Lubię olejek z nasion róży, który dobrze wpływa na moją skórę, a po przeczytaniu kilku pozytywnych recenzji postanowiłam wypróbować maseczkę z dodatkiem tego olejku na własnej skórze i przyłączam się do dobrych opinii na temat tego produktu. Muszę zaznaczyć, że nie stosuję jej szczególnie regularnie, ale nie nastawiłam się na wszystkie efekty, które obiecuje producent. Z ręką na sercu przyznam, że mam swoje maseczki, do których chętnie wracam, różana L`Biotica wpisała się w to grono, ale jestem osobą, która po maseczki w ogóle sięga sporadycznie, bez regularności. Dlatego też odbieram ich działanie tu i teraz, obserwuje efekty, jakie przynoszą skórze po ich zmyciu czy usunięciu. Maseczka różana już po pierwszym z nią kontakcie wywarła na mnie pozytywne wrażenie.
Opakowanie kosmetyku jest dość obfite. Tekturowe, płaskie coś w rodzaju teczki bo płaskie zamykane w tylnej części na zakładkę. Grafika widoczna na dołączonej fotografii przy opisie produktu w katalogu jest estetyczna i czytelna. Wewnątrz tektury znajduje się srebrna folia z perforacją (a dokładnie wgłębienia po jednym z obu stron) w górnej części na zgrzewce, która wyznacza miejsce, w którym mamy oderwać fragment foli, by dostać się do środka.
Płachta jest złożona w mały prostokąt, ale nie ma trudności z jej rozłożeniem. Materiał, z którego jest wykonana, jest wytrzymały, ale jednocześnie elastyczny i przyjemny w dotyku. Nie jest sztywny i bardzo dobrze przylega do skóry. Odpowiednie nacięcia na bokach pozwalają na precyzyjne dopasowanie do kształtu twarzy. Otwory na oczy są wyposażone również w materiał, który, według uznania, możemy nałożyć na powieki. Osobiście nigdy z nich nie korzystam.
Tkanina nasączona jest obficie i z jednej strony cała esencja znajduje się w płachcie, nic nie zostaje w folii, z drugiej strony, po nałożeniu na twarz sączy się po szyi. Pozwala to oczywiście zaaplikować kosmetyk również i na tę część ciała, ale trzeba mieć to na uwadze.
Po nałożeniu płachty skóra od razu pije esencję zwiększając poziom nawilżenia. Każda maseczka w takiej formie daje lekki efekt chłodzenia, tutaj też taki zauważam. Jednocześnie nie pojawia się uczucie szczypania czy podrażnienia. Tkanina wysycha po ok. 15, 20 minutach, ale nie błyskawicznie, więc nie ma też ryzyka, że nagle materiał przyklei się do skóry. W trakcie swojego działania i leżenia sobie na skórze, maseczka nie odpada od twarzy, a to dla mnie ważne, ponieważ biegam z nią po domu, rzadko spokojnie kładę się by sprawić sobie chwilę domowego Spa, chociaż czasem mi się zdarzy.
Efekt działania maseczki widoczny jest od razu po usunięciu jej z twarzy. Skóra jest rozjaśniona, nawilżona i wygładzona, niesamowicie przyjemna w dotyku, odżywiona. Początkowo wklepywałam w skórę pozostałą po usunięciu tkaniny esencję i później nakładałam krem nawilżający (mam odwodnioną skórę, więc muszę szczególnie dbać o zamknięcie w naskórku wilgoci). Skóra nie była obciążona, ale jednak czułam lekki dyskomfort, jakby trochę zbyt lepki film, dlatego nie pozostawiam esencji na skórze, tylko zmywam ją po pewnym czasie od zastosowania maseczki. Mimo to efekt pielęgnacyjny utrzymuje się i jest widoczny przez dzień, dwa. Skóra jest zadbana, odżywiona i wygładzona oraz jakby bardziej ujednolicona, rozjaśniona, nabiera blasku.
Gdybym stosowała maseczkę regularnie, pewnie efekt byłby bardziej spektakularny, ale zawsze brakuje mi czasu, albo chęci, wieczorem w pośpiechu wskakuję pod prysznic, a o maseczce przypominam sobie za późno. Nie mniej jednak jestem zadowolona z jej działania i chętnie po nią sięgam.
Dodatkową przyjemność w stosowaniu tej maseczki daje delikatny, różany zapach. Osobiście nie przepadam za zapachami różanymi w kosmetykach, bo rzadko jest to taki kwiatowy aromat. Ale tutaj mamy woń kwiatu róży, jaki możemy poczuć w naturze i to mi bardzo odpowiada.
Nie zauważam jakiś negatywnych skutków stosowania maseczki. Kosmetyk nie podrażnia mojej wrażliwszej cery, nie zatyka porów i nie wzmaga wydzielania sebum. Z czystym sumieniem mogę polecić tę maseczkę wielbicielkom maseczek na tkaninie.
Zalety:
- dobrze nawilża nawet moją odwodnioną skórę
- wygładza
- odżywia
- rozjaśnia
- ujednolica
- dodaje blasku
- tkanina odpowiednio przycięta
- nie zsuwa się z twarzy
- dobrze nasączona esencją
- piękny prawdziwie różany zapach
- nie podrażnia
- nie zatyka porów