Serum dla skóry wrażliwej marki Mixa to mój pierwszy testowany kosmetyk tej marki i od razu trafiłam na mój HIT! Przepadłam już po pierwszym użyciu i wiedziałam, że ten produkt zagości już w mojej rutynie pielęgnacyjnej na stałe. Wiele już dobrego słyszałam i czytałam właśnie o tym serum, mnóstwo osób mi je polecało, ale jakoś stosunkowo późno przyszedł mi zakup kosmetyku i bardzo żałuję, że wcześniej nie wprowadziłam tej perełki do mojej pielęgnacji.
Jako posiadaczka wrażliwej cery bardzo zwracam uwagę na składy kosmetyków i oczywiście na ich działanie (skuteczność, ale również czy występują po danym kosmetyku podrażnienia). To serum jest stworzone z przeznaczeniem właśnie dla posiadaczek cery wrażliwej, więc pokładałam w nim spore nadzieje. Plus przyznam się, że moje oczekiwania były wysokie, bo jednak już same "ochy i achy" tylko i wyłącznie o tym kosmetyku słyszałam od wielu osób i bardzo chciałam, żeby i u mnie się ten produkt dobrze sprawdził.
Kosmetyk zamknięty jest w szklanej buteleczce (uroczy odcień niebieskiego) wyposażonej w wygodny dozownik w postaci pompki, która umożliwia precyzyjne wydzielanie odpowiedniej ilości serum. Serum charakteryzuje się brakiem barwy, ma też taką żelową, nielejącą konsystencję oraz bardzo świeży zapach. Produkt skutecznie łagodzi uczucie ściągnięcia oraz koi skórę po zastosowaniu silniejszych substancji. Działa bardzo tak "zmiękczająco", tak bym to określiła, przywraca komfort skórze i zapewnia utrzymanie optymalnego poziomu nawilżenia. Co istotne dla mnie to jest to serum, które bardzo dobrze współpracuje z innymi kosmetykami pielęgnacyjnymi, a jego nałożenie nie wpływa negatywnie na makijaż. Preparat jest wydajny i niewielka ilość wystarcza, aby skutecznie ukoić skórę suchą i wrażliwą, taką jak moja.
W skład serum wchodzi między innymi kwas hialuronowy, który ma za zadanie głębokie nawilżenie skóry. Dodatkowo, jego lekka formuła wzbogacona jest o glicerynę, pantenol oraz niacynamid, które wspomagają nawilżenie i regenerację skóry. Połączenie kwasu hialuronowego z tymi pozostałymi składnikami aktywnymi przynosi znakomite rezultaty na mojej wrażliwej cerze. To takie turbo połączenie tych najbardziej treściwych i skutecznych składników aktywnych w jednej buteleczce. Jestem niezwykle zadowolona z działania tego serum od Mixy i podoba mi się bardzo efekt dogłębnego nawilżenia oraz odczuwalnego ukojenia po jego aplikacji, co czyni to serum doskonałym wyborem dla osób z wrażliwym typem skóry. Serum posiada przyjemną, delikatną konsystencję, która błyskawicznie się wchłania, a już bezpośrednio po aplikacji skóra staje się nawilżona i przyjemnie taka miękka i ukojona. Po miesięcznym stosowaniu serum zauważyłam znaczną poprawę w zakresie nawilżenia, kondycji i elastyczności mojej skóry i jest to dla mnie po prostu HIT kosmetyczny, który zasługuje u mnie na miano Kosmetyku Wszech Czasów ;).
Elegancka buteleczka jest bardzo praktyczna i wygodna, a dzięki temu, że jest wyposażona w pompkę, ułatwia kontrolowanie zużycia produktu. Według mnie to serum jest bardzo uniwersalne, ponieważ idealnie nadaje się do stosowania zarówno na dzień, jak i na noc. Jak już wspomniałam wyżej, świetnie współpracuje z każdym kremem oraz makijażem, nie rolując się ani nie podrażniając skóry, co dla mnie szczególnie ważne. Nie wywołuje również reakcji alergicznych ani nie powoduje uczucia pieczenia. Przyznam, że całkiem łatwo się rozprowadza na powierzchni skóry, a tuż po użyciu moja cera momentalnie staje się dogłębnie nawilżona i odbudowana, plus towarzyszy mi to uczucie komfortu, które utrzymuje się przez wiele godzin nawet na mojej bardzo suchej skórze. Osobiście stosowałam to serum jako element mojej wieczornej pielęgnacji. Po zastosowaniu budziłam się rano z bardzo satysfakcjonującym efektem — moja skóra była nie tylko solidnie nawilżona, lecz również promienna, jędrna i pełna blasku. Bardzo często używałam serum po prostu na oczyszczoną już twarz i tyle, natomiast bywało też, że testowałam różne opcje i chciałam zobaczyć, jaki będzie tego efekt. Po serum nakładałam też niekiedy podwójną esencję z mucyną i niacynamidem z Cosrx, a na to jeszcze, żeby fajnie to "domknąć", krem-maskę z efektem odżywienia i nawilżenia do twarzy z Ziaji z serii Baltic Home Spa. Efekty były po prostu rewelacyjne i dawno już nie miałam tak dopieszczonej i nawilżonej buźki :D. Producent zapewnia, że serum nie zatyka porów, co mogę potwierdzić bez cienia wątpliwości. Jego bogaty skład oraz skuteczność sprawiają, że warto mu zaufać, zwłaszcza jeśli poszukuje się produktu w przystępnej cenie i dostępnego w popularnych drogeriach.
Podsumowując, zdecydowanie polecam ten produkt, który moim zdaniem jest uniwersalny dzięki swojej lekkiej formule. U mnie sprawdził się doskonale, biorąc pod uwagę, że mam cerę bardzo wrażliwą oraz suchą, z dużą skłonnością do występowania podrażnień. Uważam jednak, że będzie on odpowiedni dla każdego typu cery. Osoby z wrażliwą skórą, narażoną na przesuszenia, powinny szczególnie rozważyć wypróbowanie tego serum, gdyż jestem niemal pewna, że będą nim zachwycone ;).
Zalety:
- Wygodny dozownik w postaci pompki
- Bardzo dobrze współpracuje z innymi kosmetykami pielęgnacyjnymi
- Przywraca komfort skórze i zapewnia utrzymanie optymalnego poziomu nawilżenia
- Nadaje się do stosowania pod makijaż
- Skutecznie łagodzi uczucie ściągnięcia oraz koi skórę
- Dostępność
- Uniwersalny kosmetyk (można stosować zarówno na dzień, jak i na noc)
- Bardzo treściwy skład, bogaty w aktywne składniki odżywcze
- Bardzo świeży i delikatny zapach
- Nie zatyka porów
- Nie podrażnia