Żele do włosów

OnlyBio Hair in Balance, Stylizator proteinowy do stylizacji włosów kręconych

• 29 marca 2025 o 21:05
    Stylizator proteinowy OnlyBio
    To produkt przeznaczony głównie dla osób, które potrzebują wzmocnienia i odbudowy struktury włosów. Zawiera proteiny (np. hydrolizowaną keratynę, proteiny pszenicy i soi), które pomagają zredukować puszenie i poprawić definicję skrętu.
    Zalety:
    • Wzmacnia włosy i dodaje im sprężystości
    • Poprawia skręt, szczególnie przy osłabionych falach i lokach
    • Nie obciąża, jeśli jest stosowany w odpowiedniej ilości
    • Ma przyjemny zapach i lekką konsystencję
    Wady:
    • Może przesuszać, jeśli włosy nie potrzebują dużej ilości protein
    • Trzeba uważać na równowagę PEH, by uniknąć przeproteinowania
  • 7 października 2024 o 21:22
    Dobrze wydobywa skręt na włosach w typie wurly, ale robi straszne sucharki i pachnie zielonym domestosem
    Jako zwolenniczka naturalnej pielęgnacji mogę powiedzieć, że firma only bio to moje odkrycie 2024 roku. Cenię te kosmetyki za naturalne składy, łatwą dostępność, niską cenę i doskonałe działanie. Nie zawiodłam się na niej nigdy.... poniekąd aż do teraz ;) Moje włosy są w typie wurly- czyli kręcono- falowane. Jeśli nic z nimi nie zrobię, to większość mojej czupryny się pofaluje, a gdzieniegdzie pojawiający się kręt- rozluźni. Jeśli jednak użyję odpowiedniego produktu, jestem w stanie uzyskać loki w typie 3a. Wybierając produkty do włosów staram się używać jak największej ilości protein, gdyż delikatnie usztywniają moją czuprynkę, co wpływa na lepszą definicję skrętu i lepszą objętość. Dlaczego więc ten proteinowy żel oceniam tak nisko?
    Zalety:
    • Początek jest całkiem obiecujący.
    • żel ma świetny, naturalny skład,
    • można go dostać w każdym rossmanie,
    • kosztuje na promocji naprawdę ledwie parę złotych,
    • ma wygodne opakowanie w formie tuby z niezacinającą się zatyczką, która pozwala wydobyć produkt niemalże do samego końca,
    • jest niezwykle wydajny- porcja wielkości jednogroszówki w moim przypadku (włosy o długości sięgającej do łopatek) jest wystarczająca do wykończenia fryzury.
    Wady:
    • Wad produktu jest niestety zdecydowanie więcej niż zalet, gdyż:
    • stylizator co prawda ładnie wydobywa skręt, lecz stosowany samodzielnie, na włosach w typie wurly powoduje ich potężne sklejenie,
    • oczywiście, że tak posklejane włosy można po wyschnięciu odgnieść olejkiem, ale po pierwsze dla mnie jest to nieprzyjemne, a po drugie tak czy siak wpływa to na wizualne zmniejszenie ilości włosów. Włosy sklejają się w kilka nieestetycznie wiszących strąków, co wygląda smętnie i smutno,
    • używanie tego produktu powoduje więc, że objętość włosów ginie, co dla włosów w typie wurly należy uznać za katastrofę,
    • produkt ma do tego niezbyt przyjemny zapach, który tylko na pierwszy "niuch" nosa jest uroczą malinką- gdzieś w tle daje się bowiem wyczuć zapach "szaletowy", który kojarzy mi się z najbardziej hardcorową, zieloną wersją domestosa.
    • To wszystko powoduje, że używanie tego produktu przynosi mi zdecydowanie więcej dyskomfortu, niż korzyści. Faktem jest, że dobrze łączy się z różnymi kremami do stylizacji loków, ale przecież chodzi o to, aby specyfik radził sobie sam, bez towarzystwa.
    • Nie lubię wyrzucać kosmetyków i zawsze staram się znaleźć dla nich jakieś alternatywne zastosowanie.
    • Tego produktu używam więc jako dodatku do stylizujących loki kremów, które nie do końca mi się sprawdziły, lub są po prostu za słabe. W tej roli sprawdza się dobrze, gdyż użyty w naprawdę małej ilości jest boosterem kremu i potęguje skręt, jednocześnie nie obciążając włosów.
    • To opakowanie jest moim pierwszym i myślę, że jednocześnie będzie również ostatnim.
    • Istnieje wiele znacznie lepszych produktów do stylizacji włosów w typie wurly.
  • 15 sierpnia 2024 o 15:20
    Idealny dla moich włosów po trwałej
    Zrobiłam sobie ostatnio lekką trwałą i musiałam nauczyć się stylizować falowano-kręcone włosy. Kupiłam aktywator skrętu od OnlyBio i ten stylizator. Moje włosy mimo trwałej łatwo przeciążyć, a ten produkt zupełnie tego nie robi. Najpierw w ociekające włosy wczesuję aktywator, a potem niewielką ilością tego stylizatora (na włosy do ramion ilość wielkości maliny) odgniatam fale/loki trzymając głowę w dół. Później robię plopping w bawełnianym turbanie i zostawiam tak włosy na kilkanaście minut, a potem albo zostawiam do wyschnięcia, albo suszę dyfuzorem. Włosy łapią naprawdę świetny skręt, który się trzyma! Rzeczywiście stylizator sam wgnieciony we włosy powoduje sucharki (i tak ma być! warto poczytać o odgniataniu sucharków), ale wystarczy niewielką ilością olejku odgnieść już suche włosy i mamy piękny, utrwalony, sprężysty skręt :)
    Zalety:
    • piękny zapach
    • nie obciąża włosów
    • świetnie trzyma skręt
    Wady:
    • opakowanie - zatyczki mają skłonność do łamania się
  • 6 sierpnia 2024 o 20:44
    bardzo dobry produkt
    Używam go z maską do kręconych i stylizatorem skrętu z tej samej serii. Uważam, że sprawdza się dobrze. Utrwala efekt skrętu i jeszcze następnego dniapo myciu mam konkretne loki. Często jednak z niego rezygnuje bo sam aktywator działa cuda. Ogólnie na plus i napewno będę używała.
    Zalety:
    • wydajny
    • utrzymuje efekt loków na dłużej
    • 0 nie skleja i nie obciąża włosa
    Wady:
    • zapach jak dla mnie zbyt cukierowy
    • nie lubię tych kiczowatych opakowań z gradientem i fontem lobster
  • 8 grudnia 2023 o 22:36
    dobry do testu
    Miałam jedno opakowanie i wspominam całkiem dobrze. Ok. Nie był to ideał, jednak efekt był naprawdę bardzo ładny. Włosy mocno podkreślone i efekt był trwały. Jednak przez obrzydliwy zapach nie planuje kupować, niby mają być to maliny, ale maliny tam nie czuje. Lepki smrodek, owocowy, ale nieświeżo owocowy. Niestety długo się trzymał, przez co szczerze wątpię, że kupię po raz kolejny.
    Zalety:
    • efekt
    Wady:
    • typowo na only bio opakowanie szybko się niszczy