Szampony do włosów

Mysterium Szampon do włosów cienkich, delikatnych, bez objętości

• 5 marca 2024 o 15:12
    Sprawdza się w oczyszczaniu i pielęgnacji włosów cienkich i delikatnych.
    Szampon ten kupiłam w drogerii Rossmann. Skusiła mnie przede wszystkim ówczesna promocja. Kilka złotych upustu zawsze zachęca :D W cenie regularnej trzeba za niego zapłacić ponad 20 złotych. W każdym razie recenzowany kosmetyk zamknięty jest w butelce wykonanej z ciemnego tworzywa z zamknięciem na klik o pojemności 300ml. Szata graficzna jest prosta, niczym sie nie wyróżnia. Wydawałoby się, że 300ml to nie jakoś dużo, ale szampon okazał się naprawdę wydajny. Ja go zużywałam ponad miesiąc czasu, w międzyczasie stosując inne produkty myjące. Przechodząc jednak do charakterystyki bardziej szczegółowej, specyfik ma dość lekką, żelową konsystencję, przyzwoicie się pieni i dobrze rozprowadza po włosach oraz bezproblemowo z nich zmywa. Co do zapachu, dla mnie jest neutralny i ciężko mi określić, co przypomina. Nie utrzymuje się na pasmach zbyt długo. Kosmetyk rzeczywiście jest bardzo delikatny dla czupryny, lecz mimo to bardzo dobrze oczyszcza skórę głowy i włosy. Po umyciu nie są one poplątane, lecz wygładzone i przyjemnie miękkie. No i, co szczególnie ważne przy włosach cienkich, nie są obciążone, a wręcz tej objętości jest wiecej. Zauważyłam również pozytywny wpływ na wypadanie pasm, których jest na szczotce zdecydowanie mniej. Za te fajne efekty odpowiada ogrom cennych substancji pielęgnujących, tj.: * biotyna działająca kojąco, łagodząco i odżywczo na włosy, a dodatkowo wzmacniająca cebulki, dzięki czemu włosy mniej wypadają * olej arganowy dodający odżywienia i wygładzenia * witamina b5 chroniąca pasma przed działaniem czynników zewnętrznych * kondycjonujący czuprynę olej z lnu * jedwab odbudowujący strukturę i nadający połysk włosom * olej jojoba prezentujący działanie nawilżające. Podsumowując: to kolejna propozycja szamponu od marki Mysterium, która spełnia moje oczekiwania. Co prawda nie pobije wersji z czarnuszką, ale jestem z niego naprawdę zadowolona i polecam!
    Zalety:
    • porządnie oczyszcza włosy i skórę głowy
    • wpływa pozytywnie na wygląd czupryny, nadajac jej gładkość, miękkość oraz poprawiając poziom nawilżenia
    • zwiększa objętość pasm
    • żelowa konsystencja
    • dość dobrze się pieni
    • łatwo się rozprowadza i bezproblemowo zmywa
    • bogaty w substancje pielęgnujące skład
    • wygodne opakowanie z zamknięciem na klik
    • dostępność stacjonarnie (Rossmann)
  • 21 grudnia 2023 o 11:59
    zaiste dobry szampu
    póki co szampon który najlepiej mi się sprawdził dla moich niskoporów. może to dalej nie jest ideał, za którym gonię, ale jeśli nie znajdę lepszego to z chęcią do niego wrócę. duży plus za obecność sodium myreth sulfate zamiast tych bardziej podrażniających sodium lauryl sulfate, czy ammonium lauryl sulfate (moja głowa ich nienawidzi)
    Zalety:
    • podnosi u nasady
    • nie podrażnia
    • dobra cena
    • nie wysusza
  • 29 października 2023 o 19:31
    Niestety nie
    Szampon się nie sprawdził. Po nim piecze skóra, dodatkowo dostałam dziwnej wysypki. Włosy są strasznie oklapnięte. Zapach nieprzyjemny dla mnie, ostry perfum. Jedynym plusem jest to, że nie skleja włosów i je nawilża.
    Zalety:
    • Nie skleja włosów
    • Włosy są lśniące i gładkie
    Wady:
    • Reakcja alergiczna w postaci swędzenia i wysypki
    • Oklapnięte włosy u nasady
  • 26 lutego 2022 o 18:01
    Nowa formuła, gorsza formuła
    Moje włosy-przetłuszczające się, cel-mycie co drugi dzień, na długości normalne, skóra głowy dość wrażliwa. Skóra głowy bardzo dobrze zareagowała na ten szampon. Średnia moc rażenia, nie podrażnia, dobrze domywa, czasami muszę umyć dwukrotnie dla pewności. Nie plącze włosów, po umyciu łatwo się rozczesują. Niby same plusy. Jednak drugiego dnia mam na włosach smalec. Włosy są mocno przetłuszczone, bardziej niż po innych szamponach. Szkoda, bo prawie ideał :( smutno mi. Edit: kupiłam nową wersję tego szamponu, która ma nieprzezroczystą formułę. Po tej wersji moje włosy są bardzo szybko tłuste i obciążone. Ponadto do szamponu dodano Cocamidopropyl Betainę, która bardzo często uczula.
  • 8 lutego 2022 o 12:18
    Super szampon
    Mam włosy cienkie, szybkoprzetłuszczające się, brak objętości, ciepły blond, do ramion. Ten szampon jest najlepszy jaki miałam: włosy są puszyste, nawilżone, nie powstaje łupież. Co prawda efekt nie utrzymuje się dłużej niż przez jeden dzień, ale to i tak sukces w moim przypadku, bo zwykle przy używaniu innych szamponów, już godzinę po umyciu miałam "przyklap". Zauważyłam też, że mój naturalny kolor ciepłego blondu jakby się ożywił. Mój mąż również używa tego produktu i go sobie bardzo chwali (ma gęste, czarne, grube włosy, z tendencją do łupieżu). MINUS: cena :( ponad 20 zł za 200ml to trochę przesada, kupuję zapasy tylko na promocji za 16 w Rossmannie, choć to i tak wysoka kwota.