Jak dotąd znalazłam tylko kilka szamponów, które rzeczywiście dobrze domywały skórę głowy, jednocześnie nie obciążając jej. Szampon do włosów osłabionych z tendencją do wypadania od Vis Plantis jest bardzo wydajny, nie można mu odmówić szalonego pienienia się i ogólnie miłych wrażeń podczas mycia. Ale czy rzeczywiście wzmacnia osłabione włosy? Nie stwierdzę tego. Dodatkowo lekko je obciąża, przez co mogę z nimi wysiedzieć max 1,5 dnia, po tym czasie jest już bardzo ciężko.
Opakowanie
Szampon ma pojemność 400 ml, kupiłam go na promocji w Rossmanie za około 10 zł. Od razu skusił mnie na półce, gdy tylko go zobaczyłam. Sama butelka jest ładna, w kolorze ciemnej zieleni, oklejona etykietą z wzorem roślinnym. Rzeczywiście pierwsze wrażenie, jakie się ma to - tutaj będzie naturalnie. Plastik nie należy do tych tandetnych. Myślę, że na samym końcu zapewne spienię szampon w butelce i nie będę jej rozcinać. Gdyby to była odżywka to pewnie proces rozcięcia byłby trudny, bo plastik jest twardy.
Zakrętka do wyciskania szamponu jest na pstryk. "Dziubek" otwiera i zamyka się w mgnieniu oka, szampon się nie rozlewa, nie brudzi butelki. Jest dobrze.
Za taką cenę aspekt opakowania oceniam bardzo wysoko, absolutne 5/5
Konsystencja i zapach
O ile sama konsystencja szamponu jest przyjemna - szampon jest bezbarwny, gęsty, w mgnieniu oka spienia się go w kubeczku, tak zapach średnio przypadł mi do gustu. Nie wiem już sama, co przypomina. Nie wyczuwam tutaj nut kozieradki. Miało być naturalnie, ale jest... dziwnie. No sama nie wiem.
Skład szamponu skłania się bardziej stronę średniej mocy. Mamy tutaj cocamidopropyl betaine (uwaga na uczulenie) i glicerynę wysoko w składzie. Nie mamy tutaj silikonów, co jest duużym plusem.
Działanie
Według producenta szampon ma wzmacniać włosy, zawiera wyciąg z kozieradki, skrzypu polnego i rzepy. Wiem doskonale, jak kozieradka może dobrze wpłynąć na jakość włosa. Moje nie wypadają w jakiś mega okrutny sposób, zawsze podczas procesu mycia kilka z nich zostaje na wannie, ale nie uważam, żeby była to tragedia. Większym problemem, z jakim się zmagam jest przetłuszczanie skóry głowy i obciążenie jej. Po umyciu głowy tym szamponem czuję, że są umyte, ale też delikatnie już czymś obciążone, co powoduje, że nie są uniesione u nasady tak, jak bym tego oczekiwała. Następnego dnia widzę już lekki przetłuszcz, a kolejnego już jest tragedia. Trochę szkoda.
Jak na cenę 10 zł za 400 ml uważam, że nie ma tragedii. Jestem ciekawa opinii osób, które walczą z naprawdę męczącym wypadaniem włosów. U siebie nie zauważyłam jakichś piorunujących efektów pod tym kątem, mogę ocenić jego mycie i odświeżenie głowy. Niestety nie wydłuża świeżości, dlatego chyba nie kupię go ponownie.
Zalety:
- duża pojemność przy baardzo niskiej cenie. Za 400 ml można zapłacić czasem 10 zł w promocji
- jest naprawdę wydajny
- wygodne otwieranie szamponu "na pstryk"
- dostępny w drogerii stacjonarnie
- ładna etykieta, butelka wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego
- dobrze się pieni
- gęsty, przezroczysty, spienia się w kubeczku w kilka chwil
- dobrze domywa skórę głowy i włosy
Wady:
- nie wzmocnił moich włosów i nie ograniczył wypadania
- nie odbija włosów u nasady zaraz po myciu
- średni zapach, mi nie przypadł do gustu
- nie wydłużył świeżości skóry głowy
- lekko obciąża mi włosy zaraz po zmyciu