Z racji tego, że chciałam spróbować jakiegoś nowego szamponu do włosów podczas zakupów w drogerii rzuciłam mi się w oczy propozycja od Bielendy. Zainteresowały mnie obietnice producenta, ponieważ wnioskując po nich stwierdziłam, że może to być coś odpowiedniego dla mnie. Lubię kosmetyki z dużą ilością składników pochodzenia naturalnego, a ten konkretny szampon ma ich w sobie aż 95%. Produkt dedykowany jest dla włosów przetłuszczających się, a więc takich jakich ja jestem posiadaczką. Na opakowaniu znajdujemy również informację, że po zastosowaniu możemy oczekiwać głębokiego oczyszczenia oraz redukcji wydzielanego sebum, co także wywołało u mnie chęć do tego, aby umieścić jedną sztukę w moim koszyku zakupowym. Jest to szampon, który skupia się na składnikach roślinnych i inspirowany jest naturą. Na pochwałę zasługuje fakt, że w zawartości wyeliminowano silikony oraz gluten. Linia kosmetyczna Botanic Spa Rituals jest bardzo chwytliwym hasłem marketingowym, co może mieć wpływ na decyzję konsumenta o wyborze produktu. Przechodząc do moich wrażeń z użytkowania to muszę przyznać, że jestem zadowolona z rezultatów, ale mam pewne sugestie o których wspomnę, ponieważ jest tu kilka aspektów do udoskonalenia. Szampon spełnia swoją rolę, ponieważ w moim odczuciu oczyszcza w sposób dogłębny skórę głowy, nadając jej świeżości. Drugie podstawowe zapewnienie o tym, że preparat redukuje wydzielanie sebum jest moim zdaniem na wyrost, ponieważ nie zauważyłam, abym moje włosy były dłużej niż zwykle czyste. Uważam, że nasada głowy przetłuszcza się w takim samym tempie jak przy użyciu konkurencyjnych szamponów. Konsystencja produktu jest bardzo płynna, co mnie nieco zaskoczyło, ale jest przyjemna. Pojemność mojego egzemplarza to 400g, jest to dość standardowe rozwiązanie. Wadą jest dla mnie wydajność, ponieważ oceniam ją słabo, co wynika z faktu, że aby pokryć całą głowę muszę wydobyć i nałożyć stosunkowo dużą ilość. W kwestii aplikacji na skórę mam dość mieszane uczucia, ponieważ formuła jest komfortowa, ale w przypadku rozprowadzenia jej po obszarze, który jest nieco mocniej przetłuszczony napotykam na opór. Oznacza to, że w takiej sytuacji czas mycia głowy wydłuża się, nie jest do końca intuicyjny i automatyczny, a wymaga większego zaangażowania. Kosmetyk w moim odczuciu ma ułatwiać nam rutynowe czynności, a nie je komplikować. Konsystencja jest bardzo lekka, myślę, że gdyby była nieco bogatsza to mogłoby zadziałać na plus. Zapach propozycji od marki Bielenda jest dość intensywny, ale trafia w mój gust, jest to woń typowo roślinna, nieco ziołowa. Jest to dla mnie pozytywne zaskoczenie, ponieważ nie zawsze tego rodzaju ziołowe aromaty trafiają w moje preferencje, ale tutaj mój odbiór jest przyjemny. Opakowanie bardzo mi się podoba, jeśli chodzi o kwestie wizualne to wyraźnie przyciąga mój wzrok. Wielkim atutem jest dla mnie załączona pompka, ponieważ uważam że jest to najwygodniejszy oraz najbardziej higieniczny sposób na wydobycie zawartości. Podajnik jest dobrej jakości, nie zacina się, ani nie jest toporny, wydobywa optymalną ilość szamponu z buteleczki. Etykieta jest w barwach natury, co w pełni skrada moje serce, dodatkowo dzięki półprzezroczystemu wykończeniu opakowania mogę w każdej chwili monitorować zużytą ilość. Ja moją sztukę zakupiłam w drogerii, myślę że w tego typu punktach lub online należy szukać tej propozycji. Cena regularna mieści się w granicach normy, aczkolwiek warto polować na promocje. Moje ogólne wrażenia są dobre, ponieważ włosy są oczyszczone, miłe w dotyku, mięciutkie. Nie wszystkie obietnice producenta zostały spełnione, więc nie będzie to mój pierwszy wybór, ale być może jeszcze kiedyś zdecyduje się na ponowny zakup.
Zalety:
- głębokie oczyszczenie skóry głowy,
- aksamitna konsystencja,
- efekt miękkich włosów,
- przyjemny zapach,
- 95% składników pochodzenia naturalnego,
- bez silikonów i bez glutenu,
- pompka w zestawie,
- opakowanie pozwala kontrolować zużycie,
- etykieta inspirowana naturą.
Wady:
- nie redukuje wydzielania sebum,
- słaba wydajność,
- zbyt lekka formuła,
- nie wydłuża efektu świeżość włosów,
- tempo rozprowadza się po włosach przetłuszczonych,
- czas mycia głowy dłuższy, niż standardowo,
- nie wszystkie obietnice producenta znalazły pokrycie w rzeczywistości.