Szampony do włosów

DevaCurl No-Poo Original Zero Lather CondCurl Cleanser Niepieniący płyn do mycia loków

Ellarta
    12 czerwca 2021 o 13:29
    polecam przetestować :)
    Mam falowane włosy, nie są to typowe loki. Lubie myjące kremy, myje nimi głowę co drugie albo trzecie mycie, żeby nie używać cały czas szamponu. W moim odczuciu taka zmiana mi służy :) Ten krem był ok. Bardzo się sprawdzał w dniu, kiedy było dużo do zrobienia. Używałam tylko kremu do mycia i wychodziłam z domu. Włosy po nim ładnie się rozczesują i są dość nawilżone, bez odżywki po wyglądały całkiem ok :) Niestety krem okazał się dość obciążający, włosy były wygładzone ale na koniec dnia były oklapnięte. Na pewno ten produkt nie pasuje do mycia przez cały czas, tylko do wymiennego z szamponem. Mimo wszystko polecam spróbować ten krem do alternatywnego mycia. To ciekawy produkt, i moim zdaniem dużo osób może się z nim polubić :)
    Zalety:
    • dobrze myje, włosy ładnie wyglądają po myciu bez odżywki
    Wady:
    • obciążający
  • 4 maja 2021 o 11:07
    Bardzo dobrze się sprawdza, ale wolę "kupę"
    Kupiłam zestaw mini-produktów od DevaCurl - krem do stylizacji loków, odżywkę do włosów i owe myjadło typu no-poo, czyli niepieniące się. Wcześniej używałam łagodnych szamponów co drugi dzień i średnich lub mocnych raz na tydzień lub dwa, ale metody no-poo nie próbowałam i jakoś nie ciągnęło mnie do tego. Ogólnie rzecz ujmując no-poo to metoda mycia skóry głowy tak by przy tym nie wytwarzała się piana, bo według zwolenników tej metody piana to zło. Niekoniecznie się z tym zgadzam, ale postanowiłam przetestować, bo i co innego zostało mi zrobić...? Konsystencja to coś jakby niepieniące się mydło w płynie, zapach jest owocowy i przyjemny. Skład to głownie gliceryna, kilka ekstraktów roślinnych (czyli humektantów), olej z pestek winogron i liści mięty polnej, menthol i jest też Cocamidopropyl Betaine, ale daleko daleko na końcu. Moja skóra głowy bardzo nie lubi olejów obciążenia emolientami i reaguje na nie wypadaniem włosów, ale te nakładane są tylko na chwilę i mają działanie przeciwzapalne, są lekkie i w porównaniu z bogactwem ektraktów roślinnych i innych humektantów jest ich mało. CB też trochę się obawiałam, bo zdarza się, że mnie uczuli, ale jak wspomniałam jest na szarym końcu składu i nie robi mi krzywdy. Wolę kosmetyki z pianą, bo łatwiej się je domywa i też jest to metoda bardziej ekonomiczna (tak mi się wydaje - szampon się rozpienia, można go dłużej używać niż takiego myjadła). Tutaj muszę głowę zanurzyć kilka razy dopóki nie poczuję, że na mojej głowie już nic nie ma. Ale zaskoczona jestem i tak na plus, bo moja skóra głowy wydaje się być zdrowa i nawilżona, podobne efekty mam przy moich ulubionych łagodnych szamponach od Petal Fresh (które dużo mniej kosztują btw). Cena dość wysoka, bo to i w końcu DevaCurl, ale nie znam się na metodzie no-poo na tyle by stwierdzić czy stworzenie składu do niepianiącego się myjadła, które nawilży i nie obciąży skóry głowy jest tego faktycznie warte. Raczej wrócę do łagodnych szamponów od Petal Fresh, ale przyznaję, że kosmetyk jest porządny.