Zakupiłam go w promocji, z czystej ciekawości, z myślą,że na sezon jesienny dla skóry jak moja,czyli mieszanej, ale dojrzalszej czy skłonnej do odwodnień,może być to dobry toner pod krem na noc, szczególnie przy stosowaniu kwasów czy retinoidów.
Trochę obawiałam się zbyt emolientowej formuły, ale okazało się,że niesłusznie.
Od razu powiem,że aplikacja z aplikatora w formie sprayu bezpośrednio na twarz nie ma żadnego sensu, bryzga wszędzie, można potłuscić włosy, aplikacja na pewno jest znacznie ułatwiona na wilgotnej skórze.
Aplikuje go więc z ręki, od dwóch do trzech pompek,bo taka ilość jest akceptowalna na mojej skórze.
Któregoś dnia kiedy byłam w domu, a skóra po przesadzeniu z retinoidami ciągle sucha i ściągnięta, po wielokrotnej aplikacji zapchal mnie.
Także 3 warstwy to taka bezpieczna ilość w moim przypadku i raczej raz dziennie.
Po drugie co zwraca uwagę to zapach, przyjemny, rzeczywiście mleczny i migdałowy. J
eśli chodzi o efekty działania na skórze.
Na pewno przyjemnie wygładza,subtelnie nasyca lekkim emolientem, do tego też trochę nawilza.
Skóra jest po nim zmiękczona i złagodzona, rzeczywiście pozytywnie wpływa na podrażnienia.
Bywały dni,że w domowych pieleszach nałożony na jakieś serum zastępował mi krem, bywało,że kiedy skóra była wyjątkowo odwodniona i mój krem z filtrem z Cerave nie był wystarczający,dany pod podbijał okluzje.
Zazwyczaj jednak używam go na noc,nie zawsze codziennie, zdecydowanie wolę kilka żelowych formuł, czy serum czy tonerów pod treściwy krem, moja skóra jest mieszana, trzeba uważać z emolientami, bywa,że przekracza się jakiś jej punkt krytyczny.
Dany na wilgotną skórę pod sam krem,bez wspominanych wcześniej trochę ją ściągał,jak mniemam przez zawartość hialuronu w składzie.
Zawsze więc po jego użyciu odczekuje chwilę żeby nałożyć te emolientowe rzeczy,bo hialuron i je potrafi związać.
W tej cenie,to bardzo dobry kosmetyk wspomagający skórę która potrzebuje więcej nawilżania i odżywiania, myślę,że przede wszystkim te suche i normalne powinny być najbardziej z niego zadowolone, ewentualnie bardzo tłuste, mogą wypróbować go w formie lekkiego kremu,ale oczywiście to indywidualne kwestie.
Ten toner jak i toner Eveline z ceramidami, dla mniej samej jako super lekkie kremy są za delikatne, ale rzeczywiście toner Nacomi, po nocy z czymś "bogatym" na twarzy,nałożony na fajne żelowe serum czy toner, kiedy to nie wychodziłam za bardzo na dwór bywał wystarczający, tak w 3 warstwach.
W dni,w ktore wstawałam mega odwodniona już był za słaby,za subtelny i czuć było niedosyt.
Ciekawy kosmetyk,do tego niedrogi, ale w moim subiektywnym odczuciu jest na 4.
Głównie dlatego,że te kilka warstw mnie zapychalo i nie do końca znajduje dla niego zastosowanie w mojej pielęgnacji jest zakupiony tak po prostu na próbę.
Myślę,że wolę użyć na noc bogate serum na żelowe formuły plus krem, a na dzień żelowe formuły wraz z porządnym kremem z filtrem, ewentualnie żelowe formuły plus bogate serum i krem z filtrem kiedy to np przyjdą mrozy.
Jest wydajny, stoi na półce już tak ponad dwa miesiące,może nawet trzy i oceniając na oko,bo nie ma przezroczystego opakowania, zostało tak 1/5 opakowania.
Zdarzyło mi się użyć go po goleniu, żebyś załagodzić skórę,ale trzeba się namachać żeby zaaplikować go na nogi,lepiej sprawdzają mi się tu żelowe formuły, czy toner z Eveline z ceramidami. Oczywiście w ramach wstępnego złagodzenia skóry po goleniu.
Nie wiem czy jeszcze wrócę do tego toneru, owszem jest tani,ale też nie są to jakieś super porywające efekty i w przypadku skóry jak moja można zastąpić go czy jakimś serum czy kremem,jeśli chodzi o działanie.
Za to suche skóry myślę,że mogą brać go w ciemno,jako bezpieczna opcje toniku do twarzy.
Przy odbudowie BHL może się świetnie przysłużyć, gdyby był wzbogacony jeszcze ceramidami byłoby naprawdę nieźle.
Za to nie ma substancji aktywnych,które za specjalnie mogłyby kolidować z innymi, czy być problematyczne na słońcu.
Zalety:
- skład, nawilzajaco - emolientowy, niekolidujący z wieloma subtancjami aktywnymi oraz słońcem
- wygładza
- zmiękcza
- łagodzi
- formuła w rozsądnej ilości nie obciąża skóry
- kiedy krem jaki używamy jest za lekki, pomoże podbić jego okluzje i nawilżenie
- szybko sie wchlania
Wady:
- aplikacja jest wygodna tylko z dłoni
- w większej ilości może zapchać
- solo bywa, że mnie sciąga