Kremy na dzień

Physicians Formula Rose All Day, Face Cream SPF 30 Nawilżający krem na dzień SPF 30

• 22 marca 2025 o 17:42
    Nie pokonał mojego ulubieńca od Q+A ze skwalanem :)
    Z ochroną przeciwsłoneczną bywa u mnie różnie z jednej strony wiem, jak bardzo jest ważna, z drugiej większość kremów SPF mnie rozczarowuje. Zapychają, bielą, nie chcą współpracować z makijażem albo po prostu są tak ciężkie, że czuję je na twarzy przez cały dzień. Dlatego zawsze podchodzę do nich z dużą rezerwą. Tym bardziej że maluję się codziennie i taki produkt musi dla mnie współpracować z makijażem :). Mam cerę dojrzałą w wieku 48 lat, sucha, przebarwienia, często się odwadnia, nierówny koloryt, szara, ziemista i taka pergaminowa. Marka Physic Formula dawno była na mojej "chciej liście" a Rose All day od razu zwrócił moją uwagę, woda różana, ekstrakt z owocu kakadu, ekstrakt z jagody goji, brzmi obiecująco, a obietnice producenta mówią o wygładzeniu, rozświetleniu i długotrwałym nawilżeniu, jednak znajdziemy tutaj co prawda na samym końcu ale jednak bht czy phenoxyethanol i silikon, mimo wszystko to nie powstrzymało mnie od skuszenia się na niego :). Krem był zamknięty w szklanej solidnej buteleczce z pompką dozującą, dodatkowo zapakowany w kartonik z okienkiem na którym znajdziemy skład, działanie i właściwości produktu. Sama formuła jest lekka, pod palcami wydaje się przyjemnie jedwabista, dobrze się rozprowadza i nie ma problemu z aplikacją. Na początku daje przyjemne uczucie ukojenia i faktycznie nawilża skórę, co czuć od razu po nałożeniu. Największym zaskoczeniem był dla mnie efekt rozświetlenia, producent wspomina o „glow”, ale tutaj mamy wręcz delikatną różową poświatę, która na mojej cerze wyglądała całkiem zdrowo, ale dla wielu osób może być minusem. Krem faktycznie rozjaśnia i wygładza, skóra wygląda świeżo, ale… no właśnie, nie do końca dogadał się z moim makijażem. Niestety, w moim przypadku nie sprawdził się najlepiej jako baza pod podkład. Po kilku godzinach zauważyłam, że twarz szybciej się wyświeca, a podkład nie wygląda już tak dobrze jak na początku jakby delikatnie się rozwarstwiał i nie trzymał skóry tak długo, jak zazwyczaj. Nie mogę powiedzieć, że krem jest ciężki, ale czułam go na skórze przez większość dnia. Nie jest to SPF, który wchłania się błyskawicznie i znika bez śladu ten zostawia po sobie delikatny film ochronny. Dla mnie osobiście to minus, bo lubię produkty, które stapiają się ze skórą i są niemal niewyczuwalne. Po kilku podejściach zdecydowałam, że na twarzy nie do końca się u mnie sprawdzi, ale za to świetnie nadaje się do pielęgnacji szyi i dekoltu. Tam nie muszę martwić się o makijaż, a dodatkowe nawilżenie i antyoksydanty zawsze się przydadzą. Podsumowując, Physic Formula to ciekawy krem SPF, ale raczej dla osób z suchą i wrażliwą skórą, które nie mają problemu z nadmiernym wyświecaniem. Skład ma całkiem fajny, dużo antyoksydantów i składników pielęgnujących, które dbają o skórę nie tylko przed słońcem, ale i przed starzeniem. Także, jeśli szukacie rozświetlającego kremu z filtrem, który pozostawia zdrowy glow i dobrze nawilża to może Ci się spodobać. Natomiast jeśli, tak jak ja, potrzebujesz czegoś lekkiego, niewyczuwalnego i dobrze współpracującego z makijażem, to jednak nie do końca mój faworyt. Czy kupię ponownie? Nie, bo jeśli mam wybierać SPF, to na ten moment nadal rządzi u mnie Q+A ze skwalanem.
    Zalety:
    • dobrze chroni skórę przed słońcem, po ekspozycji dekolt nie był czerwony ani podrażniony oraz nie pojawiły się nowe przebarwienia, świetnie sprawdza się na szyi i dekolcie
    • łagodzi i koi skórę, nawilża, sprawdzi się przy nocnej pielęgnacji
    • szklane, wygodne, porządnie wykonane opakowanie
    • pompka dozująca
    • konsystencja, nie maże się na skórze, nie roluje, nie wałkuje
    Wady:
    • pozostawia różową poświatę, nie każdemu to się spodoba
    • jest lekko wyczuwalny na skórze przez cały dzień
    • nie współpracuje dobrze z makijażem, skraca jego trwałość i przyspiesza wyświecanie się skóry
    • dostępność stacjonarna marki
  • 12 maja 2021 o 22:25
    Zostanie ze mną na zawsze
    Nie przypominam sobie, abym miała kiedyś lepszy krem do twarzy. Mam atopowe zapalenie skóry, moja cera jest bardzo wrażliwa, a ten krem jest spełnieniem wszystkich moich marzeń i jeśli chodzi o nawilżenie i o zapach. Ma on konsystencję bardziej płynną niż stałą, rozprowadza się bez problemów. Zostawia nawilżoną skórę nawet do kilkunastu godzin, co jest tu chyba największym atutem. Jedyną rzeczą która może przeszkadzać niektórym osobom jest cieniutka warstwa, która pozostaje na skórze, co dla osoby która szuka nawilżenia będzie dodatkowym plusem. Zapach kremu jest delikatnie różany, absolutnie nie przeszkadza w stosowaniu. Zauważyłam, że po zastosowaniu tego kremu makijaż lepiej utrzymuje się na skórze. W rossmannie można wyczaić go na przecenie za 45 zł, warto wtedy zaopatrzyć się w więcej sztuk :) Polecam!
    Zalety:
    • delikatny, różany zapach
    • genialne nawilżenie
    • trwałość do kilku/kilkunastu godzin
    • estetyczne opakowanie
    • po zastosowaniu makijaż utrzymuje się dłużej
    • cena w stosunku do jakości