Szampony do włosów

Nivelazione Control Pure, Specjalistyczny szampon przeciwłupieżowy dla osób dotkniętych uporczywym łupieżem

Farmona Control Pure Specjalistyczny Szampon Przeciwłupieżowy 100ml
Nivelazione Control Pure

• 20 lutego 2025 o 16:23
    Puszyste włosy
    Zakupiłam ten szampon, gdyż potrzebowałam czegoś specjalistycznego do mycia moich włosów. Niestety, cierpię na przewlekłe Łzs i wciąż poszukuję czegoś, co ukoi skórę mojej głowy. Póki co, rozpoczynam przygodę z poszukiwaniem czegoś odpowiedniego. I tym sposobem, znalazłam ten szampon w drogerii Rossmann. Mojej ulubionej drogerii :)) Szampon jest maleńki bo zaledwie 100 ml ale jego konsystencja jest mocno płynna, więc myślę, że wydajność również zadowalająca. Szampon ma kolor niebieski, taki bardzo intensywny. Pachnie dość nietypowo, ciężko w sumie określić, co to za zapach. Jednak, jest przyjemny i nie utrzymuje się zbyt długo na włosach. Czuć go tylko podczas mycia, następnie znika. Szampon póki co, oceniam bardzo wysoko, gdyż wspaniale oczyszcza skórę mojej głowy. Widać, że włosy są bardzo dobrze umyte i świeże. Zauważyłam również, że szampon ten zwiększa nieco obojętność włosów i sprawia, że są puszyste w dotyku. W sumie to, podoba mi się ten efekt na włosach bo wydaje się, jakby było ich więcej na głowie. Skóra głowy po tym szamponie mnie nie swędzi i jak na razie zauważyłam, że skóra i włosy są w bardzo dobrej kondycji. W dotyku włosy są bardzo miłe i przyjemne. Mam nadzieję, że ten szampon okaże się strzałem w dziesiątkę i pomoże mojej wrażliwej skórze głowy. Polecam serdecznie
    Zalety:
    • Wspaniale oczyszcza
    • Włosy są uniesione i puszyste
    • Włosy są przyjemne w dotyku
    • Uspokaja skórę głowy
    • Nie podrażnia
    • Dobra jakość
    • Dostępność Rossmann
  • 11 grudnia 2023 o 12:47
    Na pewno nie usuwa 100% łupieżu. Nie wiem, czy jest to nawet 50%, ale coś tam daje.
    Szampon ten kupiłam w Rossmannie. Do wrzucenia go do koszyka przekonała mnie głównie promocja oraz fakt, iż ostatnimi czasy przez nadużywanie suchego szamponu mój łupież powrócił. Wierzyłam, że szampon określający siebie mianem "specjalistyczny" mi pomoże. Recenzowany produkt zamknięty jest w butelce z zamknięciem na zatrzask, o prostej szacie graficznej. Pojemność to 100ml i z racji, że to nieduża ilość, kosmetyk dość szybko się kończy. Mnie starczył na niespełna miesiąc użytkowania 3x w tygodniu. Co zaś do właściwości samego kosmetyku: konsystencja jest żelowa, średnio gęsta, o intensywnie morskiej barwie, a zapach jest neutralny, dość nijaki i nie utrzymuje się na pasmach dłużej. Szampon dobrze się pieni, jednak niestety dla osób ze sporym wydzielaniem sebum stopień oczyszczenia, jaki daje może być niewystarczający. Poza tym po tym specyfiku czupryna dość szybko wymaga ponownego umycia (szczerze mówiąc już kolejnego dnia nie wygląda zbyt świeżo, a zazwyczaj myję pasma raz na dwa dni). Kosmetyk nie wpłynął również na stan moich pasm, nie wygładził ich ani nie ułatwił rozczesywania. Jeśli zaś mowa o najistotniejszym, czyli wpływie na łupież. No niestety próżno tutaj się doszukiwać spektakularnych rezultatów. Produkt może trochę zmniejszył ilość sypiących się z głowy białych płatków, ale nie sprawił, iż problem magicznie zniknął mimo regularnego stosowania. Działanie zasługuje na taką marną trójczynę. Na koniec coś jeszcze o składzie, który zasługuje na pochwałę, gdyż nie ma mocnych detergentów. Z pielęgnacji mamy zaś: * łagodzący podrażnienia pantenol * walczący z łupieżem klimbazol * ograniczający nadprodukcję sebum i regulujący pH skóry głowy kwas mlekowy. Są jednak i kontrowersje, jak: phenoxyethanol czy disodium EDTA. Reasumując: szampon mnie rozczarował. Zdecydowanie po specyfiku rzekomo specjalistycznym spodziewałam się skuteczniejszego działania. Tutaj jest przeciętnie. Ja osobiście nie sięgnę po ten kosmetyk ponownie.
    Zalety:
    • zmniejsza ilość łupieżu
    • żelowa konsystencja o ciekawej barwie
    • dobrze się pieni
    • poręczne opakowanie
    • dostępność stacjonarnie w drogerii Rossmann
    • jako tako oczyszcza włosy, jednak dość szybko wymagają one ponownego umycia
    • dość nijaki zapach, ale przynajmniej niedrażniący
    Wady:
    • nie usuwa 100% łupieżu, nie wiem nawet czy jest to 50%, choć jakieś efekty są
    • nie pielęgnuje włosów, mimo że wg obietnic producenta miały być miękkie i lśniące
    • trochę kontrowersyjnych substancji w składzie
    • średnia wydajność przez niedużą pojemność
  • 25 września 2022 o 11:33
    Finalnie nie pomógł
    Zakupiłam szampon z nadzieją że pomoże mi z uporczywym łupieżem z którym borykam się od dłuższego czasu. Niestety początkowo po stosowaniu widziałam efekt łupież jakby nieco zmalał niestety obecnie problem wrócił. Myśle że można spróbować może u kogoś innego zadziała pozytywnie.
    Zalety:
    • początkowo przynosił efekty łupież nieco zmalał ale problem powrócił po tygodniu
    • wydajny pomimo małej pojemności,
    • łatwo się nakłada i spłukuje
    Wady:
    • krótkotrwałe działanie, problem po czasie powrócił
    • brak zapachu
  • 19 listopada 2021 o 13:09
    Zero efektów
    Szampon przeciwłupieżowy zamknięty jest w solidnej, poręcznej buteleczce, którą bez problemów można zabrać w podróż. Można zabrać, jeśli chcemy mieć ze sobą szampon do mycia i odświeżenia skóry głowy i włosów. Cudów się nie spodziewajcie :( Zużyłam właśnie niemal całą buteleczkę i brak efektów. Stosowałam zgodnie z zaleceniami: myłam włosy razy w tygodniu przez miesiąc a potem raz lub dwa w tygodniu, pozostawiając każdorazowo szampon przez 2-3 minuty na włosach. Moja skóra głowy często swędzi i ten problem też nie zniknął. Mam długie włosy i szampon nie sprawia, że włosy lepiej się rozczesują i układają, tak jak to obiecuje producent. Nie zakupię już na pewno ponownie.
  • 29 kwietnia 2021 o 8:36
    Nivelazione szampon specjalistyczny
    Niestety nie dla mnie. Pierwsze wrażenie podczas mycia włosów było doobre, szampon chłodził skórę, ale niestety następnego dnia łupieżu było więcej, głównie przy czole. Cena też średnia jak za takie małe opakowanie.
    Zalety:
    Wady:
    • nasilił problem łupieżu
    • mało wydajny