Mydła, pasty i żele do mycia twarzy

Tołpa Green, Detox, Węglowa pasta - żel do mycia twarzy

Tołpa
tołpa. złuszczanie. węglowa pasta-żel złuszczająca do mycia twarzy, 125 ml

P_atk_a
    2 marca 2025 o 0:21
    Nie jest zła
    Z kosmetykami Tołpa mam różne doświadczenia. Są takie, które Lubie - peeling enzymatyczny jak i takie, których nienawidzę i poleciały do innych po 1 użyciu. Ta pasta jak dla mnie nie robi nic, czego nie robiłby jakikolwiek inny peeling mechaniczny. Pasta jest szara, dość gęsta, zapach jest ok. Posiada w sobie ścierające drobinki, które mogą podrażniać jak za mocno trzemy. Czasem używałam jej jako maskę i czekałam aż wyschnie i podczas zmywania robiłam dodatkowo peeling. Wydaje mi się, że w tej konfiguracji sprawdza się najlepiej. Nie jest to jakiś spektakularny produkt ale nie jest zły. Można dostać w biedronce za ok 13 zł więc spoko cena. Warto spróbować bo nie jest to zły produkt. Dobrze oczyszcza, szczególnie wieczorem po cięższym demakijażu. Jak zabraknie mi kiedyż żelu do twarzy a będę w biedronce akurat to pewnie kupię ponownie. Zresztą i tak kupiłam kilka tych opakowań.
    Zalety:
    • dobrze oczyszcza
    • dostępność w biedronce
    • fajnie działa jako maska
    Wady:
    • ciężko nazwać, po prostu jest ok
  • 28 stycznia 2025 o 16:46
    Podrażenie gwarantowane
    Ogólnie rzecz ujmując tą pastę mogę pochwalić ale tylko w sytuacji, gdy jest ona używana bardzo sporadycznie i na ewidentnie zapchaną cerę twarzy która potrzebuje mocnego oczyszczenia - chociaż i w takim przypadku też czasami dochodzi do podrażnień. Natomiast jeżeli stosowano by pastę według zaleceń producenta -"codziennie wieczorem", to podrażniona i czerwona skóra jest gwarantowana. Pasta jest zbyt agresywna dla skóry. Przechodząc do konsystencji pasty - jest ona podobna do glinek, może nawet jeszcze bardziej gęsta i ponownie jak glinki ciężko się zmywa. Zapach jej jest typowo glinkowy.
  • 27 listopada 2024 o 14:06
    Zaburzony BHL 3,2,1..
    Okazała się kosmetykiem zdecydowanie nie dla mnie :),nieważne jak użyta dość szybko robi mi zamieszanie na skórze,która jest mieszana, skłonna do niedoskonałości,ale jednocześnie skłonna do odwodnień, już dojrzalsza, wrażliwa i cienka. Kiedyś kwas mlekowy całkiem jej służył, w różnej formie, obecnie subtelna ilość 2,3 razy w tygodniu jest wystarczająca, większą niestety zaburza mi bhl i zbyt wysusza. Pasta ma w składzie ten kwas,ale też węgiel,ścierające drobiny i kaolin, wychodzi na to,że co za dużo to niezdrowo. Jako klasyczny żel/pasta do mycia niekoniecznie mi się sprawdza. Owszem domywa skórę,oczyszcza pory, wygładza, ale jeśli mam jakieś aktywne wypryski,to tylko je bardziej rozsiewa. Do tego skóra jej po niej całkiem sucha i ściągnięta. Siła rzeczy zaprzestałam jej używania codziennie,nawet co drugi dzień i ostatecznie używam jej max raz w tygodniu,ale jako maseczkę daną na około 10 minut jak nie krócej,no bo tak się sprawdza całkiem nieźle. Też nie w każdym tygodniu,bo np czasem widzę,że nawet tak będzie za mocna i kończy się po prostu glinką do rozrabiania. Nadal jednak trzeba być ostrożnym i przy używaniu jej w taki sposób, szczególnie z tymi drobinami,czasem jej trzymania oraz później po użyciu, zadbać o nawilżenie i odżywienie skóry bo i bez tego BHL potrafi ześwirować,a mnie wysypać. Staram się ją nałożyć bez pocierania,a potem delikatnie zmyć, najszybciej słuchawka od prysznica ;) ręcznie to trochę dłużej,bo ona nie zastyga na skorupę,ale ma składniki kondycjonujące, które dają jej kremowy efekt na skórze,przez co spłukiwanie wymaga czasu. Ewentualnie spłukuje ją pianka do mycia twarzy. Jako peeling jest raczej taka sobie tak na 3, jako pasta do mycia tak na 3+ a maseczka na 4-,mimo wszystko oczyszczenie nie jest jakieś wybitne,ale też nie jest żadne. Myślę,że młodsze,bardziej tłuste skóry będą z niej bardziej zadowolone, to już raczej nie dla mnie kosmetyk,jest po prostu za mocny. Opakowanie ok, łatwo się wyciska produkt, kolor ma taki szary,konsystencje pasty właśnie,cena ok,ja kupiłam ją w popularnym dyskoncie mniej więcej za 10 złotych w promocji. Tylko zatyczka do opakowania dość licha i widzę,że chwila moment żeby było po niej. Jest to całkiem wydajny produkt używany nawet jako pasta do mycia,nie trzeba jej na to zbyt dużo. Raczej do niej nie wrócę,ma u mnie w ostateczności takie 3+.
    d_t_b
    27 października 2024 o 21:16
    Lubię ją.
    Pasta ma fajną, lekką konsystencję. Przyjemnie się ją stosuje. Zawiera malutkie drobinki, które delikatnie masują naskórek podczas mycia twarzy. Lubię ją stosować codziennie, do wieczornego oczyszczania twarzy z resztek makijażu. Wspaniale dziala na rozszerzone pory skórne. Używam jej delikatnie, aby nie podraznić cery. Nie trę więc tymi drobinkami skóry, a delikatnie ją masuję. Moja dojrzała, mieszana cera uwielbia ją. Opakowanie to miekka tubka, wygodna w użyciu pod prysznicem. Zapach jest ladny, nie drażni nosa. Sam produkt nie spowodował nigdy podrażnień. Kupuję go w Biedronce, jest tani i wydajny.
    Zalety:
    • Ssme plusy
    Wady:
    • Brak wad
  • 9 sierpnia 2024 o 23:25
    nie dla osób z problematyczną cerą
    Produkt zakupiłam, kiedy ekspresowo musiałam coś kupić do oczyszczania twarzy w Biedronce. Zawsze ufam produktom marki tołpa, więc wybór był dla mnie oczywisty (szczególnie, że alternatywy były ograniczone). Pasta ta teoretycznie jest przeznaczona do skóry wrażliwej, jednak u mnie niestety wywołała podrażnienia i nasiliła stan zapalny. Po użyciu skóra nie była gładka, a wręcz przeciwnie — szorstka, zaczerwieniona, pojawiła się duża ilość grudek. W sumie, biorąc pod uwagę obecność kwasów w składzie, takie działanie wydaje się logiczne. Pasta również nie spełniła moich oczekiwań co do skuteczności oczyszczania — porównałabym ją do zwykłej łagodnej pianki. Dodatkowo, produkt zawiera składniki, które mogą powodować trądzik grzybiczny. Jako osoba z problematyczną, wrażliwą cerą i trądzikiem różowatym, zdecydowanie odradzam używanie tego produktu.