O MNIE
Mam 30 lat. Moja buzia w strefie T jest jednym błyszczącym obszarem nie do opanowania, już po kilku minutach od umycia świeci się. Dodatkowo mam problem z naczynkami i rozszerzonymi porami. Wypryski zdarzają się u mnie sporadycznie (oczywiście najczęściej w okresie miesiączkowania). W okolicy ust mam delikatne zmarszczki mimiczne. Moja skóra wokół oczu jest sucha. Mam dziedziczne zasinienie pod oczami, które jest dość widoczne. Opuchnięte oczy i worki pod oczami również się zdążają zwłaszcza po nieprzespanej nocy. Jeśli chodzi o zmarszczki wokół oczu to jeszcze nie mam z tym problemu. Kosmetyki do makijażu często podkreślają mój problem ze strefą „T”. Moja skóra ma leciutko żółtawe tony.
WARUNKI TESTU
Bazy używam codziennie pod podkład, niezależnie od pory roku. Produkt nanoszę chwilę po nałożeniu serum i kremu do twarzy. Bazę nanoszę opuszkami palców delikatnie rozprowadzają ję na twarzy, a następnie delikatnie wklepuję.
O KOSMETYKU
Produkt zakupiłam w Rossmann na promocji 2+2 zł.
Jest to moje pierwsze opakowanie.
W opakowaniu znajduje się 30 ml produktu. Opakowanie to różowy kartonik, w którym znajdziemy różową, plastikową tubkę. Produkt jest wyposażony w aplikator w formie dziubka. Na opakowaniu znajdziemy przystępny opis w języku polskim oraz spis składników. Na tubce z produktem również znajdziemy krótki opis, ale nie znajdziemy spisu składników. Na opakowaniu i na tubce znajduje data ważności produktu, numer serii oraz informacja, że produkt zachowa swoje właściwości przez 6 miesięcy od momentu otwarcia. Szkoda, że produkt nie jest zabezpieczony przed otwarciem i nie możemy mieć pewności, że nikt przed nami go nie otworzył i co ważniejsze nie używał.
Produkt:
Produkt jest w formie żelu. Bardzo fajnie się rozprowadza na twarzy. Produktu jest sporo i jest wydajny. Pory są nieco mniej widoczne, ale efekt nie jest spektakularny. Produkt ładnie wydłuża trwałość kosmetyków do makijażu. Nie sposób zużyć go w ciągu 6 miesięcy.
Zapach kosmetyku bardzo delikatny, kwiatowy.
Kolor kosmetyku jest biały z delikatnym różowym odcieniem.
JAK STOSUJE
Rano: twarz myję, żelem do twarzy, następnie tonizuję. Po oczyszczeniu twarzy nanoszę niewielką ilość serum i delikatnie wklepuję. Nanoszę krem i wykonuje delikatny masaż. Po około 5-10 minutach zabieram się za wykonanie makijażu, który zaczynam od bazy pod podkład i pod cienie. Nartępnie wykonuję makijaż.
Wieczorem: Zmywam makijaż, a następnie myję twarz żelem oczyszczającym i tonizuję. Po oczyszczeniu twarzy nanoszę małą ilość serum delikatnie wklepując. Po chwili nanoszę niewielką ilość kremu i delikatnie masuje twarz.
UŻYWANE KOSMETYKI
- Żel oczyszczający: Have a Eggshell, Cleansing Foam (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,137151,its-skin-have-a-eggshell-cleansing-foam.html).
- Tonik: Le Cafe de Beaute, Oczyszczający żel-tonik do skóry tłustej i problematycznej (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,302343,le-cafe-de-beaute-oczyszczajacy-zel-tonik-do-skory-tlustej-i-problematycznej.html)
- Żel micelarny: Bielenda, Fresh Juice - żel micelarny do mycia twarzy z bioaktywną wodą cytrusową, detoksykujący (https://bielenda.pl/produkty/fresh-juice-detoksykujacy-zel-micelarny-do-mycia-twarzy-limonka)
- Baza pod cienie: Hean, Stay On, Professional Eyeshadow Base (https://sklep.hean.pl/stay-on-base.html)
DZIAŁANIE I EFEKTY
Z racji tego, że mam cerę mieszaną z widocznymi porami to znalezienie produktu, który poradzi sobie z tymi problemami to nie lada wyczyn. Dodatkowo jeszcze żeby nie zatkał mojej cery lub jej nie wysuszył powoduje, że nie mam specjalnie dużego wyboru. Z bazy Lirene jestem zadowolona. Nie spowodowała żadnych niepożądanych zmian na mojej twarzy. Cera po niej jest ładna i świetlista, bez niechcianych zmian. Produkty do makijażu zauważalnie dłużej utrzymują się na twarzy dzięki niej w niezmienionej postaci. Baza ładnie łączy się z podkładami, kremami oraz serami do twarzy, a podczas jej stosowania zmieniłam kilkukrotnie te produkty. Po nałożeniu bazy cera zachowuje dłużej efekt matu. Jedyne do czego mogę się przyczepić to widoczność porów. Jest mniejsza, ale efekt mógłby być jeszcze lepszy. Podczas używania bazy makijaż ładnie się zmywał i nie widać jego pozostałości w porach.
PORÓWNANIE DO INNYCH KOSMETYKÓW
Bardzo fajna baza. Polubiłam się z nią. Nie powoduje wysuszenia skóry i nie zatyka jej. Bardzo ładnie przedłuża trwałość makijażu. Będę do niej wracać.
Zalety:
- Wydajna
- Nie podrażnia i nie wysusza
- Zwiększa trwałość produktów do makijażu
- Nie powoduje nadmiernego wydzielania sebum
- Nie zatyka porów
- Efekt matu wydłużony
- Delikatny zapach
- Współgra z podkładami
- Zapobiega „wbijaniu” się produktów do makijażu w pory
Wady:
- Trochę słabo radzi sobie z rozszerzonymi porami
- Trwałość