Olejek grejpfrutowy (Citrus grandis Oil) ma charakterystyczny, intensywny, energetyzujący zapach. W jego składzie można znaleźć limonen, aldehyd kaprynowy, octan decylu, pinen, miren, linalol i tujen. Produkt znalazł szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Wielu producentów dodaje go do kosmetyków do twarzy, ciała, włosów i paznokci.
Spis treści:
Olejek grejpfrutowy jest bogaty w witaminę C i flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze. Dzięki nim produkt skutecznie neutralizuje wolne rodniki, a tym samym chroni komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. W konsekwencji, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Składniki, które zawiera, decydują też o właściwościach przeciwbakteryjnych i gojących tegoż olejku. Olejek grejpfrutowy łagodzi też podrażnienia, zaczerwienienie i stan zapalny. Ponadto działa przeciwdrobnoustrojowo, dlatego może pomóc w przypadku trądziku.
Olejek grejpfrutowy poprawia krążenie, dlatego często dodaje się go do kosmetyków na cellulit. Działa także tonizująco, grzybostatycznie i bakteriostatycznie, w związku z tym można go znaleźć w kremach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej oraz balsamach do ciała. Olejek grejpfrutowy ujędrnia skórę, zapobiega powstawaniu zaskórników, a także reguluje proces rogowacenia naskórka. Szerokie spektrum zastosowania pozwala umieszczać go w wielu produktach do pielęgnacji.
Olejek grejpfrutowy można znaleźć w:
Olejek ma przyjemny, orzeźwiający, cytrusowy zapach, dlatego wykorzystuje się go również przy produkcji perfum. Może być dodawany zarówno do gotowych, jak domowych odżywek do włosów, ponieważ przyspiesza porost kosmyków i nadaje im zdrowy blask. Olejek grejpfrutowy oczyszcza i normalizuje pracę gruczołów łojowych,dlatego jest często pomocny w walce łupieżem.
1 ml olejku eterycznego to około 20 kropli. Zaleca się stosowanie:
Nie należy przekraczać podanych dawek. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko wystąpienia alergii.
Do produkcji olejku grejpfrutowego potrzeba:
Najpierw myjemy dokładnie grejpfruta, aby pozbyć się pestycydów. Obieramy owoc ze skórki, można ją później zetrzeć na tarce. Należy unikać białego miąższu, który może nadać olejkowi cierpki smak. Rozkładamy skórkę na talerzu i umieszczamy go w ciepłym, dobrze wentylowanym miejscu. Po kilku dniach, kiedy skórka całkowicie wyschnie, można przystąpić do produkcji olejku. Dzięki temu nie będzie on jełczał.
Wkładamy skórkę do garnka i dolewamy olej tak, żeby pokrył wierzch. Nie można dodawać zbyt dużo oleju, w przeciwnym razie za bardzo rozcieńczymy olejek. Ustawiamy garnek na małym ogniu i przykrywamy pokrywką. Czekamy, aż mikstura się rozgrzeje i zacznie parować, co zajmuje około 8 godzin.
Przelewamy ją do dużej, szklanej miski, wyłożonej 2–3 kompresami z gazy. Zbieramy brzegi kompresów i wyciskamy z nich jak najwięcej oleju do naczynia. Przelewamy olejek grejpfrutowy do małych butelek z ciemnego szkła, które pozwolą zachować właściwości produktu. Zakręcamy szczelnie butelki i stawiamy je w suchym, chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Olejek należy wykorzystać w ciągu 6 miesięcy.
Olejek grejpfrutowy jest mocno skoncentrowany, dlatego nie można go stosować bezpośrednio na skórę. Przed aplikacją należy go rozcieńczyć. Na ogół jest bezpieczny i dobrze tolerowany przez skórę. Nie powinien jej podrażnić, jeśli rozcieńczymy go bezpośrednio przed użyciem. Można to zrobić w oleju ze słodkich migdałów, oliwie z oliwek lub oleju z orzechów włoskich.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem, zanim sięgną po olejek grejpfrutowy. Nie wolno go stosować przed ekspozycją na słońce i wizytą w solarium, w przeciwnym razie może on doprowadzić do przebarwień. Podczas stosowania należy unikać kontaktu z oczami. Jeśli do niego dojdzie, oczy należy przemyć dużą ilością zimnej wody. Jeśli chcemy dodać olejek grejpfrutowy do kąpieli, nie powinniśmy już stosować płynów pianotwórczych. Mogą bowiem wejść w niebezpieczne reakcje i podrażnić skórę.
Olejek grejpfrutowy nie zawiera barwników, konserwantów, ani innych sztucznych substancji. Można więc dodać go do kosmetyków naturalnych.
Produkt nie wywołuje reakcji alergicznych pod warunkiem, że nie przekracza się dopuszczalnego stężenia. Maksymalne stężenie olejku w dezodorantach, kosmetykach do twarzy, oczu i ust wynosi 4%. Aby jednak zminimalizować ryzyko uczulenia, warto go stosować w stężeniu 0,5–2%.
Jeśli do tej pory nie korzystaliśmy z olejku eterycznego, wykonajmy test płatkowy, zanim włączymy do go rutyny pielęgnacyjnej. W ten sposób zyskamy pewność, że produkt nie spowoduje pieczenia, swędzenia, zaczerwienienia ani wysypki.
Produkt można przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła. Należy go trzymać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, z dala od dzieci.
Coraz więcej klientów zwraca uwagę, czy wybrane kosmetyki nie szkodzą środowisku. Olejek grejpfrutowy otrzymuje się z owoców drzewa grejpfrutowego. Można go więc dodawać do kosmetyków wegańskich, które zawierają składniki roślinne lub substancje syntetyczne o podobnych właściwościach. Nie szkodzi zatem środowisku.
Nie wolno używać olejku grejpfrutowego na skórę przed wyjściem na słońce. Podobnie jak olejek cytrynowy, podczas ciepłych kąpieli u osób bardzo wrażliwych może powodować podrażnienia i poparzenia! Należy olejek dozować w niewielkich ilościach.