Płyny do demakijażu

Tołpa Dermo Face Enzyme

IvanaLi
    13 kwietnia 2025 o 19:55
    Tołpa 3 enzymy
    Tonik reguluje wydzielanie sebum. Delikatnie nawilża i pozostawia na skórze przyjemną powłokę. Można stosować nawet na lekko podrażnioną skórę, bo mimo kwasów w składzie działa naprawdę delikatnie. Stosując regularnie zauważyłam wyraźnie zmniejszoną ilość wągrów i zaskórników. Bardzo dobrze sprawdził mi się również żel do mycia twarzy i peeling enzymatyczny z tej samej serii. Kosmetyki Tołpa są bardzo wydajne i jednocześnie tanie, więc polecam wypróbować.
    Zalety:
    • reguluje wydzielanie sebum
    • zmniejsza ilość wągrów i zaskórników
    • delikatnie nawilża
    Wady:
    shewild
    3 sierpnia 2024 o 16:34
    Solidny złuszczająco-oczyszczający kopniak
    Jest to tonik, który ma najwięcej do zaoferowania cerom tłustym i mieszanym. Ja jestem właśnie posiadaczką mieszanej cery i widzę sporo zalet tego kosmetyku. Odpowiednio wpleciony w pielęgnację potrafi naprawdę zdziałać cuda, choć ja go traktuję bardziej jako produkt-kuracja, a nie do regularnego, codziennego używania, bo jednak jest mocny i potrafi wysuszyć nawet przetłuszczającą się skórę. Jestem zadowolona po zużyciu buteleczki i kiedyś chętnie kupię go ponownie. "Tonik-esencja" czyli możemy się spodziewać bogatszej konsystencji. Tak właśnie jest - tonik przypomina bardziej mleczną zawiesinę, chociaż jest płynny i lejący. Ja go nakładałam na wacik, a następnie tak nasączonym płatkiem przecierałam twarz. Na początku skóra jest pokryta filmem, czuć go trochę, ale u mnie po minucie wszystko się wchłaniało i to do matu. Skóra była gładka i matowa w dotyku, nigdy nie czułam lepkości ani wyczuwalnej warstwy. Pod tym względem u mnie więc zachowywał się świetnie, ale czytając recenzje widzę, że nie jest to standard i u wielu osób potrafi się kleić. Buteleczka jest wykonana z solidnego plastiku, trwała i wygodna. Dozowanie toniku nie stanowi żadnego problemu, otwór u wylotu jest odpowiedniej wielkości, a zawartość z łatwością spływa na wacik. Podoba mi się zapach - jest bardzo energetyzujący i odświeżający. Pachnie cytrusowo, trochę jak owoce egzotyczne, ale jednocześnie cierpko i kwaskowato. Zapach pobudza, dodaje energii i mocno odświeża, zwłaszcza o poranku. Od razu zaznaczę, że mam raczej wytrzymałą skórę i na twarzy rzadko coś mnie podrażnia. Strefa T mocniej mi się przetłuszcza, więc wszelkie złuszczanie, peelingi i produkty kwasowe służą mi i pomagają oczyścić cerę. Ten tonik również to robi i to już od kilku pierwszych aplikacji. Dużym plusem jest to, że nie piecze i nie podrażnia. Mam sporą tolerancję na mocne kosmetyki, ale jednak szczypanie czy zaczerwienienie potrafią pojawić przy zbyt agresywnych kosmetykach, bo też mam płytko unaczynioną skórę. Tutaj tak się nie dzieje: czuję moc toniku, ale nie ma żadnych skutków ubocznych widocznych ani wyczuwalnych na skórze. Tonik skutecznie złuszcza, skóra jest wygładzona i delikatna w dotyku. Nabiera jaśniejszego kolorytu, przebarwienia lekko bledną i całość jest jaśniejsza i równa. Tonik fajnie też działa na niedoskonałości i zaskórniki: szybciej się goją, plamki po nich znikają w szybszym tempie. Co ciekawe, w niewielkim stopniu wpływa też na regulację sebum. Skóra dłużej zostaje matowa, błyszczy się troszkę mniej niż zawsze, ewidentnie działa na normalizację przetłuszczającej się skóry. Niestety kosztem wysuszenia. Mi tonik żadnej krzywdy nie wyrządził, ale po paru tygodniach regularnego używania zaczęłam czuć potrzebę większego nawilżenia i trochę "ciągnęła" mnie skóra na policzkach i czole. Pomogło zmniejszenie częstotliwości używania i problemu potem nie było, ale wiem, że nie byłabym w stanie używać tego produktu codziennie przez długi czas. Jest to dla mnie kosmetyk, który prezentuje moc i przynosi naprawdę szybkie rezultaty. Na pewno nie dla każdego, ale skóry borykające się z zanieczyszczeniami, dużym wydzielaniem sebum i z rozszerzonymi porami powinny dostrzec i docenić jego działanie. Kiedyś z pewnością zagości jeszcze w mojej łazience, ale na razie muszę mocniej zadbać o nawilżenie.
  • 23 maja 2024 o 21:56
    Polecam
    Tonik u mnie sprawdził się na niedoskonałości, jest to jednak bardzo mocny produkt dlatego trzeba uważać z używaniem. Tonik może uczulać. Zostawia lepkie wykończenie, ale jeżeli po nim nakłada się krem kompletnie to nie przeszkadza.
  • 2 marca 2024 o 13:38
    Mieszane uczucia
    Tonik zakupiłam jakiś czas temu,ale z racji różnych perypetii z jakimi ostatnio borykała się moja twarz dopiero miesiąc temu zdecydowałam się po niego sięgnąć. Choć jestem wierną, wieloletnią fanką Tołpa a seria Enzyme jest jedną z ulubionych to z tym tonikiem dziwnie mi nie po drodze. Głównym elementem problematycznym jest dla mnie konsystencja. Producent sugeruje nałożyć tonik na twarz i wklepać opuszkami palców w skórę, przy tej próbie mam wrażenie że tonik nieco obciąża mi twarz, więc zdecydowanie nie polecam tej techniki na dzień. Kiedy chciałsm tę magiczną esencję potraktować jako tonik,było niby lepiej ale doznaję wtedy dziwnego uczucia pieczenia, które nigdy wcześniej mi nie doskwierało przy korzystaniu z innych kosmetyków z serii (a przerobiłam ich trochę). Na pewno pewną zasługą kosmetyku jest zmniejszenie widoczności porów,co dla mnie jest plusem,stosowany wieczorem był dodatkowym wsparciem demakijażu,gdyż dobrze oczyszcza. Kwestia zaskórników jest sporna, bo z jednej strony widzę ich mniej ale też jestem po terapii kwasami,więc trudno mi wyrokować czy to zasługa Tołpa czy kwasów. Z racji problemów z mikrobiomem, których doświadczyłam dość niedawno podchodzę do toniku raczej ostrożnie,w ostatnich tygodniach jest dla mnie wsparciem jako tonik-peeling na okolicę dekoltu a do twarzy zdecydowałam się przerzucić na tonik z ceramidami od Veoli . Reasumując: niestety tylko trojeczka.
  • 29 lutego 2024 o 0:05
    Świetny produkt
    Produkt kupiłam ponieważ żel do mycia twarzy z tej samej serii świetnie mi się sprawdził więc postanowiłam spróbować również toniku. Używam go od bardzo dawna, zużyłam już kilka opakowań i na ten moment nie zamierzam go na nic zamieniać. Tonik faktycznie redukuje ilość zaskórników, pomógł mi również w czasie kiedy zmagałam się z dużym trądzikiem. Ma przyjemną konsystencję bardziej przypominającą esencję i jest przy tym bardzo wydajny, mi jedno opakowanie spokojnie starcza na 3-4 miesiące przy używaniu rano i wieczorem. Myślę, że to jeden z najlepszych toników w tak przystępnej cenie.
    Zalety:
    • zmniejszenie ilości zaskórników
    • działanie antybakteryjne
    • przystępna cena