Serum Tołpa znajduje się w estetycznej, przezroczystej buteleczce z tworzywa sztucznego o pojemności 30 ml. Buteleczka wyposażona jest w pipetkę, która działa bez zarzutu. Dzięki niej łatwo dozować odpowiednią ilość produktu bez ryzyka rozlania. Design opakowania nawiązuje do egzotycznego charakteru zapachu serum, co dodaje mu nieco świeżości i nowoczesności. Mimo że jest to standardowy wybór wśród kosmetyków, buteleczka sprawdza się bardzo dobrze, a dzięki przezroczystości możemy monitorować zużycie produktu. Jest estetyczna i praktyczna, a jednocześnie na tyle mała, że bez problemu zmieści się w każdej kosmetyczce.
Zapach serum to prawdziwa uczta dla zmysłów – słodko-kwaskowaty, egzotyczny i odświeżający. Kojarzy się z tropikalnym owocem, ale nie jest przytłaczający. Działa raczej subtelnie, co sprawia, że stosowanie serum staje się przyjemnym rytuałem. Dla niektórych może być odrobinę nietypowy, ale zdecydowanie nie odrzuca. To taki zapach, który budzi pozytywne skojarzenia, może nieco pobudza i energetyzuje, co sprawia, że sięganie po produkt staje się chwilą relaksu.
Serum Tołpa ma ciekawą, dwufazową konsystencję – jedną warstwę stanowi faza wodna, a drugą olejowa. Aby w pełni skorzystać z właściwości serum, należy mocno wstrząsnąć buteleczką przed użyciem, aby obie fazy się połączyły. Aplikacja wymaga nieco wprawy, ponieważ trzeba działać szybko, aby uniknąć rozwarstwienia na skórze. Serum jest lekkie, dość szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy, ale raczej lekko świetlistą poświatę. Dla mnie aplikacja nie stanowiła problemu, choć osoby preferujące bardziej jednorodne formuły mogą być początkowo zaskoczone. Ponadto wydajność tego serum bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.
W składzie serum znajdziemy m.in. kwas traneksamowy (jest znany ze swoich właściwości rozjaśniających i redukujących przebarwienia, a także łagodzących stany zapalne) i olej z nasion baobabu (odżywia skórę, nawilża i wzmacnia jej barierę ochronną). To połączenie ma potencjał, aby ujednolicić koloryt skóry i nadać jej zdrowy blask. Skład jest wzbogacony także o ferment z bakterii Bacillus i oleje roślinne, które dodatkowo pielęgnują skórę. Mimo obiecującego składu, nie zauważyłam spektakularnych efektów w zakresie rozjaśniania przebarwień, co było moim głównym celem.
Serum Tołpa jest szeroko dostępne, można je znaleźć w drogeriach takich jak Rossmann, Hebe czy Super-Pharm. Regularna cena serum to około 50 zł, jednak często można je dorwać na promocji za około 25 zł. Mimo że cena promocyjna jest zdecydowanie bardziej atrakcyjna, uważam, że regularna cena może nie być w pełni adekwatna do uzyskanych efektów. Jeśli planujesz zakup, warto polować na promocje, aby nie przepłacić.
Moim głównym celem było ujednolicenie kolorytu i rozjaśnienie przebarwień, gdyż jako posiadaczka cery mieszanej miałam (i mam nadal) do czynienia z niedoskonałościami, które czasem zostają dłużej jako przebarwienia. Niestety, w tej kwestii serum nie spełniło moich oczekiwań. W porównaniu do rozjaśniającego serum z witaminą C od Tołpy, to serum wypadło gorzej – efekty były praktycznie niezauważalne. Jeśli chodzi o poprawę gładkości skóry, zauważyłam lekką różnicę, ale nie była ona na tyle wyraźna, aby usprawiedliwić ponowny zakup. Zaskórniki pozostały bez zmian, a jedyną wyraźną korzyścią było dobre współdziałanie serum z innymi etapami mojej rutyny pielęgnacyjnej. Nie kolidowało ono z tonikiem, kremami nawilżającymi, SPF-em, ani makijażem, co jest dużym plusem.
Niestety, jeśli oczekujesz wyraźnych efektów rozjaśniających i redukujących przebarwienia, ten produkt może Cię zawieść. Nie wywołał podrażnień, co jest ważne dla osób z wrażliwą skórą, ale z uwagi na mało zauważalny wpływ na kondycję skóry, raczej nie skuszę się na jego ponowny zakup. Jeśli znajdziesz je w promocji, warto spróbować, ale za pełną cenę nie jest warte inwestycji.
Zalety:
- przyjemna aplikacja
- subtelny zapach
- bezproblemowe łączenie z innymi kosmetykami w pielęgnacji
- ciekawy skład
Wady:
- brak efektów w zakresie przebarwień czy ujednolicenia kolorytu skóry
- wysoka cena