To mój ulubiony tonik to twarzy, najlepiej radzi sobie z wypryskami. Mimo że od czasu do czasu wypróbowuję inne toniki i hydrolaty, to zawsze do niego wracam. I to z podkulonym ogonem.
DZIAŁANIE
U mnie przede wszystkim zmniejsza ilość wyprysków, zapobiega ich powstawaniu i roznoszeniu po skórze. Bardzo dobrze oczyszcza, pod tym względem nie znam lepszego toniku.
Wiele razy wydaje mi się, że po kilku etapach oczyszczania mam idealnie czystą skórę, a i tak widzę na płatku kosmetycznym, że ten tonik wyłapał resztki makijażu i innych zanieczyszczeń.
Używam go raz-dwa razy dziennie, zawsze kiedy zmywam makijaż albo mam wysyp niedoskonałości. Najpierw używam produktu do demakijażu (olejku lub płynu micelarnego), potem myję twarz żelem do mycia twarzy, i dopiero na koniec przecieram twarz płatkiem kosmetycznym nasączonym tym tonikiem.
Czasami nie czuję potrzeby, żeby go użyć, np. rano lub w dni, kiedy nie mam na sobie makijażu. Wtedy wystarczają mi hydrolaty albo jakiś inny, łagodny tonik (np. oczyszczający z Fitomedu albo ogórkowy z Ziaji).
EFEKT MATU
To jedyny minus tego produktu. Mimo że mam skórę trądzikową i przetłuszczającą się, to w pielęgnacji twarzy nienawidzę produktów matujących. Zawsze działają na mnie źle, dają mat na kilka godzin, po czym moja skóra wariuje i przetłuszcza się bardziej niż zwykle. Na szczęście do toniku z Garnier moja skóra się przyzwyczaiła i nie jest matowa po jego użyciu, ale jednak wolałabym, gdyby dawał naturalne wykończenie na twarzy.
NIE NISZCZY SKÓRY
Ten tonik nie przesusza, nie podrażnia, nie powoduje pieczenia ani szczypania skóry.
Jednak kiedy się go używa, trzeba omijać okolice oczu. Kilka razy w sytuacjach awaryjnych próbowałam zastąpić nim płyn micelarny i doczyścić oczy z tuszu do rzęs, ale zawsze tego żałowałam. Od razu trzeba się wtedy opłukać chłodną, czystą wodą, bo skóra wokół oczu staje się czerwona i piecze.
KOLOR, ZAPACH, OPAKOWANIE, CENA
Plastikowa buteleczka jest wygodna w użyciu. Łatwo się otwiera na zatrzask, nie trzeba niczego odkręcać ani używać siły. Zwężane zamknięcie pozwala na dozowanie niewielkiej ilości kosmetyku.
Tonik sam w sobie jest niebieski. Ma ładny, morski zapach.
Staram się go kupować na promocjach, bo nawet przy obecnej inflacji potrafi kosztować 10-11 zł (w regularnej cenie zdrożał ostatnio do 17-19 zł, co uważam za przesadę, bo nie jest kosmetykiem o wyjątkowym składzie i zawsze do tej pory był tani).
PODSUMOWANIE
Polecam. Wiem, że ten tonik ma negatywne opinie, ale nie każdej skórze wystarczają kosmetyki naturalne. Moja skóra byłaby zasypana krostkami, gdyby nie on (działo się tak za każdym razem, gdy próbowałam go czymś zastąpić i inwestowałam w toniki ze świetnym składem). Wiele razy, kiedy używałam jakiegoś innego toniku i miałam wysyp niedoskonałości, doprowadzał moją skórę do ładu w ciągu kilku dni. Ręczę, że się sprawdza.
Zalety:
- działa antytrądzikowo, zapobiega wypryskom, dobrze oczyszcza
- ładny, niebieski kolor i morski zapach
- niska cena na promocjach
- wygodne opakowanie
- stosunkowo duża dostępność, chociaż żeby kupić go taniej, muszę się naszukać
Wady:
- niepotrzebnie matuje skórę
- nie ma idealnego składu
- w ciągu ostatniego roku podrożał niemal dwukrotnie, co jest absurdalne