Przeciętny peeling, ale przydaje się.
Ten kosmetyk nie ma w sobie niczego nadzwyczajnego. Jest to zwyczajny, pieniący się żel do mycia twarzy z drobinkami. Zrobiony z naturalnych składników, jednak pieni się, jak normalny żel, ma również możliwości drażniące, czasem moja skóra reaguje na jego działanie zaczerwienieniem i jeżeli przesadziłam z czasem trzymania go na skórze i za długo masowałam, to kończyło się podrażnieniem, przestrzegam przed tym zwłaszcza osoby, które mają cienką, wrażliwą skórę, np. przy skrzydełkach nosa, albo są po jakichś zabiegach, np. kwasami, retinoidach, kiedy skóra jest uwrażliwiona. Drobinki w tym produkcie nie są winowajcą, to raczej baza myjąca, dość mocno odtłuszcza naskórek, czuć wyraźne ściągnięcie skóry po użyciu. Myślę, że produkt spodobałby się cerom tłustym, ale bez innych problemów skórnych.
Drobinki są bardzo malutkie, ale dosyć ostre, niepozorne. Z jednej strony na tyle delikatne, że za jednym zamachem nie są w stanie porządnie złuszczyć martwego naskórka i odsłonić świeżej skóry, z drugiej radzą sobie świetnie, jako jeden z etapów złuszczania naskórka, np. po użyciu peelingu enzymatycznego lub kłaczkowego, ten kosmetyk doskonale nadaje się do pozbycia się resztek tych produktów ze skóry i usunięcia drobnych pozostałości martwych, odstających czy zrolowanych skórek. Jeżeli chodzi o bazę myjącą, to jest bardzo podobnie, zbyt delikatna do samodzielnego stosowania, nie radzi sobie z głębszymi i trudniejszymi zanieczyszczeniami w porach, ale może jednocześnie mocno podrażnić i wysuszyć, natomiast jest idealna do szybkiego domycia skóry np. po demakijażu czy jakiejś błotnej maseczce.
Peeling ma rzadką i wodnistą konsystencję, jest wydajny, pachnie przeciętnie, składnikami, ani nie mocno, ani nie brzydko. Jeżeli chodzi o opakowanie i zatyczkę, to rzeczywiście, bardzo ciężko się ją otwiera, można sobie połamać paznokcie, ja otwieram przez ręcznik.
W podsumowaniu mogę napisać, że nie żałuję zakupu, była na niego porządna promocja, więc się skusiłam, kosmetyk przydaje mi się i nie stoi w zapomnieniu, jednak jest to bardzo przeciętny produkt, po którym skóra nie wygląda jakoś super, jest nieco czystsza i trochę gładsza, ale to stanowczo za mało, moja skora ma dużo większe wymagania od kosmetyków tego typu.
Zalety:
- Promocyjna cena, praktyczny w użyciu, naturalny skład.
Wady:
- Niska skuteczność, a jednocześnie zdolność do podrażnienia skóry.