Serum pod oczy

Farmona Green Menu, Wygładzające serum pod oczy z cykorią i olejem ryżowym

shewild
    2 maja 2024 o 22:20
    Bardzo mało robi, niewystarczające dla wymagającej skóry pod oczami
    To bardzo dziwny produkt. Właśnie kończę tubkę, wystarczy mi pewnie jeszcze na jakieś 2-3 użycia, a stosowałam je ładnych kilka miesięcy. Liczyłam, że po takim czasie dobrze się zaznajomię z tym serum i że zauważę widoczne efekty. No ale niestety nic takiego nie ma miejsca i uważam, że nie byłoby różnicy gdybym zamiast niego nie używała nic. Serum pod oczy to taki trochę mój kaprys - nie jest mi niezbędne, ale regularnie używam, bo chcę wzmocnić działanie kremów. Zaczynam już powoli widzieć upływ czasu na skórze pod oczami, więc każda pomoc mile widziana, żeby nieco spowolnić ten proces ;) No ale to serum nie bardzo w tym pomaga. Najbardziej ze wszystkiego zdziwiła mnie konsystencja. Lubię i żelowe, i kremowe sera, ale tutaj mamy do czynienia z bardzo gęstym... kremem! Czasem ciężko go było nawet wycisnąć z tubki. Ma taką toporną konsystencję - w małej ilości nawet da się szybko rozprowadzić, ale w ciut większej zbiera się w załamaniach i lepiej nie rozsmarowywać, bo można naciągnąć skórę. Już lepiej wklepać i w ten sposób pozwolić się wchłonąć. Serum ma biały kolor i jak nałożymy go dużo to przez chwilkę jakby bieli; zostawia taką bielszą poświatę, ale potem, po przykryciu go kremem pod oczy to wrażenie na szczęście znika. No właśnie, znika... to serum całe praktycznie znika! Wchłania się tak szybko, że po dwóch minutach można nawet mieć wrażenie, że nic się nie nałożyło. Lubię jak sera się dobrze wchłaniają, ale nie aż do takiego matu, pod oczami preferuję nawilżającą, miękką, aksamitną powłokę, dzięki której czuję ukojenie skóry. To serum niestety szybciutko znika i nawet lekko ściąga skórę, coś jak lekki krem matujący. Skóra jest tępa i matowa w dotyku, nawet jeśli przy wklepywaniu czuć nieco ulgę, to to uczucie szybko ustępuje na rzecz zmatowionej, lekko ściągniętej skóry. No ale ok, powiedzmy, że da się to przełknąć jeśli efekty będą satysfakcjonujące. I tu kolejny problem - serum naprawdę niewiele robi. Delikatnie wygładza zmarszczki i regularnie używane faktycznie troszkę pomaga ograniczyć ich widoczność. No ale nie daje uczucia nawilżenia, bez kremu pod oczy nie wiem jak bym miała nałożyć na nie makijaż, bo skóra jest aż za bardzo matowa i widać na niej korektor czy puder bardziej niż na mocno nawilżonej skórze. Serum nie daje więc poczucia zrelaksowanej skóry, nie robi nic ponad lekkie wygładzenie i chwilowe (i jak się okazuje pozorne) nawilżenie. Używałam go regularnie, ale przez cały ten czas było tak samo przeciętnie. Nie jestem z tego działania zadowolona. Plusem na pewno też jest to, że nie podrażnia, nawet jeśli posmarujemy bardzo blisko oka. Serum jest praktycznie bezzapachowe, więc jest bezpieczne i nie powoduje łzawienia. Tubka jest całkiem wygodna, ale z racji gęstej konsystencji produktu ciężko trochę idzie z tym wyciskaniem. Wiem, że serum jest tanie i to na pewno może przemawiać na jego korzyść. No ale żal by mi było teraz nawet tych kilkunastu złotych za tak bezbarwne działanie. Nie jest to kosmetyk, który w jakikolwiek sposób zachwyca działaniem, a na pewno są lepsze wybory dla skóry już z konkretnymi wymaganiami, suchej, z pierwszymi zmarszczkami. Już nawet lepiej dopłacić i kupić coś pewniejszego.
  • 7 marca 2023 o 0:41
    Jak na serum to bardzo słabiutkie
    Serum zamknięte jest w niewielkiej tubce, posiada dzióbek, dzięki któremu możemy łatwo dozować niewielką ilości produktu. Pomimo pojemności (15ml) jest całkiem wydajne. Jego konsystencja jest gęsta, kremowa - u mnie nie było to problemem ale nie wiem czy tak treściwa formuła sprawdzi się na wrażliwej skórze powiek u każdej osoby. Mimo to dobrze się wchłania, mnie nie zapchało, nie drażni mocnym zapachem (w sumie nie czuć żadnego zapachu). Pomimo bogatego, naturalnego składu i zapewnień producenta, poza nawilżeniem nie zauważyłam spektakularnych efektów działania tego serum. Nie zniwelowało cieni i opuchlizny pod oczami, nie wpłynęło też na uelastycznienie i redukcję zmarszczek (nawet tych niewielkich). Producent zapewnia wygładzenie cery ale ja nie zauważyłam takiego działania. Spełnia podstawowe założenia kremu pod oczy, ale jako serum nie sprawdza się zbyt dobrze. Moja skóra podchodzi pod bardziej dojrzałą, być może u nastolatek lub bardzo młodych osób działanie tego kosmetyku byłoby bardziej zauważalne. Pomimo stosowania tego serum dość często jako wieczorną pielęgnację, nie zauważyłam większych rewelacji (więc jeśli ktoś oczekuje żelazka pod oczy to może się rozczarować), tym bardziej, że na noc potrzebne jest zdecydowanie coś o bardziej widocznym działaniu.
  • 6 marca 2023 o 12:40
    Działa!
    Zakupiłam to serum jakieś dwa miesiące temu na promocji za ok 18 złoty. Jeśli chodzi o opakowanie to jest standardowe jak wszystkie kremy pod oczy - 15 ml. Konsystencja serum jest bardzo gęsta, powiedziałabym że bardziej treściwe jak gęsty krem niżeli serum. Rozprowadza się w porządku. Jedyny problem jaki z nim mam, że jak założę za dużo na cienie pod oczami to mogą pojawiać się grudki, dlatego ja nakładam go w minimalnej ilości i rozsmarowuje okrągłymi ruchami. Jeśli chodzi o działanie, to nawet w malutkiej ilości wygładza skórę pod oczami. Jest ona miękka i gładka - tak jak producent obiecuje. Spełnia moje oczekiwania i za tą cenę naprawdę polecam. W składzie mamy witaminy, minerały, olej ryżowy i cyrkonie. Nie rozjaśnia, nie wiem czy spłyca zmarszczki bo takowych jeszcze nie mam. (22 l.) Używam za każdym razem po demakijażu żeby nawilżyć skórę wokół oczu. Naprawdę spoko produkt w niskiej cenie. Ja też mam AZS i ten krem nie zrobił mi krzywdy, jest delikatny i nic nie piecze po nałożeniu. Polecam osobom z wrażliwą cerą.
    Zalety:
    • Wygładza
    • Nawilża
    • Napina
    • Dobra cena
    Wady:
    • Jeśli nałożę za dużo, mogą pojawić się grudki pod oczami.

Zobacz także inne Serum pod oczy