Olejek od Davines to już dosyć znany produkt do włosów, wobec którego miałam spore oczekiwania i poleciła mi go przyjaciółka zachwalając jego magiczne działanie. Ma ona bardzo podobny typ włosów do moich, dlatego się skusiłam ;).
Mam włosy przede wszystkim mocno spuszone, ze sporą skłonnością do plątania się i łamania. Wiem, że nie każdemu podpasują produkty do włosów z silikonami, ale u mnie do tej pory silikony zawsze się sprawdzały i nie zauważyłam ich negatywnego wpływu na kondycję moich włosów.
Olejek z Davines'a używam już od lekko ponad roku i jestem nim zachwycona. Po zastosowaniu produktu na długości i na końcówki, moje włosy mają taki wyjątkowy blask, stają się lekkie, mięciutkie i wyraźnie wygładzone. Dla moich wiecznie spuszonych włosów ten olejek ma wręcz zbawienne działanie, bo ciężko jest mi ujarzmić włosy, zwłaszcza świeżo po ich umyciu.
Producent zaleca aplikacje od dwóch do trzech kropli olejku na długości włosów i ich końcówki, ja akurat zwykle używam trzech, ale myślę, że im cieńsze ktoś ma włosy, tym lepsza będzie mniejsza ilość nałożonego olejku. Dzięki temu kosmetykowi włosy schną szybciej, a ich stylizacja nie wymaga znaczącego wysiłku, więc kolejna obietnica producenta została spełniona. Co więcej, produkt ten skutecznie eliminuje problem puszenia się moich włosów, nie powodując ich nadmiernego przetłuszczania ani obciążania.
Działanie olejku jest wyjątkowo intensywne, włosy po aplikacji stają się miękkie, błyszczące, a dodatkowo olejek zapewnia włosom również ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi. Może być stosowany zarówno na mokre, jak i suche włosy, jednocześnie ułatwiając proces rozczesywania i zmniejszając ilość wyrywanych włosów. Dodatkowym atutem jest niezwykle przyjemny, orientalny zapach, ale jest on dosyć intensywny, więc podejrzewam, że nie każdemu podpasuje.
Na uwagę zasługuje również minimalistyczna, elegancka buteleczka, która sprawia, że aplikacja produktu jest bardzo łatwa dzięki zastosowanemu dozownikowi.
Produkt charakteryzuje się wysoką wydajnością, ponieważ używam go już lekko ponad rok, a została mi połowa opakowania ;). Wiadomo, że cena olejku jest wysoka i to może odstraszać, ale za efekt, jaki daje on na włosach i jego właściwości pielęgnacyjne oraz ochronne działanie, warto zainwestować. Na obronę wysokiej ceny trzeba wziąć pod uwagę to, że produkt ten jest niezwykle wydajny i posłuży nam na wiele miesięcy, a nawet bym zaryzykowała, że i na dwa lata przy regularnej aplikacji.
Zalety:
- Ujarzmia puszące się włosy
- Ultra wydajny
- Zabezpiecza strukturę włosów
- Sprawia, że nasze włosy są miękkie, błyszczące i w dobrej kondycji
- Skraca czas suszenia włosów
- Wygodna aplikacja
- Piękny zapach
Wady:
- Wysoka cena, ale wydajność olejku nam to wynagrodzi