Recenzowany krem przekonał mnie do mineralnych filtrów.
Jakoś nie miałam zaufania do filtrów mineralnych, zawsze sięgałam tylko po fotostabilne, chemiczne filtry jednak ten kosmetyk zmienił moje podejście.
Nie jest to krem dla fanek natury i ekologicznych kremów mineralnych ponieważ krem w 100% naturalny nie jest. Ale mojej cerze przeważnie naturalne kosmetyki nie służą tylko szkodzą.
Mam cerę mieszaną/normalną, kremy z ochroną przeciwsłoneczną stosuję cały rok. Pod krem z spf zawsze stosuję jakieś serum.
Krem ma lekką konsystencję, nie jest to tłusta biała pasta a emulsja, mleczko. Zapach jest bardzo delikatny. Krem nie podrażnia i nie przyczynia się do powstawania niedoskonałości.
Wchłania się szybko, do matu (!).
Nie bieli skóry.
Nawilża dostatecznie (ja zawsze stosuję serum pod i z pielęgnacji jestem zadowolona). Od kremu na dzień z spf cudów w zakresie pielęgnacji nie wymagam. Wymagam ochrony i dobrej bazy pod makijaż.
Cera po jego nałożeniu jest gładka, matowa, ma lekko wyrównany koloryt.
Krem bardzo dobrze sprawuje się w połączeniu z makijażem. Cera w ciągu dnia nie przetłuszcza się, nic się nie waży, nie roluje, nie tworzy się efekt maski na twarzy.
W składzie poza filtrami mineralnymi znajdziemy silikony (mi one nie przeszkadzają), niacinamide (wit pp), bardzo dużą ilość ekstraktów między innymi z portulaki (antyoksydant), wąkotki azjatyckiej (ujędrnia), witaminę e, hydrolaty dzialające przeciwzapalnie, olej z pestek moreli i słonecznika (przyjazne oleje dla cer tlustych/trądzikowych/borykających się z zaskórnikami).
I najważniejsze-
krem bardzo dobrze chroni skórę. Testowałam go w warunkach silnego nasłonecznienia a moja cera pozostała blada.
Jestem pod wrażeniem, w kategorii mineralnych filtrów kosmetyk zostaje moim kwc.
Obecnie zaczynam drugie opakowanie. Opakowanie zużyłam chyba w około dwa miesiące.
pełny skład dla zainteresowanych:
Water, Cyclopenasiloxane, Zinc Oxide, Dipropylene glycol, Glycerin, Dicaprylyl Carbonate, PEG-10 Dimethicone, Dimethicone, Titanium Dioxide, Niacinamide, Disteardimonium Hectorite, Portulaca Oleracea Extract, Camellia Sinensis Leaf Water, Aloe Barbadensis Leaf Water, Nelumbo Nucifera Flower Extract, Tocopheryl Acetate, Poria Cocos Sclerotium Extract, Centella Asiatica Extract, Ficus Carica Fruit Extract, Sodium Hyaluronate, Calendula Officinalis Flower Extract, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Plant extract, Echium Plantagineum Seed Oil, Hydrogenated lecithin, Cardiospermum Halicacabum Flower/Leaf/, Vine Extract, Plant extract, Sunflower Seed Oil Unsaponifiables, Magnesium sulfate, Methicone, Silica, Aluminum hydroxide, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Caprylyl Glycol, Polyglyceryl-6 Polyricinoleate, Stearic Acid, Glyceryl caprylate, Microcrystalline Cellulose, Octyldodecanol, Adenosine, Cellulose gum, Ceramide 3, Phenoxyethanol.