Żel La Roche-Posay Effaclar to jeden z tych produktów, do których lubię wracać, ponieważ sprawdza się u mnie doskonale, mimo że mam cerę suchą i wrażliwą, a produkt ten jest przeznaczony głównie dla cer tłustych. W ciągu kilku lat zużyłam już trzy opakowania po 400 ml, co świadczy o jego wydajności i skuteczności. Choć żel ma formułę stworzoną z myślą o skórze przetłuszczającej się, jego delikatne działanie sprawia, że idealnie pasuje do moich potrzeb.
Stosuję go średnio dwa razy w tygodniu, tylko wieczorem, w ramach dwuetapowego oczyszczania twarzy. Moja skóra jest sucha i wrażliwa, nie borykam się z wieloma niedoskonałościami, dlatego żel Effaclar traktuję jako "przerywnik" między codziennymi, łagodniejszymi płynami do mycia twarzy. Dzięki temu mogę wzmocnić proces oczyszczania skóry, nie rezygnując z delikatnej pielęgnacji. Produkt ten dobrze sprawdza się również w walce z nadmiarem sebum, a mimo że nie mam cery tłustej, od czasu do czasu przydaje mi się jego działanie, by dobrze oczyścić pory i usunąć resztki zanieczyszczeń.
Cynk, który jest głównym składnikiem tego żelu, działa regulująco na wydzielanie sebum, co sprawia, że skóra po jego użyciu staje się matowa i gładka. Zauważyłam, że choć mam cerę suchą, to nie odczuwam uczucia ściągnięcia ani nadmiernego wysuszenia skóry po użyciu tego żelu. To duży plus, ponieważ nie każdy produkt oczyszczający jest w stanie tak skutecznie usunąć zanieczyszczenia, a jednocześnie nie wysuszyć skóry. Porównując go do innych produktów, takich jak żel do mycia twarzy Avene Cleanance, który zawiera kwas salicylowy, zauważam, że Effaclar jest łagodniejszy, co sprawia, że nie podrażnia mojej wrażliwej skóry.
Kolejnym plusem jest to, że żel bardzo dobrze się pieni, dzięki czemu wystarczy niewielka ilość, aby dokładnie umyć całą twarz. To sprawia, że jest bardzo wydajny, a opakowanie 400 ml starcza na długo, nawet przy częstszym stosowaniu. Produkt dobrze się rozprowadza, a po jego użyciu skóra jest świeża i dobrze oczyszczona, bez uczucia tłustości, które niektóre żele do twarzy potrafią pozostawić.
Jako osoba z cerą wrażliwą, często obawiam się, że produkty do oczyszczania będą zbyt agresywne, jednak La Roche-Posay Effaclar jest naprawdę bezpieczny do stosowania. Skóra po jego użyciu nie jest podrażniona, a jednocześnie czuję, że została odpowiednio oczyszczona. Dodatkowo, produkt jest hipoalergiczny, co daje mi pewność, że nie będę miała reakcji alergicznych.
Podsumowując, żel La Roche-Posay Effaclar to naprawdę dobry wybór dla osób z cerą wrażliwą, suchą, a także tłustą. Jego oczyszczające właściwości są skuteczne, ale przy tym nie przesuszają skóry, a skład oparty na cynku sprawia, że produkt działa regulująco na wydzielanie sebum. Dzięki swojej wydajności i delikatności, żel ten stał się jednym z moich ulubionych kosmetyków, do którego chętnie wracam, mimo że nie mam cery tłustej. Idealnie nadaje się do stosowania raz na jakiś czas, gdy skóra potrzebuje bardziej intensywnego oczyszczenia, ale nie podrażnia jej. Warto go wypróbować, zwłaszcza jeśli masz cerę wrażliwą, ale również borykasz się z drobnymi niedoskonałościami czy nadmiarem sebum.