Odżywki do włosów dla dzieci

Marion Mała Stylistka, Balsam na małe sprężynki `Oto loki`

lindey
    18 czerwca 2021 o 18:02
    Okropny
    Krem został zakupiony pod wpływem niskiej ceny, za czasów kiedy wydobywałam skręt. Później dopiero otrzymałam info od jednej z włosomaniaczek, że nie jest on nawet zgodny z CG. Kiedy w końcu na spokojnie przeanalizowałam skład, okazało się, że nie jest on za wesoły. Powinno się unikać produktów z silikonami przy falach/lokach. Użyłam tego kremu kilkukrotnie w różnych wariantach i tylko w jednym spodobał mi się efekt - który być może i tak był spowodowany nocną fryzurą. Ile ludzi na świecie tyle włosów, w moim przypadku to kompletna klapa.
  • 18 lutego 2021 o 12:02
    Ja lubię
    Mimo że to produkt na małe sprężynki to spróbowałam użyć na swoje duże :) być może są lepsze stylizatory ale zdarza mi się go użyć i bardzo ładnie podkreśla mi skręt i sprawia że loczki są lśniące i takie "pełne". Jak z każdym produktem jednak trzeba wiedzieć ile go użyć - zbyt duża ilość może sprawić, że włosy będą wyglądały nieświeżo. Cena i zapach ok.
    Rudzik7
    16 grudnia 2020 o 0:23
    Tani i nawet ok
    Używam tylko wtedy gdy następne mycie robię oczyszczające, gdyż posiada trudno zmywalne sylikony. A co do samego balsamu, to znam go i na przestrzeni lat zużyłam kilka opakowań. Lekko definiuje mi skręt, użyty na mokre włosy jako bs i odciśnięty nie obciąża i nie skleja. Bardziej dla fanek lekkich stylizatorów, syoss to nie jest :). Dopiero niedawno doczytałam, że jest dedykowany włosom małych dzieci :), pewnie dlatego mi się sprawdza, gdyż moje są bardzo cienkie i delikatne.
  • 4 października 2020 o 11:06
    Moje włosy w typie "wurly" nie polubiły się z tym balsamem.
    Może i ten balsam jest dla dzieci, ale ja się tym nie przejęłam i kupiłam do stylizacji swoich falo-loków (wurly). Generalnie jeżeli chodzi o stylizowanie, to mam swojego ulubieńca od 2-3 lat (Żel Syoss), każdy inny stylizator jest za nim lata świetlne. Ale nie poddaję się i od czasu do czasu testuję nowości. Balsam na małe sprężynki był kiedyś dostępny w Biedronce, tam go kupiłam za jakieś grosze. Opakowanie to miękka tubka z marną grafiką. Nie zużyłam produktu do końca, więc nie wiem, czy da się z niej wydobyć końcówkę kosmetyku. Na plus na pewno to, że opakowanie to taki typowy travel size. Zapach balsamu delikatny, określiłabym go jako neutralny. Konsystencja produktu jest lekka. Nie miałam problemu z aplikowaniem go na włosy - nie spływał i nie uciekał z dłoni. Najpierw balsam stosowałam solo. Po każdym myciu wgniatałam go w lekko ociekające wodą włosy, które na kilkanaście minut zawijałam w koszulkę bawełnianą (tzw. plopping). Niestety w tej roli produkt nie sprawdził się kompletnie. Nie definiował skrętu, puszył włosy. Ze skrętu 2c z pojedynczymi rulonami 3a robił mi marne fale w naciąganym typie 2a. Ja wiem, że on nie ma mocy Syoss'a, ale jednak kilku innych kremów do stylizacji używałam i aż takiej masakry na głowie mi nie robiły. Później balsam zastąpił mi odżywkę bez spłukiwania - nakładałam go pod żel. W takiej roli krzywdy nie robił, ale też nie zauważyłam, aby jakoś korzystnie wpływał na stylizację. Wręcz powiedziałabym, że osłabiał działanie Syoss'a. Plus był taki, że nie przyspieszał przetłuszczania włosów i nie obciążał ich. Mimo to, nie dałam rady skończyć całego opakowania, a że nie miałam go komu oddać to niestety wylądował w śmietniku... Niezależnie od sposobu w jaki testowałam ten balsam, obietnice producenta nie zostały spełnione - ani nie podkreślał loków, ani nie radził sobie z niesfornymi kosmykami. Nie dodawał włosom blasku, nie wygładzał ich. Może faktycznie jest na małe, a nie duże sprężynki :D. Podsumowując, nie jest to produkt, który zrobił na mnie dobre wrażenie. Moje włosy zdecydowanie nie polubiły go. Może gdybym spróbowała innej metody stylizacji z tym produktem byłoby lepiej, ale nie będę dla jednego kosmetyku zmieniać sprawdzonego sposobu.
    Zalety:
    • nie przetłuszcza, nie skleja i nie obciąża włosów
    • niska cena
    • mały rozmiar opakowania, można zabrać w podróż
    Wady:
    • nie zdał u mnie egzaminu ani solo, ani jako odżywka b/s
  • 8 czerwca 2020 o 15:03
    Bez szału, ale może być
    Z Marionu czasami zdarzały się perełki, więc przy okazji zakupów w drogeriach internetowych często sprawdzałam, co tam można za parę groszy wrzucić dodatkowo do koszyka. Tym sposobem w moje ręce trafił Balsam na małe sprężynki, choć przyznam, że pomimo dość kreskówkowego designu, kompletnie nie pomyślałam na początku, że to produkt dedykowany włosom dziecięcym. Postanowiłam jednak nałożyć go na swoje nieco starsze loki. :) Używałam tego produktu tylko w charakterze odżywki/stylizatora bez spłukiwania, nakładanego na mokre włosy, i odgniatanego. W ten sposób zazwyczaj używam odżywek b/s, a ponieważ na suche włosy później co do zasady nie nakładam nic, to ten etap mojej pielęgnacji służy właśnie zdefiniowaniu skrętu po myciu. Szczerze mówiąc - szału nie było. Nie zauważyłam żadnego wpływu tego balsamu ani na kondycję włosów (choć tego oczekiwałam akurat najmniej), ani na efekt stylizacji. Włosy układały się różnie, w zależności od poprzednio użytych kosmetyków i ich humoru. Na plus to, że nigdy nie obciążył znacząco włosów, nie posklejał, nie przyspieszał przetłuszczania. Spora ilość silikonów chroni też włosy przed działaniem czynników zewnętrznych (uwaga, Polyquaternium-37 zmywa się tylko silnym detergentem!). Skład nie jest idealny, ale w przypadku kosmetyków nakładanych na martwą tkankę taką jak włosy nie panikuję jeśli chodzi o jakieś niefajne konserwanty czy parabeny (który, mimo deklaracji producenta, znajduje się w kosmetyku - Methylparaben). Tubkę 75 ml łatwo zabrać w podróż, w tym do bagażu podręcznego samolotu, i początkowo właśnie w tym charakterze jej używałam. Odkąd podróżowanie jest zawieszone, używam jej bardziej regularnie i po około dwóch miesiącach (+ wszystkie poprzednie okresy wyjazdowe, po kilka dni w ciągu ostatniego roku) dobijam do denka. Opakowanie dość wygodne, miękka tubka z której łatwo wycisnąć produkt, ale nieprzezroczysta, więc zużycie trzeba oceniać "na wagę". Pewnie przy samym końcu trzeba będzie ją rozciąć, by zużyć całość. Konsystencja kremu dość lekka, ale nie lejąca się. Zapach neutralny. Balsam w cenie ok. 6-8 zł, nie widziałam stacjonarnie, dostępny przede wszystkim w drogeriach internetowych. Raczej nie warto polować na niego jakoś specjalnie, ale przy okazji innych zakupów można sobie o nim przypomnieć.