Największym wyzwaniem mojej mieszanej skóry jest dobranie odpowiedniego kremu na dzień. O ile walcząc z niedoskonałościami mogę sięgać po rozmaite koncentraty czy serum, to krem na dzień, który nie będzie tłuścił skóry a jednocześnie dawał jej lekkie nawilżenie i jej nie wysuszał to wręcz cud. Na ten krem od Sephory trafiłam zupełnym przypadkiem bo miniatura została mi dorzucona do zamówienia. Jakoś nie spieszyłam się z jego użyciem, bo od razu widząc na etykiecie 'nawilżający' pomyślałam o zapchanej skórze, która się mega przetłuszcza. Jednak wreszcie się do niego dobrałam i te 10ml miniatury tak odmieniło moją skóre, że teraz jestem zadowoloną posiadaczką pełnej wersji tego kremu w pojemności 50ml. Krem może nie ugina się od składników aktywnych, bo w zasadzie bazuje na kwasie hialuronowym, witaminie A i C oraz glicerynie, ale widocznie taki minimalizm mojej mieszanej skórze był mega potrzebny.
Ale od początku. Krem w wersji pełnowymiarowej (ja kupiłam 50ml, jest jeszcze 30ml) nie różni się niczym oprócz wielkości. Jest ta sama grafika, etykieta itp. Jest to plastikowa tubka z klasyczną zakrętką. Jasne, że wolałabym opakowanie z pompką ale cóż. Jeśli chodzi o formułę to oczarowała mnie od pierwszego użycia aż do teraz - jest to raczej taka lekka kremowa ale rzadsza emulsja, która bardzo lekko aplikuje się na skórze. Potrzeba naprawdę niewiele by zaaplikować krem na cała twarz. Co najważniejsze, krem wchłania się w kilka sekund. I szczerze dawno nie używałam kremu, który dawałby mojej mieszanej skórze takie uczucie lekkiego nawilżenia a jednocześnie nie pozostawia po sobie żadnej warstwy. Na skórze jest niewyczuwalny, nic się nie klei, nie ma maski, pozostawia wyłącznie odprężający komfort nawilżenia.
Jeśli chodzi o działanie widzę w tym kremie wyłącznie plusy. Od momentu gdy zaczęłam go używać od miniatury aż do teraz kiedy jestem w połowie pełnowymiarowego opakowania nie mogę wyjść z podziwu jaki to jest świetny krem. Po pierwsze jak wspomniałam daje lekkie ale zarazem optymalne nawilżenie skórze, moja skóra "spija" ten krem bardzo szybko a jednocześnie nie jest obciążona, klejąca, czy zapchana. Po dłuższym stosowaniu tego kremu widzę, że wyregulował moją strefę T, jeszcze w wakacje moja skóra potrafiła wyświecać się bardzo, teraz gdy udało mi się wyrównać nawilżenie skóry, bywa, że przez cały dzień nie muszę sięgać po bibułki a na mojej skórze jest tylko satynowy naturalny blask. Krem świetnie współpracuje z każdym używanym podkładem, nie powoduje jego rollowania, makijaż wygląda świeżo nawet bez bazy co jest sporym osiągnięciem jeśli chodzi o moją cerę. Moja skóra podczas używania tego kremu jest bardzo gładka, efekt zmiękczenia jest niesamowity a w dotyku skóra jest mięciutka. Jeśli chodzi o efekty rozjaśniające, to u siebie widzę bardziej wyrównanie kolorytu skóry i ogólnie ładniejszy jednolity wygląd. Co mega mnie cieszy bo skóra wygląda na zdrowszą i wypoczętą.
Krem to mój osobisty hit, patrząc na tą miniaturę jakiś czas temu nie dawałam mu większych szans. Myślałam, ze ot jakiś kolejny nawilżaczo-natłuszczacz niepotrzebnie zwlekając z jego rozpoczęciem. Teraz ciężko mi sobie wyobrazić jakiś krem, który mógłby mu dorównać, choć przecież nie ma jakiś niezwykłych składników ani cuda na kiju a raczej jest bardzo zwykły to dla mnie idealny. Odpowiednio i lekko nawilża skórę, pozostawia delikatny satynowy blask, który szkoda psuć jakąkolwiek bazą pod makijaż, jest niewyczuwalny na skórze a przy tym odczuwalnie ją zmiękcza i wygładza, dla mnie hit.
Zalety:
- optymalne nawilżenie mojej mieszanej skóry, nie powodował przeciążenia skóry, tłuszczenia się strefy T, zapchania
- podczas dłuższego stosowania zauważalnie wyregulował przetłuszczanie się skóry
- ujednolica koloryt, skóra wygląda promiennie i zdrowo
- zmiękcza skórę, nadaje jej gładki wygląd, po ponad miesięcznym użyciu widzę, że delikatnie ją napina
- nie pozostawia po sobie żadnej warstwy, nie klei się, nie warzy podkładu
- przyjemna lekka formuła
- ładny, delikatny zapach
- baaaaardzo wydajny, wystarczy odrobina by zaaplikować go na cała twarz