Balsamy do ciała

tołpa. spokój... balsam do ciała, 250 ml

Summer
    22 lutego 2025 o 20:52
    Bardzo lekki
    Balsam zaskoczył mnie bardzo lekką konsystencją - myślałam, że to będzie kosmetyk na zimę, tymczasem to zdecydowanie letniak. Bardzo szybko się wchłania, daje niezłe nawilżenie - i tylko tyle. No na lato - idealnie. Natomiast zapach jest zupełnie nie-letni: mocny, intensywny, orientalny i długo utrzymujący się. Ta woń z kolei predestynuje ten balsam do stosowania w czasie chłodnych pór roku; podczas panowania wysokich temperatur by mnie zadusiła. Nie wiem, czy ma jakiekolwiek działanie uspokajające, raczej nie - jest zbyt zmysłowa i ciężka. Kosmetyk zamknięto w pojemniku typu słoik - nie jest to higieniczne, ale wygodne. Błękitny kolorek jest dość rzadko spotykany w kosmetykach, ale domyślam się, że ma się kojarzyć z tym spokojem. Cena - bardzo wysoka. Kupiłabym go tylko w dobrej okazji.
    Pulpix
    19 stycznia 2025 o 12:58
    Pięknie pachnie, nawilża na lato
    Mam mieszane uczucia - kupiłam go latem i wtedy się sprawdza. Jest bardzo lekki, lejący i nawilża. Szybciutko się wchłania, ale nie ma super odżywienia. Nadaje się bardzo dobrze jako balsam po opalaniu :) Kompozycja zapachowa jest przepiękna! Bardzo świeży, wodny zapach. Kompletnie za to nie rozumiem wsadzania go do słoika, dużo lepiej sprawdziłby się w pompce albo tubce, bo aż przecieka przez palce :/ Przez to jest średnio wydajny. Nie ma zachwytu, ale jak ktoś chce bardzo lekki balsam do się sprawdzi. Dodam, że kupiłam go za pół ceny i w normalnej cenie, nie warto.
    Zalety:
    • szybko się wchłania
    • piękny zapach
    Wady:
    • opakowanie niedostosowane do konsystencji
    • nie odżywia
    • mało wydajny
    Mela345
    21 sierpnia 2024 o 22:30
    NIE DLA MNIE
    Plusy(+) - lekko nawilża - magiczny zapach - idealny do aromaterapi - kolor - szybko się wchłania, zostawia po sobie śliski film Minusy(-) - dla mnie nawilżenia jest za mało, nie spełnia moich podstawowych potrzeb - lejąca się konsystencja - opakowanie mało higieniczne - brak jakiegokowiek działania odżywczego
  • 4 lipca 2024 o 22:18
    Bardzo sympatyczny drogeryjny balsam
    Balsam kupiłem w ciemno. Zdecydowanie przyciągneło mnie opakowanie z estetyczną szatą graficzną oraz opis zapachu. Jestem wielkim fanem takich kompozycji zapachowych! Zapach jest niezwykle intensywny. Formuła bardzo lekka, szybko się wchłania, zapach długo zostaje na skórze i jest super wydajny! Używam go jak taki "plasterek" po goleniu. Skóra wtedy jest bardzo gładka i długo czuć to nawilżanie. Również sprawdził mi się w codziennej pielęgnacji albo kiedy trzeba na szybko się wysmarować. W momencie kiedy mam mocno przesuszoną skórę nie sprawdza się. Ostatecznie uważam, że warto spróbować. Osobiście wolałabym, aby była jeszcze wersja w postaci masełka/puchu/olejku. Po prostu preferuję bardziej tłuste nawilżanie. No i jakby się pojawił w szklanym słoiczku byłoby świetnie;)
    Zalety:
    • Lekka formuła
    • Uniwersalność
    • Nie uczula (przynajmniej mnie)
    • Często w promocji
    Wady:
    • Dla niektórych zapach może być zbyt wadzący
  • 16 maja 2024 o 21:22
    Tołpo czy to jeszcze ty?
    Jestem zawiedziona. Pierwszy raz balsam Tołpy okazał się tak słaby. Do tej pory balsamy/mleczka Tołpy kupowałam w ciemno. Moim hitem było mleczko z pompką "Nuts" które rewelacyjnie nawilżało i odżywiało a skóra była wręcz lśniąca i zadbana. Niestety wszelkie kosmetyki do ciała zostały wycofane z Rossmanna a wprowadzono tą nową serię w słoiczkach. Balsam SPOKÓJ odznacza się głównie ładnym, mocnym, korzennym zapachem i leciutką konsystencją, która natychmiast się wchłania. Zapach jest stanowczo za mocny, aż domownicy narzekali i otwierali okna. Nawilżenia nie daje żadnego. Dawałam mu szansę kilka dni, żeby miał możliwość zadziałać. Nic z tego, skóra jest zwyczajnie sucha i szorstka. Mam wrażenie, że firma Tołpa idzie coraz bardziej w kierunku komercji a nie jakości. Droga Tołpo ładny zapach i lekka konsystencja to nie wszystko. Cena też nie należy do niskich. Więcej na pewno nie kupię i nie polecam innym.