Maseczki klasyczne

Farmona System Professional Dermaacne +, Astringent Face Mask (Maska ściągająca)

• 7 kwietnia 2023 o 9:46
    Ale się nacięłam przy zakupie...
    Kiedy w lutym zeszłego roku zaczęłam robić porządek z moją mieszaną cerą, której skłonność do trądziku została spotęgowana noszeniem maseczek na twarzy (maskne), w przypływie wymiany używanych kosmetyków i kupowania nowych nakierowanych właśnie na wyżej wspomniany problem weszłam w posiadanie tej maski ściągającej od Farmony. Tuba jest duża, bo mieści w sobie 200 ml kosmetyku. Biała z zielonymi napisami, bez zbędnych ornamentów - wyglądem przypomina kosmetyki sprzedawane w aptece, więc bardzo profesjonalnie wzbudza zaufanie. Sama maska ma fajną, miękką konsystencję pasty. Jasnozielony kolor i chłodzenie po nałożeniu na twarz potęgują to wrażenie. Wyciska się ją dość opornie z tubki, ale na twarzy rozprowadza się gładko i szybko. Jak to z glinkowymi maskami bywa - nie można dać jej zastygnąć, bo potrafi dość boleśnie ściągnąć skórę, dlatego należy zraszać twarz wodą, tonikiem lub hydrolatem. Producent jednak nie wspomina o tym na opakowaniu... Według jego zaleceń należy pozostawić maskę na twarzy przez 15 minut, a następnie zmyć za pomocą ciepłych kompresów. Ja po prostu zmywałam ręcznie letnią wodą i szło to bezproblemowo. Cera po użyciu tej maski faktycznie była odświeżona, promienna i matowa. Można ją było zastosować rano, przed wyjściem i twarz utrzymywała świeżość niemal przez cały dzień. Wydzielanie sebum było ograniczone, a pory zmniejszone. Użyta na wieczór nie miała już takiego dobrego efektu na następny dzień. Twarz pod makijażem "wyświecała" się w standardowym tempie. Czy w jakikolwiek sposób wpłynęła na zmniejszenie trądziku? Raczej nie miała w tym głównego udziału, ale mogła się do tego przyczynić. Stosowałam ją raz na tydzień/ raz na 2 tygodnie przez ok. 3 miesiące, a potem przerwałam. Do tej pory stoi na półce w łazience chyba tylko dlatego, że nie lubię wyrzucać kosmetyków, chociaż w końcu muszę to zrobić. Dlaczego? Kupiłam tę maskę na stronie kosmetykizameryki.pl (już nie mają Farmony w ofercie) i nie było podanego pełnego składu. Zaufałam jednak profesjonalnie wyglądającej szacie graficznej oraz informacji o głównych składnikach występujących w tym kosmetyku takich, jak: glinka zielona, glinka biała, cynk PCA, woda oczarowa i pantenol. Wielka szkoda, że dopiero po jakimś czasie używania (bo nie od razu po otwarciu paczki jakimś cudem) zauważyłam,że w składzie znajdują się też: *disodium EDTA, *tetrasodium EDTA, *fenoksyetanol, *metylparaben, *etylparaben, *bronopol - uwalniacz formaldehydu, który może powodować silne podrażnienia. Ciekawe towarzystwo, prawda? :/ Mnie, na szczęście nic nie podrażniło i nie uczuliło, ale też resztę pielęgnacji ułożyłam sobie składowo wzorową. Może dlatego też ta Farmona mnie tak zwiodła... Wniosek jest jeden dla wszystkich, dla których ważne jest to, co wnika w pory ich skóry - nieważne, jak profesjonalnie prezentują się kosmetyki, jakie główne składniki podają i czego nie obiecują - trzeba czytać składy i poszukać na innej stronie, jeśli na jednej nie podają, bo można się tak naciąć jak ja. Jeszcze, żeby ta maska faktycznie zredukowała wydzielanie sebum na stałe, a nie tylko tego dnia, kiedy ją nakładałam lub w znacznym stopniu zredukowała trądzik. To przeciętny kosmetyk. W dodatku kombo szkodliwych, wręcz rakotwórczych składników może nie wyrządzić szkody dziś czy za miesiąc, ale konsekwentne stosowanie będzie uszkadzało barierę hydrolipidową i zamiast poprawy będzie tylko gorzej. Idę wyrzucić tę maskę do śmieci w końcu :D
    Zalety:
    • odświeżenie, rozpromienienie i zmatowienie cery zaraz po użyciu i w ciągu dnia po porannym użyciu maski
    • zwężenie porów
    • miękka konsystencja pasty
    • chłodzenie po nałożeniu
    • łatwo się zmywa
    Wady:
    • disodium i tetrasodium EDTA, fenoksyetanol, parabeny oraz uwalniacz formaldehydu w składzie
    • regulacja sebum tylko tego dnia, kiedy była nałożona maska
    • nie zauważyłam redukcji niedoskonałości czy zasuszenia ich po użyciu maski
  • 2 lutego 2021 o 12:03
    Koi i uspokaja niedoskonałości
    Maskę z Farmony kupiłam przy okazji promocji na całą serię profesjonalną w jednej z drogerii internetowych. Cena za tę pojemności była całkiem przystępna. Staram się zawsze mieć w zanadrzu jakąś mocniejszą maskę oczyszczającą, więc tym razem postawiłam na maskę ściągającą zachęcona dobrym składem. MOJA CERA Mam cerę mieszaną, ze skłonnością do miejscowych zmian trądzikowych. Jednocześnie potrzebuje ona sporej dawki nawilżenia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Z tego względu lubię maski oczyszczające, ale takie, które nie zasychają zbyt szybko. OPAKOWANIE I KONSYSTENCJA Kosmetyk zamknięty jest w dużej białej tubie, która w wygodny sposób dozuje odpowiednią ilość produktu. Formuła jest kremowa, dobrze się rozprowadza po twarzy i nie smuży przez co widać, gdzie i w jakiej ilości maska została nałożona. Zapach jest delikatny, świeży. Na plus zaliczam również fakt, że nie zasycha po 5 minutach i można ją komfortowo nosić przez 15-20 minut, a podczas kąpieli nawet dłużej. DZIAŁANIE Maskę nakładam mniej więcej raz na tydzień, a stosuję ją od około miesiąca. Na ten moment zauważam, że cera po jej zastosowaniu jest uspokojona, wręcz rozjaśniona, co w przypadku tego typu produktów nie jest częste. Jeśli chodzi o zmiany trądzikowe, to faktycznie łagodzi te istniejące, natomiast nie są to spektakularne efekty, a poza tym nie zauważyłam, by kosmetyk znacząco hamował powstawanie nowych wyprysków. Jeśli chodzi o minimalizowanie porów, to efekt jest również średniozauważalny, ale ogólnie skóra jest gładsza i milsza w dotyku bezpośrednio po zmyciu maski. Moim zdaniem efekt jest zbliżony do drogeryjnych masek tego typu, mimo że w teorii jest przeznaczony do stosowania w salonach. Niemniej oceniam to z perspektywy użytkownika indywidualnego, więc w moim odczuciu efekty są zadowalające.