Oczyszcza, złuszcza, łagodzi i przyspiesza gojenie zmian skórnych.
Kosmetyki z kwasem salicylowym stosuję od czasu do czasu, nie przepadam za nimi ze względu na charakterystyczny zapach, jednak faktycznie są to produkty który mają świetny wpływ na stan cery , szczególnie tej z nierównomiernym kolorytem, trądzikiem i stanami zapalnymi. Koncentrat złuszczający od Balance Me trafił do mnie w boxie kosmetycznym i spodobał mi się od pierwszego użycia.
Posiadam małe opakowanie zawierające 30 ml produktu, wygląda ono prawie identycznie jak pełnowymiarowa butelka tyle że nie ma pompki a zakrętkę. Otwór dozujący jest duży, wystarczy przyłożyć do niego wacik, przechylić butelkę, nie ma tu żadnych problemów z dozowaniem zawartości.
Konsystencja koncentratu jest wodnista w słomkowym kolorze.
Zapach jak na produkt z kwasem salicylowym bardzo przyjemny i w zasadzie jest on tu prawie wcale niewyczuwalny. Jest one delikatnie słodki i cytrusowy.
Skład jak na Balance Me przystało - konkretny i naturalny: woda, gliceryna, kwas salicylowy, wyciąg z kory wierzby czarnej, kwas hialuronowy, wyciąg z wąkroty azjatyckiej, skwalan, oliwa z oliwek, kofeina, wyciąg z kwiatów lipy, olejek May Chang, olejek mandarynkowy, olejek ze skórki grejpfruta, olejek ylangowy, olejek lawendowy, witamina E, naturalne konserwanty i zapach.
Koncentrat może być stosowany 2 x dziennie, ja włączyłam go do wieczornej pielęgnacji zamiast toniku i stosowałam po wykonanym demakijażu i umyciu twarzy żelem. Aplikacja jest przyjemna i prosta, przecierałam twarz wcześniej nasączonym wacikiem, następnie nakładałam serum i krem. Produkt szybko wysycha na skórze i nie pozostawia kleistego filmu. Nie wyczuwałam żadnego dyskomfortu związanego z zawartością kwasu, żadnego pieczenia, zaczerwienienia czy uczucia ściągnięcia skóry. Złuszczanie naskórka również przebiega w niezauważalny sposób, nie występowało u mnie rolowanie skóry, ale efekt złuszczania jest dobrze widoczny w wyglądzie cery już po kilku zastosowaniach. Skóra ma jaśniejszy i zdrowszy koloryt, znika jej ziemisty brzydki odcień, pory są zwężone a zaskórniki mniej widoczne. Występujące zmiany są przygaszone, wszelkie stany zapalne krostki wysuszone i znacznie szybciej się goją. Cera jest miękka, gładka i czysta.
Duży plus za brak przesuszenia skóry mamy tu kwas salicylowy i to wysoko na liście, ale producent zadbał i jej nawilżenie, prócz kwasu hialuronowego dorzucił sporo naturalnych olejków i wyciągów roślinnych.
Koncentrat złuszczający jest bardzo dobrym produktem który na bieżąco dba o odpowiednie oczyszczenie cery, działa przeciwzapalnie, przyśpiesza gojenie zmian skórnych, wydobywa zdrowy koloryt skóry i jej nie przesusza. Ja jestem zadowolona i już rozglądam się za pełnowymiarowym opakowaniem.
Zalety:
- lekka konsystencja toniku
- przyjemny zapach jak na produkt z kwasem salicylowym
- nie pozostawia lepkiej warstwy
- dobrze oczyszcza cerę
- zwęża pory, redukuje ilość zaskórników
- wygładza i zmiękcza skórę
- przywraca cerze zdrowy koloryt
- koi i przyśpiesza gojenie zmian skórnych
- nie ściąga skóry i jej nie przesusza
- nie uczula i nie podrażnia
- świetny naturalny skład
- duża wydajność