Na produkt ten natknęłam się w Lidlu, był przeceniony 50%, a zatem kupiłam go za przysłowiowe grosze - grzechem było nie brać w ciemno i nie próbować!
Na wstępie zaznaczę, że mam długie włosy, średnioporowate, trudno rozczesujące się i z tendencją do puszenia się.
Jest to odżywka w sprayu, bez spłukiwania, w formie jakby takiego mleczka, koloru oczywiście białego. Zapach - dla mnie obłędny, mocno intrygujący, lekko ziołowy. Niestety nie każdemu przypadnie do gustu. Mnie urzekł.
Producent obiecuje, że mleczko tworzy na włosach ochronny film, zapobiegając rozdwajaniu końcówek i chroniąc je przed uszkodzeniami. W składzie mamy hydrolizat jedwabiu, który ma zatrzymywać wilgoć na powierzchni każdego włosa, dzięki czemu mają stawać się one miękkie, elastyczne i mają mieć jedwabisty połysk.
Czy tak jest?
Jeśli chodzi o działanie, to ja takie spraye używam po umyciu włosów, a jeszcze przed suszeniem. Pomaga mi to łatwiej rozczesać moje plączące włosy, chroni też przed wysuszaniem i wysoką temperaturą suszarki. Ma to dla mnie pełnić funkcję trochę takiego sprayu termoochronnego - zresztą tak też zaleca producent.
Spray zdecydowanie ułatwia rozczesywanie włosów, a dodatkowo to co zauważyłam, to włosy nie puszą się od suszenia ich, a zatem spray ten ma właściwości nawilżające. Myślę, że dużą rolę gra tu właśnie jedwab.
Stosuję ten produkt również na suche włosy, po nocy, gdy chcę delikatnie je rozczesać - i tu również sprawdza się świetnie.
Warto dodać, że mimo, iż jest to mleczko, to nie jest to produkt ciężki, nie obciąża włosów, nie zostawia żadnego tłustego filmu, nie powoduje ich strączkowania.
Także jeśli chodzi o działanie to wszystko na duży plus.
Dodatkową zaletą jest niska cena, bo można go dorwać za około 15 zł. Jest to bardzo wydajny produkt.
Istotną informacją będzie też to, że zapach utrzymuje się długo na włosach, a tak jak wspomniałam - nie każdemu on przypadnie do gustu, bo jest dość intensywny!
Jedyny minus, jakiego tu się tak naprawdę można dopatrzeć, to to, że jest to produkt trudno dostępny, choć podobno jest w Douglasie. :)
Zdecydowanie polecam każdemu ten produkt, a zwłaszcza tym, które mają problem z rozczesywaniem włosów po myciu, albo w ciągu dnia.