Kremy na noc

Ph. Doctor Dermocosmetics Face & Body, RetinALL in One, Krem do twarzy ze stabilną formą retinalu

• 1 grudnia 2024 o 0:05
    Z przyjemnością zużyłam
    RetinALL in One to moim zdaniem bardzo dobry krem z retinalem. Moja skóra bardzo lubi ten składnik aktywny, więc chętnie sięgnęłam po ten produkt. Na początku chciałabym zwrócić uwagę na to, że cena tego produktu jest bardzo przystępna jak na fakt, że nie jest to produkt drogeryjny, a raczej gabinetowy. Krem jest bardzo wydajny, nie ma dodanych substancji zapachowych, jest w opakowaniu airless oraz moim odczuciu mniej brudzi ubrania co jest charakterystyczne dla wszystkich produktów z retinolem/retinalem. Działanie również jest zgodne z opisem, jednak trzeba pamiętać że retinol/retinal to składniki, których efekty są odłożone w czasie i jest to proces, który trwa przez cały czas ich użytkowania.
    Zalety:
    • Brak zapachu
    • Opakowanie airless
    • Mniejsze brudzenie pościeli i odzieży
    Wady:
    wypad
    19 października 2024 o 21:47
    Rozczarowanie - wysyp i mocna reakcja skóry
    Mimo wyrobionej tolerancji na retinal w tym samym stężeniu, moja skóra zareagowała źle. Od 2 miesięcy leczę wysyp i kaszkę, mimo powolnego wprowadzania produktu i mocnego nawilżania kremem z ceramidami. Odstawiłam też inne substancje aktywne, głównie witaminę C, której używałam tylko z rana, nie pomogło. Produkt nakładałam zgodnie z zaleceniami, w małej ilości, na osuszoną skórę, odczekiwałam 30-40 min i nakładałam krem ceramidowy. Początkowo raz na 4 dni, po miesiącu raz na 3 dni. Dziwiłam się skąd wysyp na mojej skórze, myślałam, że to powrót trądziku, ale chyba niestety to retinal. Wcześniej używałam tego samego stężenia, innej marki i nie widziałam takich problemów. Wierzę w jego skuteczność i starannie dobrane składniki, niestety moja skóra nie przemogła się po 2 miesiącach prób.
  • 3 października 2024 o 8:47
    Brak działania
    Kosmetyk niestety powoduje powstawanie dodatkowych zmian na skórze w postaci zaskorników. Konsystencja jest za ciężka, skóra po użyciu jest pokryta filmem przez co moja tlusta cera jeszcze szybciej się zapycha. Mam bardzo dużą tolerancję na tego typu kosmetyki i niestety ten produkt nie spełnia podstawowych założeń. Nie oczekuję cudów i rozjaśnienia przebarwień, ale jeśli po użyciu kosmetyku, który ma jednak za zadanie nieco skórę regulować, a moja twarz po nim nie oddycha i jeszcze szybciej się przetłuszcza, to jednak dla mnie jest to dyskwalifikujące. Muszę po nim stosować dodatkowe produkty złuszcające, co mija się z celem. Niestety zachęcona udanym marketingiem kupiłam z marszu 3 opakowania. Obecnie zużywam pod oczy, bo działa trochę jak krem nawilżający i nie przesusza skóry, liczę że może choć trochę zadziała przeciwzmarszczkowo.
    Wady:
    • tłusty
    • obciąża skórę
    • skóra nie oddycha
  • 22 kwietnia 2024 o 17:12
    Jest ok
    Retinalu używam od kilku tygodni. Przesłam na ten produkt z retinolu, który bardzo mnie wysuszał. Zaczęłam od razu od wyższego stężenia i nie zauważyłam takich skutków ubocznych jak przy retinolu. Produkt jest bardzo przyjemny w użyciu, moje ulubione opakowanie. Łatwo odmierzyć potrzebną ilość, szybko się wchłania i nie pozostawia nieprzyjemnego uczucia. Nie podrażnia nawet bez nakładania kremu w tej samej rutynie. Czekam jeszcze na długotrwałe efekty ale póki co są obiecujące. Myślę, że zostanę z nim na dłużej.
    Zalety:
    • nie podrażnia
    • wygładza
  • 7 marca 2024 o 12:24
    Mocny zawodnik, choć uczucia mieszane
    Kupując retinal tej firmy zdecydowałam się na stężenie 0,1%, ponieważ wcześniej miałam wybudowaną tolerancję (używałam Geek and Gorgeous w tym samym stężeniu przez długi czas). Dodam, że mam skórę normalną w kierunku suchej, raczej bezproblemową, z pierwszymi zmarszczkami. Retinal zamknięty jest opakowaniu z pompką, pod światło widać ile produktu zostało. Pompka dozuje dość dużą porcję kosmetyku - za dużo na samą twarz, ale to nie szkodzi, bo retinalu używam również na szyję i dekolt. Kosmetyk ma instensywnie żółty kolor i ma lekki zapach, który mi jednak nie przypadł do gustu (choć jest to zapewne zapach składników kosmetycznych). Konsystencja jest dość hmm, tępa. Choć sam kosmetyk sunie po skórze to jednak trzeba spędzić chwilę na jego rozsmarowaniu, bo po prostu smuży. Ja go wklepuję, raczej nie polecam mocno wcierać go w skórę. Po chwili się wchłania, choć to zupełnie inna konsystencja w porównaniu do G&G - tamten był leciutki, ten jednak jest bardziej treściwy, stąd tego typu konsystencja. Co do efektów - retinal stosuję raczej prewencyjnie, nie mam większych problemów skórnych. Zmarszczki mimiczne są lekko spłycone, pory mniej widoczne. Niemniej jednak zauważyłam dość sporą tendencję do wysypu przy używaniu tego retinalu. Dużo częściej miewam teraz pryszcze, choć nie zmieniałam innych składników w pielęgnacji. W zimie, kiedy moja skóra siłą rzeczy jest bardziej sucha, retinal potrafi zrobić mi suche placki na skórze (mimo tego, że przecież mam wybudowaną tolerancję). Dlatego od pewnego czasu po godzinie od nałożenia retinalu nakładam jeszcze krem - ostatnio jest to Embryolisse i problem zniknął. Uważam, że to bardzo mocny kosmetyk, bardzo aktywny. Szczerze powiedziawszy zastanawiam się czy nie byłoby sensu zejść do mniejszego stężenia, ale póki co muszę wykorzystać moje zapasy. Stosuję go również w okolice oczu - nie mam żadnych podrażnień. Wydajność jest standardowa, choć przez to, że dozowana jest duża porcja to jednak zużywa się on nieco szybciej niż np G&G. Cena wysoka, choć jeżeli ktoś szuka bardzo aktywnego retinalu to powinien spróbować. Nie mam porównania z droższymi produktami, jedyne do czego mogę się przyczepić to konsystencja. Kupię ponownie (już kupiłam) choć może kiedyś zejdę na niższe stężenie.