Szampony do włosów

Vichy Dercos Psolution
notino.pl
Vichy Dercos PSolution - Szampon keratolityczny 200ml

• 18 marca 2025 o 18:02
    Polecam dla suchej skóry głowy
    Szampon daje uczucie świeżości od pierwszego użycia. Jest wydajmy, dobrze oczyszcza skórę głowy. To już moje drugie opakowanie, na ten moment nie znalazłem lepszego szamponu dla siebie.
  • 3 lipca 2024 o 16:40
    Skuteczna ulga dla skóry z łuszczycą
    Wykorzystał/a:kilka próbek
    Vichy Dercos PSOlution Hypoalergiczny Szampon do Włosów do Skóry z Łuszczycą to produkt, który z pewnością spełnił moje oczekiwania. Jego delikatna formuła doskonale łagodzi objawy łuszczycy, redukując świąd i zaczerwienienia. Szampon jest hypoalergiczny, co sprawia, że jest odpowiedni nawet dla bardzo wrażliwej skóry. Po kilku użyciach zauważyłam znaczną poprawę stanu skóry głowy oraz zmniejszenie łuszczenia. Jestem bardzo zadowolona z efektów, jakie przynosi ten produkt.
    Zalety:
    • Łagodzi objawy łuszczycy
    • Hypoalergiczna formuła
    • Redukuje świąd i zaczerwienienia
    • Poprawia stan skóry głowy
    • Odpowiedni dla wrażliwej skóry
    Wady:
    • Niewielka pojemność
    Drogeria Super-Pharm
  • 22 sierpnia 2022 o 22:13
    Skuteczny w oczyszczaniu skóry głowy, lecz trzeba uważać, żeby z nim nie przesadzić. Jest dość inwazyjny.
    Dercos Psolution to produkt dedykowany głównie osobom borykającym się z łuszczycą. Na wstępie zaznaczę, że nie choruję na łuszczycę, ale sięgnęłam po ten szampon ze względu na właściwości keratolityczne i mocno oczyszczające. Mam tendecję do częstego przesuszania się skóry głowy, wtedy mój naskórek łuszczy się i sypie w postaci białych łusek, które ciężko jest usunąć zwykłymi szamponami drogeryjnymi. Szampon stosowałam w okresach zaostrzenia moich objawów raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie. Jest to produkt dość inwazyjny, zawiera mocznik i kwas salicylowy i dlatego przy moich problemach nie odważyłabym się stosować go częściej. Co innego łuszczyca, gdzie trzeba usunąć grubą łuskę, a co innego złuszczony naskórek w postaci malutkich płatków. Ja traktowałam go bardziej w kategoriach leczniczych niż codziennej pielęgnacji. Szampon spełnił moje oczekiwania. Dobrze radził sobie z oczyszczaniem skóry głowy, jej złuszczaniem i pozbyciem się obumarłego naskórka. Dobrze oczyszczał nie tylko skórę, ale również włosy, na których często przyklejone są opadające białe płatki. Całkiem dobrze radził sobie również z niwelowaniem świądu. Trochę traktowałam go jak peeling, ponieważ zachowywał się na mojej skórze podobnie właśnie do takich produktów. Przed spłukaniem zostawiałam go na skórze 2-3 minuty. Mimo wszystko jest to dla mnie produkt silny i naprawdę trzeba uważać, żeby nie przesadzić i nie podrażnić nim skóry głowy. Szampon ma bardzo gęstą, kleistą konsystencję i jest szalenie wydajny. Dosłownie odrobinka produktu wystarczy na umycie skóry głowy i długich, gęstych włosów. Ma specyficzny, dla mnie przyjemny zapach. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie to jak wpływa na włosy. Na ogół nie rozstaję się z odżywkami do włosów, ponieważ bez nich nie jestem w stanie ich rozczesać. A tutaj miła niespodzianka - szampon nie plącze włosów, są po nim miękkie.
    Zalety:
    • dobrze oczyszcza skórę głowy z nadmiaru obumarłego naskórka
    • dobrze oczyszcza włosy i nie plącze ich ani nie przesusza
    • bardzo wydajny
    Wady:
    • Uważam, że to produkt dość inwazyjny, do którego trzeba podchodzić z dystansem, zwłaszcza przy podrażnionej skórze. Moim zdaniem nie nadaje się do codziennej pielęgnacji.
  • 28 maja 2022 o 10:59
    Dobry szampon przy łuszczycy
    Mam łuszczycę i to jest szampon, którego potrzebowałam. W sumie wszystkie obietnice producenta jak najbardziej się sprawdzają. Faktycznie pomaga usunąć łuskę z owłosionej skóry głowy, łatwo się pieni, włosy po umyciu są miękkie, lśniące i lepiej się układają. Minusem tego szamponu jest jego cena - gdyby była niższa, byłoby idealnie. No i dostępność produktu. Mógłby być dostępny w większej liczbie drogerii.
  • 16 maja 2022 o 18:35
    raczej nie
    Mam problem z suchą, łuszczącą się skórą głowy. Opis szamponu dokładnie odpowiadał moim oczekiwaniom. Kilka miesięcy temu nadążyła się okazja, żeby w końcu go wypróbować, bo był w dosyć sporej promocji. Szampon zamknięty jest w twardej butelce, która utrudnia niecoś wydobycie szamponu o bardzo gęstej konsystencji. Zapach oceniam jako neutralny, podobny do innych aptecznych szamponów. Dzięki gęstej konsystencji szampon jest niezwykle wydajny, niewielka ilość bardzo mocno się pieni. Oczywiście zawiera silne detergenty, co niezbyt pasuje do łagodzenia skóry głowy. Z początku stosowałem szampon jak kurację, czyli do momentu, aż zauważyłem zmianę w stanie skóry głowy. Z początku rzeczywiście zmniejszył świąd, łusek również było mniej. Po powrocie do delikatniejszego szamponu nie zauważyłem pogorszenia tego stanu. Szampon Vichy stosowałem dalej zapobiegawczo raz a tygodniu, jako rypacz. Niestety przy dłuższym używaniu szampon zaczął działać odwrotnie, niż powinien. Skóra głowy była wysuszona po każdym myciu z tym produktem, co z kolei powodowało łuszczenie się naskórka. Konkluzja jest taka, że tak drogi szampon działa identycznie jak łatwodostępny szampon przeciwłupieżowy wiodącej marki. Z początku zauważalne jest polepszenie stanu skóry, a po dłuższym stosowaniu wszystko wraca ze zdwojoną siłą. Jeżeli mam być szczery, to osoby z łuszczycą nie będą zadowolone z tego produktu. Raczej nikomu nie zależy na wzmożeniu łuszczenia naskórka.