Podkłady

Dr. Hauschka Foundation Kryjący podkład do twarzy

jowisia
    26 października 2016 o 14:20
    Falstart
    To moje pierwsze spotkanie z tą marką i niestety okazało się koszmarnym falstartem. Na podkład zdecydowałam się, kiedy wycofano mój ulubiony fluid Bourjois (rozświetlający "like after 10 hours sleep"). Stwierdziłam, że czas znalezć mu godnego następcę, a skoro od kilku lat intersuję się zdrowym, ekologicznym żywieniem i zwracam uwagę na skład kosmetyków, to podkład do twarzy również powinnam zakupić bardziej "bio". Po przewertowaniu kilku for, padło na dr. Hauschkę. Udało mi się nawet znalezc sklep, w którym bezpośrednio go sprzedają, po uprzednim przetestowaniu sobie odcieni. Żaden z kolorów jednak nie przekonał mnie do końca, może dlatego, że światło ze świec w hammamie było niedostateczne, a obsługująca mnie pani widocznie gdzieś się spieszyła. Koniec końców zdecydowałam się wziąć dwójkę, czyli migdał. Jednak już następnego poranka pożałowałam swojego wyboru, albowiem : - podkład koszmarnie się rozprowadza, ciężko i topornie. Skoro zawiera olejki w składzie, spdziewałam się lekkości, a on natychmiastowo zasycha na skórze. Trzeba nałożyć go naprawdę dużo, żeby dokładnie pokryć całą twarz. - okropnie się ROLUJE, pozostawiając mi na buzi, zwłaszcza na szyi, szare paprochy! I to niezależnie od położonego pod niego kremu, próbowałam na wielu. Po pomalowaniu się, muszę zebrać z siebie zrolowane farfocle ! - zdecydowanie zbyt intensywnie pachnie jakimiś duszącymi olejkami eterycznymi, od których może rozboleć głowa. Po tygodniu używania miałam już serdecznie dosyć. Dla mnie nie jest to, jak podano w opisie : "świeży, odżywczy zapach roślinny". - nie pokrywa dostatecznie, nie zakrywa właściwie nic. I choć lubię lekkie, delikatne fluidy, to przy tym niestety nie widać różnicy przed i po nałożeniu makijażu ! Wszystkie, nawet drobne niedoskonałości, tak jak były przed, tak pozostają po. Podkład służy tylko i wyłącznie bardzo delikatnemu ujednoliceniu kolorytu, ale jest to efekt naprawdę minimalniusi ! A do tego, okazało się, że wybrany odcień nie pasuje do koloru mojej cery, ponieważ wyraznie odznacza się na linii kości brody i razi kontrast pomiędzy kolorem czoła, a skórą głowy na przedziałku (jaśniejszą o dwa odcienie). Można powiedzieć, że to moja wina, broń cię jeżu nie producenta, ale co to znaczy, że : "Podkład jest optymalnie dopasowany odcieniem do cery" ? Być może kosmetyk pielęgnuje skórę, ale to za mało jak na podkład do twarzy. Doktorek nie przekonał mnie do siebie, a niesmak pozostaje tak duży, że boję się sięgnąć po inne produkty tej firmy.
    W strefie wolnocłowej
  • 17 sierpnia 2016 o 13:42
    Dałam mu drugą szansę i się opłaciło :D
    edit: Nie mogłam przeboleć taj kosmetycznej porażki, zgłębiałam recenzje na amazonie, a poza tym nigdy się nie zawiodłam na kosmetykach tej firmy, więc stwierdziłam, że dam mu drugą szansę i się opłaciło. Przy poprzedniej próbie okazało się, że moja cera tak zareagowała na zbyt treściwy krem na dzień. Stosuję już 3 tydzień (codziennie) i mogę tylko stwierdzić, że moja cera się "uspokoiła" i przestała świecić a także jest bardziej jednolita. Sprawuje się lepiej niż gdy używałam podkładów mineralnych (Meow) i fluidu Kanebo. Nie miałam okazji przetestowania podkładu tej firmy w starej wersji (a był okres, że była fanką tej firmy), więc pomimo skrajnych opinii (kontrowersyjny olej kokosowy w składzie - zapychacz) zdecydowałam się na testy. Zakupiłam kolor 02 - choć moim zdaniem lepszy byłby 03 - ten wychodzi ciut blado (a mam raczej karnację średnia z tendencją do jasnej). Samo aplikowanie jest raczej lekkie - produkt ma zwartą konsystencję, ale daje się łatwo rozprowadzić - nie zostawia smug ani plam, bo tak naprawdę nigdy do końca nie zasycha - baza z olejów. Po kilku zastosowaniach byłam na tak, bo w porównaniu do osławionego Kanebo, dużo lepiej nawilżał i pielęgnował - to nawilżenie można było od razu poczuć po nałożeniu go na skórę. Skóra była taka jaśniejsza i bardziej jednolita. Ale niestety, potem coś się złego stało i przestaliśmy współpracować. Zaczęło się mega świeceniem i przetłuszczaniem skóry. Po koniec dnia pracy na twarzy miałam coś takiego, jakbym wpadła twarzą do zimnej frytownicy. Ble. A mianowicie dorobiłam się, chyba pierwszy raz w życiu, takich bolesnych pryszczy\grudek - koszmar. Stwierdziłam, że to przetrzymam - może to przejściowe (efekt detoksu, nie wiem czego). ale niestety nie - te pryszcze się zaogniły, nie chciały goić. okropne. Odstawiłam i na drugi dzień zmiany się wyciszyły i zaleczyły. Z podobnymi opiniami spotykałam się na zagranicznych stronach - nawet komentarze na oficjalnej, amerykańskiej stronie firmy nie napawają chęcią zakupu. Dlatego nie polecam nawet prób.