Maseczki klasyczne

Alterra Anti-Age, Intensywna maseczka nawilżająca Q10 `Orchidea Bio`

• 19 lutego 2025 o 12:34
    Maseczka liftinguje, ale słabo nawilża
    Maseczkę marki Alterra zakupiłam w Rossmannie, akurat była na promocji i zapłacilam za nią 1 zł z paru groszami. To prawie jak za darmo, a maseczka jest całkiem dobra, przynajmniej na mojej mieszanej cerze się sprawdziła. Chociaż ma swoje zalety, to także i wady. Maseczka umieszczona jest w dwóch oddzielnych saszetkach, co jest bardzo praktyczne i wygodne. Dosyć wydajna, jedna saszetka starczyła mi na 3 razy. Maseczka ma dosyć gęsta, kremową konsystencję i przyjemny zapach. Fajnie aplikuje się na twarzy i dobrze się trzyma. Po nałożeniu zauważyłam lekkie ściągniecie skóry, stwierdziłam, że maseczka ma działanie liftingujące. Co do działania nawilżającego, to wydaje mi się, że jest za słabe. Po jej nałożeniu posiłkowałam się kremem nawilżającym, bo skóra wydawała mi się sucha. Generalnie ta maseczka ma swoje wady i zalety, ale za te parę groszy warto ją wypróbować.
    Zalety:
    • opakowanie,
    • kremowa konsystencja,
    • dobrze aplikuje się na twarzy,
    • ma działanie liftingujące,
    • przyjemny zapach,
    • jest tania,
    • można ja kupić w Rossmannie
    Wady:
    • słabe działanie nawilżające
  • 24 lipca 2024 o 9:38
    Moja 'niedojrzała' cera daje 3/5, nawilżenie naprawdę słabiutkie, dojrzałe cery mogą być zawiedzione
    Maseczka jest przeznaczona według producenta do cery dojrzałej i ma za zadanie intensywnie nawilżać. Choć nie jestem jeszcze w tej grupie wiekowej, lubię stosować produkty nawilżające i anti-aging. Cena nie jest wysoka, za 3 zł mamy dwie saszetki. Postanowiłam wypróbować. Maska ma kremową konsystencję, zapach dla mnie trochę mdły. Większość maski powinna się wchłonąć, resztę można zetrzeć chusteczką. U mnie maseczka faktycznie w większości się wchłonęła. Efekty? Biorąc pod uwagę że jest dedykowana cerze dojrzałej to spodziewałam się większego nawilżenia. Nawet moja tłusta i wrażliwa skóra nie dostała zastrzyku energii, wyglądała prawie tak samo jak przed użyciem. Żeby czuć nawilżenie musiałam dołożyć porcję kremu, a to chyba nie o to chodzi w stosowaniu maski nawilżającej. Ta maseczka może się sprawdzić komuś kto dopiero zaczyna pielęgnację i jego skóra jest dość młoda i nie potrzebuje dużej dawki nawilżenia.
  • 31 maja 2024 o 10:54
    Dla cery suchej to za mało.
    Zazwyczaj nie mam zaufania do tak tanich masek (z wyjątkiem Ziai i Bielendy oraz kilku propozycji Eveline), ale skusił mnie fajny skład i pozytywne opinie o linii Alterra. Całe szczęście, że kupiłam tylko jedną saszetkę - bo choć krzywdy ta maska nie robi, to jednak nie zapewnia mi takiej dawki nawilżenia, jakiej oczekiwałam. ZALETY: + Estetyczne i czytelne opakowanie - saszetka jest podwójna i bez problemu otworzymy ją bez pomocy nożyczek. Szata graficzna również na plus. + Kremowa konsystencja i miły zapach - delikatny, kwiatowy i nienachalny. + Bardzo dobry, naturalny skład. + Mega niska cena! + Maska nie uczula, nie podrażnia i nie zapycha. + Łatwo dostępna. WADY: - Niedostateczne nawilżenie - trzymałam maskę kwadrans i każdorazowo po wchłonięciu/zmyciu (próbowałam i tak, i tak) czułam dyskomfort - od razu aplikowałam serum i krem, bo po prostu bez tego byłby dramat. Generalnie, po jej zmyciu nie ma efektu wow - skóra ani nie jest bardziej promienna, ani gładsza, ani bardziej miękka i optymalnie nawilżona. - Maska absolutnie nie nadaje się do cery wymagającej czy dojrzałej - w listopadzie skończę 31 lat, więc do owej cery dojrzałej trochę mi jeszcze brakuje, a jednak Alterra poległa. Ogólnie rzecz biorąc - zawiodłam się. Alterra ma perełki w swojej ofercie, ale ta maseczka zdecydowanie się do nich nie zalicza. Nie nawilża i nie poprawia wyglądu ani kondycji cery - więc po co ją kupować? Lepiej postawić na maski Bielendy, Jandy, Ziai czy Eveline - ta sama półka cenowa, a efekty są ;).
  • 23 listopada 2023 o 10:47
    Optymalne nawilżenie dla cery mieszanej, ale raczej nie dojrzałej
    Marka Alterra dostępna jest na rynku od wielu lat dostarczając na Rossmannowskie półki coraz nowsze kosmetyki z naturalnym składem. Po takie kosmetyki sięgam zresztą najchętniej, ale Alterra w pewnym momencie rozczarowała mnie ich działaniem i zrobiłam sobie przerwę. Kupując tę maseczkę postanowiłam dać jej szansę na rehabilitację. Plastikowe opakowanie łączy w sobie dwie, oddzielone perforacją saszetki o pojemnosci 7,5 ml każda. Łatwo się je otwiera dzięki nacięciom po bokach saszetek. Szata graficzna przedstawia różowe kwiaty orchidei na białym tle. Niewątpliwie przyciągnęła moją uwagę. Konsystencja: gęsty, treściwy krem. Kolor: biały. Zapach: subtelny, przyjemny, raczej kwiatowy. Producent reklamuje recenzowaną meseczkę jako intensywnie nawilżający kosmetyk o działaniu anti-aging, lecz analizując skład i nakładając maskę na twarz łatwo zauważyć, że zawiera ona głównie sporo emolientów (olej słonecznikowy, arganowy i sojowy oraz masło kakaowe i shea). Nie oznacza to wcale, że emolienty - oprócz swojej głównej funkcji natłuszczania - nie mogą również nawilżać. Skład uzupełniają: * humektanty (gliceryna, glicerydy i betaina); * substancje przeciwstarzeniowe (witamina E i koenzym Q10) - hamują procesy starzenia, zwalczają wolne rodniki, odnawiają skórę; * ekstrakt z orchidei - zmiękcza, nawilża i wygładza. Warto zauważyć, że maseczka nie zawiera żadnych silikonów, mikroplastików, PEG-ów, fenoksyetanolu czy EDTA, ale... zawiera alkohol denaturyzowany, co jest właśnie typowe dla Alterry :/ Posiadam cerę mieszaną, skłonną do zapychania porów i trądziku. Ze względu na emolientową, treściwą formułę postanowiłam podzielić każdą saszetkę na dwa zastosowania. Tym samym maseczka wystarczyła mi na 4 użycia dwa razy w tygodniu. Kosmetyk wygodnie i szybko nakłada się na twarz. Nie spływa z niej, nie podrażnia, nie piecze i nie chłodzi. Producent zaleca, aby po upływie 10-15 minut resztki kosmetyku wmasować w skórę lub usunąć wacikiem. Niestety, nadmiar maseczki zastyga na twarzy, więc wmasowanie odpada. Można natomiast nadmiar zmyć lub zetrzeć wilgotnym płatkiem kosmetycznym. Ja zaryzykowałam i zostawiłam ją na twarzy na całą noc :D Produkt nie wchłonął się do końca, bo na twarzy dało się wyraźnie wyczuć śliską warstewkę podczas mycia, ale zmył się dość łatwo, a moim oczom ukazała się optymalnie nawilżona, gładka, miękka i sprężysta twarz. Pomimo sporej dawki natłuszczających składników nie zauważyłam żadnych pozapychanych porów. Nie jest to może kosmetyk, który daje efekt "wow", ale spisał się zadziwiająco dobrze - jak dla mnie, oczywiście. Biorąc pod uwagę, że jest on jednak dedykowany cerze dojrzałej, która najczęściej skłania się w stronę suchej to raczej intensywnego nawilżenia tutaj próżno szukać. W końcu jest takie akurat dla mojej mieszanej cery, więc domyślam się, że cery suche mogą czuć niedosyt. Polecam cerom normalnym, mieszanym i tłustym, nawet tym trądzikowym. Nawilżenie jest w porządku, działanie przeciwstarzeniowe w formie prewencji, a cena i skład zachęcają, by chociaż raz się o tym przekonać ;)
    Zalety:
    • dobry skład
    • optymalny poziom nawilżenia dla cery mieszanej
    • gładka, miękka i sprężysta skóra po zastosowaniu
    • prewencyjne działanie przeciwstarzeniowe
    • brak działania komedogennego nawet pozostawiona całą noc na twarzy
    • nie podrażnia i nie powoduje alergii
    • wygodne opakowanie
    Wady:
    • poziom nawilżenia raczej za słaby dla cery suchej, odwodnionej czy dojrzałej
    • alkohol w składzie
  • 23 września 2023 o 14:51
    No niestety ja się z nią nie polubilam
    Używa od:próbka
    No niestety szału nie ma bynajmniej nie na suchej cerze. Maseczka kremowa w saszetce poreczne opakowanie. Fajny zapach i niska cena I to tyle U mnie bardzo szybko się wchlaniala wręcz czułam jak moja skóra robi się jak suszona śliwka. Nic przyjemnego niestety nawilżanie znikome niestety do tego maseczka spowodowała zapchanie i niestety wysypało mi w strefie T sporo malutkich ale ropnych i bolacych gości. A pielęgnacje stała raczej mam pewna , że to nie ona. No ja na nią się więcej nie skuszę