Szampony do włosów

Vis Plantis Szampon do włosów osłabionych z tendencją do wypadania `Kozieradka, czarna rzepa, skrzyp polny`

Vis Plantis Herbal Vital Care szampon do włosów osłabionych z tendencją do wypadania 400ml

Nasi użytkownicy zostawili 106 opinii dla tego produktu. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótkie podsumowanie na ich podstawie:

• 12 maja 2025 o 19:42
    Dobry szampon
    Z racji tego, że mam przetłuszczającą się skórę głowy muszę myć włosy codziennie. Zużyłam dwa opakowania tego szamponu i jestem z niego zadowolona. Zahamował wypadanie włosów, z którym męczę się w okresie letnim. Ma bardzo przyjemny zapach, dobrze się pieni i ma ładne opakowanie. Dobry szampon w niskiej cenie.
    • dobrze się pieni
    • produkt wegański
    • bez SLS
    • ładne opakowanie
    Wady:
    Dariax_
    11 maja 2025 o 18:23
    Dobra propozycja bez silikonów
    Szampon Vis Plantis do codziennego stosowania trafił do mnie trochę przypadkiem. Szukałam czegoś łagodniejszego, bez silikonów i z możliwie naturalnym składem, co nie będzie obciążało moich cienkich i trochę zmęczonych włosów. No i trafiło na ten – bez większych oczekiwań. To, co od razu rzuca się w oczy, to naprawdę dobry skład – jak na drogeryjny szampon, wypada bardzo przyzwoicie. Mamy tu ekstrakt z kozieradki, skrzypu polnego i czarnej rzepy, czyli klasyki, jeśli chodzi o pielęgnację włosów osłabionych, z tendencją do wypadania. Już sam ten zestaw sugeruje, że producent celował w coś więcej niż tylko „oczyszczacz”. Kozieradka ma za zadanie stymulować porost włosów i regenerować skórę głowy, a skrzyp i czarna rzepa odpowiadają za dotlenienie i wzmocnienie cebulek, a przy okazji dodają włosom blasku. Brzmi naprawdę dobrze – zwłaszcza, że formuła jest bez silikonów, więc te składniki mają szansę realnie działać. Sam szampon ma bardzo przyjemną, lekką konsystencję – nie jest zbyt gęsty, ale też nie leje się przez palce. Dobrze się pieni, choć nie w przesadzie – raczej tak naturalnie, delikatnie. Dla mnie to duży plus, bo zbyt mocno pieniące się produkty często podrażniają mi skórę głowy. Tutaj nic takiego się nie dzieje – szampon jest łagodny, nie ściąga skóry, nie powoduje swędzenia, a wręcz przynosi lekkie uczucie ukojenia. Idealny do codziennego stosowania, szczególnie jeśli ktoś myje włosy często i nie chce ich przeciążać. Po spłukaniu włosy są dobrze oczyszczone, ale nie „skrzypiące” z przesuszenia. Łatwo się rozczesują, nawet bez użycia odżywki (chociaż wiadomo – odżywka zawsze mile widziana). Co ważne – szampon nie obciąża włosów, nie przyspiesza przetłuszczania, nie powoduje przyklapu. Włosy są lekkie, świeże, sypkie, a jednocześnie nie napuszone jak siano. Po wysuszeniu mają delikatny blask, wyglądają zdrowo i po prostu ładnie. Jeśli chodzi o główne obietnice producenta, czyli wzrost włosów i zahamowanie wypadania – tutaj, szczerze mówiąc, nie zauważyłam jakichś spektakularnych efektów. Włosy nadal wypadają mniej więcej w tym samym stopniu, nie pojawiły się nowe baby hair w jakiejś wyraźnej ilości. Być może potrzeba więcej czasu, albo wsparcia od środka – bo wiadomo, że sam szampon nie rozwiąże wszystkich problemów z włosami. Ale mimo braku widocznych efektów w tej kwestii, nie traktuję tego jako wadę – bo szampon sam w sobie jest naprawdę fajny i wart uwagi. Podsumowując – Vis Plantis to bardzo przyzwoity, łagodny szampon do codziennego użytku. Świetnie sprawdzi się u osób z wrażliwą skórą głowy, cienkimi włosami, a także tych, którzy szukają czegoś prostego, bez obciążających składników i z naturalnym zacięciem. Nie robi cudów, ale robi swoją robotę – dobrze oczyszcza, nie podrażnia, pozostawia włosy lekkie i świeże. A że jest dostępny w wielu drogeriach i w rozsądnej cenie – tym bardziej warto dać mu szansę. Ja na pewno jeszcze po niego sięgnę.
    Zalety:
    • Dobry skład – bez silikonów, z naturalnymi ekstraktami (kozieradka, skrzyp, czarna rzepa)
    • Delikatny dla skóry głowy – nie podrażnia, nie powoduje swędzenia ani uczucia ściągnięcia
    • Odpowiedni do codziennego stosowania – łagodny, nie obciąża i nie przyspiesza przetłuszczania
    • Dobrze się pieni – mimo braku silnych detergentów, pieni się wystarczająco
    • Łatwe rozczesywanie włosów – nawet bez użycia odżywki
    • Lekka, świeża fryzura po myciu – włosy są sypkie, czyste i nie oklapnięte
    • Delikatny zapach i przyjemna konsystencja
    • Przystępna cena i łatwa dostępność
    Wady:
    • Brak widocznych efektów wzmocnienia lub przyspieszenia wzrostu włosów – nie spełnia w pełni obietnic producenta
    • Brak spektakularnych zmian w wypadaniu włosów – nie redukuje go zauważalnie
  • 11 maja 2025 o 18:14
    Super
    Szampon Vis Plantis z kozieradką to dla mnie pozytywne zaskoczenie. Ma delikatny, ziołowy zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu, ale ja go bardzo polubiłam – jest naturalny i nieprzytłaczający. Konsystencja szamponu jest lekka, dobrze się pieni, mimo że nie zawiera SLS, i łatwo się spłukuje. Po kilku tygodniach stosowania zauważyłam, że włosy rzeczywiście mniej wypadają i są bardziej uniesione u nasady. Skóra głowy jest ukojona, nie swędzi i nie przetłuszcza się tak szybko jak wcześniej. Włosy po umyciu są miękkie i dobrze się rozczesują, chociaż dla długich i suchych końcówek warto dodać odżywkę. Plus za skład – wegański i bez silikonów, co dla mnie jest dużym plusem. Cena również bardzo przystępna jak na taką jakość. Z pewnością kupię ponownie!
    Zalety:
    • Efekty
    • Konsystencja
  • 22 lutego 2025 o 16:16
    Nie polubilismy sie
    Mam wlosy, ktore sa cienkie i wlasnie z tendencja do wypadania. Musze przywiazywac uwage na sklady, zeby ich zbytnio nie obciazyc. Po pozytywnych recenzjach liczylam, ze bedzie to moj nowy drogeryjny pewniak, ktory nie rozwali mi portfela. Niestety, ten szampon to nie to. Szampon jest bardzo gesty i konsystencja przypomina mi Murkiego od HTC. Pozytywnie wplywa to na jego wydajnosc, cenowo tez jest super. Musze tez pochwalic go za zapach - zazwyczaj nie lubie produktow z kozieradka w skladzie, smierdza dla mnie rosolem i odbieraja mi przyjemnosc z uzywania kosmetyku. Tutaj ta nuta jest wyczuwalna, ale nie dominujaca i nie utrzymuje sie dlugo. Niestety, szampon nie myje wystarczajaco mocno jak na moje potrzeby. Wlosy nie sa odbite od nasady i szybciej sie przetluszczaja, a to wszystko, czego przy cienkich wlosach chcemy uniknac. Dodatkowo, CB w skladzie sprawia, ze swedzi mnie po nim skora glowy. Nie zauwazylam tez znaczacej roznicy w wypadaniu wlosow - choc tutaj musze przyznac, ze dla mnie nie od tego sa szampony i nie przywiazuje do tych obietnic uwagi. Szamponu niestety nie kupie ponownie.
    olus52
    3 listopada 2024 o 13:38
    Zużyłam już milion opakowań
    To jest mój ukochany szampon do użytku codziennego. Z nim wszystko jest tak! Zapach bardzo ładny. Glutkowa konsystencja sprawia, że jest bardzo wydajny i pięknie się pieni. Domywa moją tłustą skórę głowy. Smukła butelka ułatwia użytkowanie. Cena również niska i to lubię. Nie mam do niego żadnego ale.