Odżywki do włosów

Trichology Re-balancing Scalp Tonic Tonik trychologiczny do skóry głowy

• 6 listopada 2024 o 13:09
    Taki sobie
    Tonik Trychology kupiłam w drogerii Rossmann, miałam już wcześniej kosmetyki tej marki i okazały się być w porządku. Ten tonik to moim zdaniem trochę niewypał :( Tonik ma za zadanie przeciwdziałać powstawaniu łupieżu (i tutaj faktycznie działa) oraz balansować skórę głowy. W składzie znajdziemy alkohol, więc jest to dość mocno obciążający kosmetyk (moją skórę przynajmniej takie kosmetyki obciążają dlatego stosuję je raczej na noc, przed myciem głowy). Dodatkowo mamy tam kofeinę, żeń - szen oraz limonkę (ta limonka to chyba dla zapachu?). Kosmetyk ma mocno alkoholową woń, jest bardzo płynny - jak to wcierka. Opakowanie jest kompletnie niedopasowane do kosmetyku. Z „dozownika” leje się zbyt dużo produktu, przez co nie jest on wydajny. A dobrze by było, żeby tonik w tej cenie (29,99 zł/150 ml) jednak na trochę nam wystarczył. Co zauważyłam: Faktycznie bardzo dobrze radzi sobie z łupieżem. Skóra po użyciu nie jest podrażniona (no może lekko piecze przez chwilkę z racji obecności alkoholu w składzie). Niestety jak za tę cenę oraz kompletny brak wydajności (kosmetyk na dosłownie kilka razy) to trochę za mało. Raczej już po niego nie sięgnę.
    Zalety:
    • działa na problematyczną skórę z łupieżem
    Wady:
    • brak wydajności
    • mocno obciąża skalp
  • 4 maja 2023 o 10:19
    Działa
    Tonik kupiłam z racji zaostrzenia się łupieżu i swędzącej skóry głowy. Już po zużyciu ok 1/4 butelki (tonik stosowałam codziennie) zauważyłam poprawę w kwestii łupieżu, a od razu po zastosowaniu łagodził swędzenie skóry głowy. Po zużyciu ok 1/3 butelki zaczęłam go stosować bardziej sporadycznie, a przeniosłam się na odżywkę z tej serii przy każdym myciu włosów - zaoszczędziłam w ten sposób czas bo tonik trzeba nakładać dość ostrożnie i partiami - przy wylaniu zbyt dużo na skórę głowy jest efekt mocnego schłodzenia, raczej nieprzyjemny (mentol w składzie). Teraz toniku używam sporadycznie gdy poczuje jakieś nieprzyjemne swędzenie w ciągu dnia co zdarza się rzadko, regularnie używam odżywki z tej serii, którą bardzo polecam. Podsumowując, ogólnie bardziej polecam odżywkę z tej serii do regularnego stosowania, a tonik w przypadku zaostrzenia objawów gdy chcemy coś do złagodzenia podrażnień z rana, bez mycia włosów. Z bardziej praktycznego punktu widzenia- przyjemne opakowanie, zapach mocno apteczny ale do przeżycia, wydajność średnia, ale w stosunku do ceny okej.
    DomFra
    27 kwietnia 2023 o 10:50
    Mocno alkoholowy
    Nie ukrywam, iż tonik zakupiłam za niewielkie pieniądze w Rossmanie z voucherem i to głównie cena skusiła mnie do zakupu. Dopiero w domu na spokojnie przeanalizowałam sobie swój zakup i czuję, że nie były to najlepiej ulokowane pieniądze. Pozwolę sobie poprowadzić moją recenzję inaczej niż zwykle. Po pierwsze, czym jest tonik balansujący, jakie korzyści miałby mi przynieść? Producent obiecuje, że: - odżywia i pielęgnuje włosy i skórę głowy, w ten sposób zwalczając objawy łupieżu, - odświeża skórę głowy energetyzując ją i przywracając jej balans, - efektywnie i długotrwale zmniejsza nieprzyjemne uczucie i łagodzi podrażnienie spowodowane łupieżem. Myślę sobie, oki – łupieżu mam niewiele, ale swędzącą i przetłuszczającą skórę głowy jak najbardziej. Sprawdzam skład, bo w sumie nadal nie wiem, co ma mi pomóc, a tam: woda, ALKOHOL, następnie gliceryna oraz pantenol, następnie PAG jako emulgator i perfumy (chyba po to, aby zniwelować intensywny zapach alkoholu), parę innych składników i dopiero później kwas salicylowy, ester kwasu mlekowego, kofeina, mentol itd. Czyli w dużej mierze mamy tu alkohol, który ma łagodzić podrażnienia i niwelować łupież… Jak mam być szczera to cienko to widziałam, a po otwarciu butelki moje wątpliwości były jeszcze większe. Tonik bardzo mocno pachniał alkoholem, a po nałożeniu i wmasowaniu nadal czułam ten zapach! I muszę przyznać, iż chociaż nie nabyłam nowych podrażnień to jednak nie zaobserwowałam żadnych pozytywnych zmian na mojej skórze. Wrażliwa skóra głowy dalej mnie swędziała, gdy naruszyłam jej status quo, łupież jaki był taki był. Po prostu go zużyłam i tyle... Sam tonik okazał się bezbarwny o konsystencji wody, dlatego musiałabym być ostrożna przy aplikowaniu go na skórę głowy. Na pewno pomógł mi w tym dołączony do butelki dozownik, chociaż nie raz chlapnęłam zbyt dużą ilością. Pojemność 150 ml wystarczyła mi na dokładnie 17 aplikacji. Podsumowując, dla mnie skład okazał się naprawdę mocno średni, efektów stosowania brak. Najlepsze w tym toniku to opakowanie, które zachowam i użyje do innych celów. Niestety, ale nie mogę go polecić.
    Zalety:
    • wygodne opakowanie,
    • wydajność,
    • nie podrażnia,
    Wady:
    • mocny zapach alkoholu,
    • brak efektów stosowania.