Po serum siegnęlam chyba pierwszy raz latem - wydaje mi się, ze widziałam gdzieś dobre opinie o nim (szukalam czegos nawilzajacego, co nie baedzie zapychalo skory i nada sie do skory mieszanej). Z opisu Tołpa Holistic ProgAge Adaptogen okazała się idealna. Czytajac opis liczylam takze na splycenie zmarszczek, a wegański skład był gwoździem do decyzji kupna serum.
Serum kupiłam na stronie tołpy z kilkoma innymi kosmetykami. Było w promocji, zapłaciłam za nie jakies 36 zł zamiast 45. Mój kot bardzo polubil otrzymana paczkę,gdyz kosmetyki sa rozmieszczone pomiedzy skropakiem - tymi dziwnymi gabeczkami, ktore rozpuszczaja sie w wodzie. Przyznam, ze lubie takie pakowanie bo wydaje sie dosc ladne w porownaniu do wkladania pomiedzy produkty scinkow kartonow.
A teraz do rzeczy. Byłam zorientowana na takie a nie inne efekty serum z powodu cech mojej cery, na ktora mial byc nakladany kosmetyk. A jakie to sa cechy? O tym ponizej;)
#MOJA SKORA
Mieszana, sucha na policzkach, ze skłonnościa do przetłuszczania się w strefie T. Do tego jest to cera trądzikowa, w "gorszych" czasach traktowana różnymi wysuszajacymi kremami przeciwtradzikowymi. Latem, kiedy uzywalam produktu, z kolei lubi wydzielać dużo sebum i się "tłuścić" (potem mialam przerwe z powodu leczenia farmakologicznego tradziku. Teraz znowu wrocilam do uzywania). Do tego oczywiście zaskórniki, rozszerzone pory. Nie wiadomo jak i z czym walczyc najpierw ;)
Serum jest w przezroczystym OPAKOWANIU z pompką. Jak dla mnie z dość przyjemna szata graficzna. Opakowanie jest solidne, mi wszystko leci z rak to serum również a opakowanie wciąż jest całe. Pompka tez, nic sie z nia nie dzieje, a serum jest dosc wydajne wiec naprawde ma co robić.
Jeśli chodzi o
#KONSYSTENCJE to jest to przezroczysty żel, dosc rzadki. Bardzo latwo rozprowadza sie na twarzy, oraz, co bardzo wazne, szybko sie wchlania. Poniewaz serum ma w skladzie retinol, to KONIECZNIE zaopatrzcie sie w SPF!
#ZAPACH
Dosc delikatny, ale wyrazisty. Bardzo przyjemnie sie dzieki niemu naklada serum. Ale tez szybko znika. Taki kompromis dla tych co lubia pachnace kosmetyki i nie :D
Przechodzac do najwazniejszej rzeczy, czyli do
#DZIALANIA
+ nawilża - i to widac, nie wiem jak to jest, ale w tym wypadku obietnice producenta sa spelnione! Miejsca na twarzy wymagjace nawilżenia sa nawilzone
+ wygadza skore
+ jednoczesnie matuje - stosujac serum zauwazalnie zmniejszyla sie ilosc wydzielanego serum w strefie T
+ nie zapycha
+ nieco zweza pory
+ nie podrażnia (dawka retinolu jest chyba bardzo mala - co jest dobre pod katem podraznien, ale złe pod katem efektow wygladzenia zmarszczek)
+ ujedrnia skore - ten efekt jest widoczny juz od pierwszych uzyc, skora staje sie napieta, lekko ujedrniona, ALE
z MINUSOW
- czasem moze wystepowac uczucie sciagniecia - nie mialam tego efektu zawsze, moze przy czestszym stosowaniu/wiekszej ilosci serum? Ale bywaly dni, kiedy naserum musialam nakladac zupelnie inny krem niz zazwyczaj, bo musialam ukoic sciagnieta skore. Mysle, ze tu osoby z bardzo sucha skora musza uwazac
- brak wygladzenia zmarszczek - nie zauwazylam zadnego efekt ich splycenia, ani tych drobnych, ani tych glebszych. Duzo sobie obiecywalam po retinolu w skladzie, niestety tego nie otrzymalam :/
- nie zauwazylam tez redukcji rpzebarwien.
Z innych plusów
+ serum jest wydajne
+ średnia polka cenowa, w promocji mozna dostac za dobra cene jak na serum
+dobrze wspolpracuje z innymi kosmetykami (kremy, SPF)
+nadaje sie pod makijaz
Podsumowujac serum jest dobre, ale do nawilżania cery mieszanej i raczej dzialan liftigujacych, tj poprawiajacych napiecie i nawilzenie skory. Pod tym katem to naprawde fajne serum w dobrej cenie. Wg mnie wlasnie cery mieszane beda zadowolone, bo strefa T jest zmatowiona, pozostala czesc nawilzona.
ALE obiecywane wygladzenie zmarszczek niestety nie mialo u mne miejsca. Wiec pod tym katem nie polecam.
Daje 3 gwiazdki przez to,ze najbardziej reklamowane dzalania wygladzenia zmarszczek po prostu nie wystepuje.