Kremy uniwersalne

Bielenda Botanical Clays, Wegański krem do twarzy z glinką różową

• 3 stycznia 2024 o 16:49
    Rolowanie, wyświecenie, zapchanie
    Krem kupiłam u koleżanki posiadającej zniżki na kosmetyki Bielenda, płacąc za pełnowymiarowy produkt 7 zł. Używałam już płynu micelarnego z serii z różową glinką i byłam bardzo ciekawa kremu. Niestety nie spełnił on moich oczekiwań, a wręcz zaszkodził mi. Krem zamknięty w niewielkiej tubce z kanciastą zakrętką. Osobiście wolę inne rozwiązania, ta zakrętka nie jest dla mnie zbyt komfortowa. Konsystencja kremu taka raczej standardowa, nie za rzadka i nie za gęsta. Ma ładny jasnoróżowy kolor. Łatwo rozprowadza się po skórze. Co zaskakujące, ja nie wyczułam drobinek glinki, a czytając wcześniejsze recenzje widzę, że spora część wizażanek zwróciła na nie uwagę. Może do mojego kremu zapomnieli dodać glinkę? :D Zapach jest dość słodki, w pierwszej chwili skojarzył mi się z kokosem. Nie do końca trafia w mój gust właśnie przez to skojarzenie. Krem wchłania się w miarę szybko, niestety może się rolować. Efekt matu trwa bardzo krótko, po niecałej godzinie zaczyna wyświecać skórę. Powoduje u mnie również wysyp krostek i to już na drugi dzień. Jeśli chodzi o działanie nawilżające to takowe rzeczywiście jest. Niestety jak już wspomniałam, skóra szybki zaczyna się świecić, a komedogenna substancja na 3 miejscu w składzie powoduje zapchanie porów. Oprócz tego składnika mamy tu również disodium EDTA oraz paraben; poza tym nie jest źle. Na koniec: moja skóra 25+, mieszana, zimą głównie sucha, skłonna do niedoskonałości, głównie pod postacią drobnych krostek (zapchane pory). Podsumowując, krem nie sprawdził się na mojej skórze, ale może wypaść lepiej u osób bez łatwo zatykalnych porów. Nie jest to jednak produkt, który mogłabym polecić nawet suchym, niewymagającym skórom, choćby ze względu na szybkie wyświecanie i rolowanie. W niskiej cenie można spróbować, ale chyba bardziej jako zapachowy dodatek jeśli ktoś lubi takie słodkie, kokosowe aromaty. Ode mnie dostanie 2 gwiazdki, chociaż uważam że ma potencjał na więcej.
    Zalety:
    • Konsystencja
    • Szybkie wchłanianie
    • Nawilżenie
    Wady:
    • Szybkie wyświecenie skóry
    • Rolowanie się
    • Wysyp krostek
    U konsultantki
    lergie
    8 sierpnia 2023 o 21:26
    Pomyłka...
    Kupując krem do twarzy nie spodziewałam się w nim drobinek niczym w peelingu. Raz się rozpuszczą a raz niekoniecznie i ogólnie krem niby nie jest jakiś ciężki w konsystencji ale jest mocno wyczuwalny na twarzy. Nie lubię obciążać cery, choć może nie zapchał mnie, jednak samo to go dyskwalifikuje. Dodatkowym minusem dla mnie jest dość ciężki, niby pielęgnacyjny zapach, ale jest w nim coś topornego, gdzie ja wolę świeże, rześkie a najlepiej cytrusowe nuty. Sam krem jest bardzo wydajny, w tubce (choć nakrętka jest dla mnie dyskusyjna, lepszy byłaby taka z domykiem). Nawilża, lekko odżywia, ale nie zauważyłam uelastycznienia - być może trzeba go znacznie dłużej stosować, żeby był taki efekt. Nie polubiliśmy się mimo, że Bielenda jest jedną z moim ulubionych marek. Dyskomfort związany z czuciem tego kremu, tymi drobinkami, zapachem i ogólnie lekko lepką warstwą jakoś mnie zniechęcił. Nie wrócę do niego na pewno.
    Zalety:
    • Nawilża i lekko odżywia (lepiej na noc)
    • Wydajna tubka
    • Design opakowania
    • Dużo fajnych składników
    Wady:
    • Za ciężki na dzień i pod makijaż
    • Posiada drobinki, które niekoniecznie się rozpuszczają
    • Lepkość i ogólnie wyczuwalny na skórze
    • Nakrętka
  • 26 stycznia 2023 o 11:48
    Nie mój typ kremu
    Niby nie mogę powiedzieć złego słowa o tym produkcie, ponieważ swoją funkcję spełnia - cera jest naprawdę długotrwale nawilżona, pory nie są zapchane, widzę też u siebie efekt zmatowienia cery. Ale nie odpowiadają mi drobinki glinki - nie lubię uczucia piasku na twarzy, budzi to u mnie duży dyskomfort. Zapach jest przyjemny, niczym w SPA. Na minus opakowanie - przy natłuszczonych rękach ciężko zakręcić tubkę, no i kiedy kosmetyku zostaje niewiele, ciężko go wykorzystać do końca. Niestety nie kupię ponownie ze względu na formułę.
    Zalety:
    • długotrwałe nawilżenie
    • cera nie błyszczy się
    • nie zapycha porów
    Wady:
    • uczucie piasku na twarzy ze względu na glinkę
    • nieprzemyślana tubka
  • 25 listopada 2022 o 18:25
    Kupiłam z ciekawości, jak glinka w kremie się sprawdzi i już teraz wiem, że to był błąd
    Jak w tytule - lubię stosować glinki i robię to regularnie, więc chciałam sprawdzić, jak sprawdzi się te składnik w kremie. Przy mojej mieszanej cerze skłonnej do niedoskonałości powinien rozjaśniać, matowić, ograniczyć działanie sebum. I tak się rzeczywiście dzieje. Pod tym względem krem spełnił pokładane w nim nadzieje. Jednak negatywnym zaskoczeniem jest fakt, że podczas aplikacji czuć wyraźnie mikrodrobinki. Glinka ma więc konsystencję pudru, który powoduje micro peeling. Ja nie używam peelingów mechanicznych do twarzy, przez co ciężko mi bez wyrzutów sumienia i obaw tego kremu używać. Tym bardziej na dzień a właśnie wtedy zależy mi na efekcie matowienia Po dłuższym czasie użytkowania udało mi się wypracować taką metodę aplikacji, że nie odczuwam drobinek. Jednak jest to nie lada sztuka. Trzeba delikatnie gładzić beż żadnego pocierania czy nacisku. Całe szczęście krem poddaje się temu, ma mało zwartą konsystencję. Zaskoczeniem jest rzadko spotykany różowy kolor kremu i bardzo intensywny słodkawy zapach. Gdybym tylko po tym miała poznawać markę, obstawiałabym Faceboom a nie Bielendę. Na plus ciekawy design opakowania i sama tubka. Ja lubię zakrętkę gwiazdkową. Tubka jest malutka i poręczna, można wydobyć produkt łatwo do końca. Wydaje się, że produktu jest mniej niż w rzeczywistości, choć to standardowe 50ml. Standardowe też PAO - 50ml. Dla mnie produkt jest mało wydajny, ale primo - ja zawsze biorę więcej kremu niż przeciętnie , secundo - trzeba mieć więcej, żeby uniknąć właśnie problematycznego pocierania. Reasumując, produkt jest ciekawy i dobrze działa regulująco, jednak nie na co dzień. Trzeba uważać, żeby nie naruszyć bariery hydro-lipidowej. Ciekawy eksperyment, jednak niezbyt uniwersalny. Na pewno nie dla wrażliwych cer. Spróbowałam. Nie polecam, chyba że ktoś chce go stosować jak łagodną i prostą w aplikacji, bo nie wymagającą rozrabiania glinkę.
    Zalety:
    • wyraźne działanie seboregulujące i matujące
    • nie roluje się
    • zgrabna tubka
    • luźna nieobciążająca konsystencja
    • PAO 6 m-cy
    • cena vs jakość
    Wady:
    • nieprzyjemne odczucie drobinek podczas aplikacji
    • ciężki słodki i utrzymujący się długo zapach
    • mała uniwersalność produktu
    Kleo
    27 lipca 2022 o 10:07
    Nie lubię
    Ogólnie produkty marki Bielenda trafiają, a mój gust i bardzo przychylnie podchodziłam do tej serii. Glinka i moją mieszana skóra z tendencją do niespodzianek - co mogło pójść nie tak? No właśnie, nic takiego, ale to nie mój typ produktu. Ogólnie, krem dobrze nawilża, nawet lekko matuje. Zapach spoko, działanie jak najbardziej, ale... on ma drobinki! Za pierwszym razem myślałam, że coś jest nie tak, że kupiłam peeling albo coś. A ten krem ma w sobie glinkę, która jest jakby w wersji takie pudru. Czyli jak się smaruje tym buzię, to czuć drobinki. Próbowałam się przyzwyczaić, ale nie... no nie. To nie moja bajka i ledwo go zużyłam.
    • nawilżenie
    Wady:
    • drobinki