol to substancja, która działa intensywnie, więc warto stopniowo przyzwyczajać skórę. Mimo że to serum ma stężenie 0,25%, to dla mojego typu skóry, bardziej odpowiedni byłby retinol o stężeniu 0,15%, żeby nie obciążyć skóry za mocno na początku. Dlatego proponuję wszystkim, którzy zaczynają z retinolem, rozważyć wybór jeszcze mniejszego stężenia na początek.
Stosowanie retinolu wymaga trochę cierpliwości.
Na początku nie ma co liczyć na szybkie efekty, ponieważ to jest proces długoterminowy. Ja zaczęłam stosować to serum co drugi dzień, aby moja skóra miała czas na adaptację.
Pierwsze dni, a właściwie pierwszy miesiąc, mogą być trudne. Na skórze mogą pojawić się wypryski, zaczerwienienia, a skóra może się łuszczyć – to całkowicie normalne i nie należy się tym zrażać. Takie wypryski to część procesu, bo retinol przyspiesza odnowę komórek skóry, a stare zanieczyszczenia mogą wychodzić na powierzchnię. Nie trzeba się martwić, to jest baza w pracy z retinolem!
SPF to podstawa! Bardzo ważnym punktem, który muszę zaznaczyć, jest stosowanie ochrony przeciwsłonecznej. Retinol sprawia, że skóra staje się bardziej wrażliwa na słońce, dlatego zawsze rano nakładaj filtr SPF 50. Nawet w pochmurne dni! Bez odpowiedniej ochrony skóra może się podrażnić, pojawić się przebarwienia, a retinol nie będzie mógł działać efektywnie.
Co zauważyłam po kilku miesiącach? Przy regularnym stosowaniu zaczęłam zauważać pierwsze efekty. Moja skóra stała się gładsza, zniknęły drobne zmarszczki i przebarwienia stały się mniej widoczne. Trzeba jednak zaznaczyć, że to nie jest produkt, który daje efekty „od razu”. Retinol to proces, który działa stopniowo, więc wymaga czasu i systematyczności. Ale efekt jest tego wart! Widzę, jak moja skóra staje się coraz bardziej jednolita, a zmarszczki są zdecydowanie mniej widoczne.
Pakowanie i wydajność Opakowanie serum jest bardzo dobrze zaprojektowane – hermetyczne. To ważne przy stosowaniu retinolu, ponieważ nie dopuszcza do kontaktu powietrza, co zapewnia, że składnik aktywny nie traci swoich właściwości. Dzięki temu serum dłużej pozostaje skuteczne. Produkt jest bardzo wydajny, bo wystarczy mała ilość na całą twarz, więc spokojnie wystarczy na dłużej.
Podsumowanie Serum Nacomi Next Lvl Be Like Phoenix Retinol 0,25% to świetny wybór na początek, ale pamiętajcie, by nie oczekiwać szybkich rezultatów i zacząć od mniejszych stężeń, jeśli dopiero zaczynacie. Zdecydowanie warto wprowadzić retinol do pielęgnacji, ale najważniejsza jest cierpliwość i systematyczność. Efekty przyjdą z czasem, a skóra odwdzięczy się gładkością i zdrowym wyglądem!