Pogrubiający tusz do rzęs Volume Million Lashes Mascara to tusz do rzęs marki L'Oreal Paris, który otrzymałam w prezencie od przyjaciółki. Już od dawna bardzo chciałam przetestować ten tusz do rzęs, skuszona pozytywnymi opiniami Wizażanek i w końcu do mnie trafił, całkiem niespodziewanie ;).
Tusz do rzęs Volume Million Lashes charakteryzuje się wysoką trwałością, co zauważyłam w zasadzie już po pierwszej aplikacji tuszu i na pewno jego ogromnym atutem jest to, że nie rozmazuje się on, ani nie osypuje na policzki czy powieki przez cały dzień. Jedynym zauważonym przeze mnie mankamentem tego tuszu do rzęs jest jego tendencja do nieznacznego sklejania rzęs, co może wymagać dodatkowego wysiłku w celu ich oddzielenia, ale i tak nie wpływa to negatywnie na ogólną satysfakcję z uzyskanego efektu końcowego i przyznam, że bardzo mi się podobała estetyka i wygląd moich rzęs po zastosowaniu tuszu.
Opakowanie tuszu zasługuje moim zdaniem na szczególne wyróżnienie, gdyż mamy tutaj złoty kolor powierzchni opakowania, w połączeniu z czarną grafiką (na tle, który jest w czarnym kolorze, mamy nazwę tuszu) i to wszystko tworzy razem minimalistyczny, elegancki i klasyczny design, który mi osobiście bardzo przypadł do gustu.
Zdecydowanie nie można odmówić temu tuszowi jego licznych atutów, w tym smukły kształt opakowania, który zapewnia wygodne trzymanie. To z kolei bardzo pomagało i ułatwiało mi aplikację, było to wszystko takie zgrabne i poręczne, po prostu takie bardzo wygodne. Zaskoczeniem była dla mnie wielkość szczoteczki, gdyż rzeczywiście spodziewałam się nieco mniejszego rozmiaru, ale wbrew początkowym obawom, że jednak ten rozmiar jest zbyt duży i że aplikacja będzie mało komfortowa, na szczęście szczoteczka okazała się bardzo komfortowa i precyzyjna, skutecznie rozdzielając rzęsy. Dodatkowo, jej elastyczność ułatwia aplikację oraz pozwala na dokładne pokrycie każdej rzęsy bez tworzenia grudek, zatem nie mam absolutnie żadnego problemu z nieco większym rozmiarem szczoteczki w tym tuszu do rzęs :).
Teraz trochę odnośnie samego koloru. Kolor tuszu jest mocno intensywny, rzęsy po jego aplikacji są zarówno pogrubione, jak i wydłużone, przy tym nie sklejają się specjalnie (wspomniałam powyżej, że zdarza się temu tuszowi, że delikatnie się jednak te rzęsy sklejały, ale nie było to uciążliwe i dało radę "wybrnąć" z tej opresji :D). To estetyczne opakowanie oraz zapach, który mnie wyjątkowo pozytywnie zaskoczył, przypadły mi do gustu i sprawiły, że z pewnością będę do tego tuszu powracać w przyszłości. Tusz doskonale wydłuża rzęsy, subtelnie je pogrubia oraz podkreśla spojrzenie. Nie zauważyłam jednak takiego mocnego pogrubienia rzęs, a jedynie delikatne, więc odejmuję za to gwiazdkę, bo bardzo liczyłam na solidny efekt pogrubienia. Stosowałam tusz do tej pory zazwyczaj w codziennym makijażu, i właśnie do tego celu sprawdzał mi się idealnie. Dodam tutaj, że jego spora trwałość nie sprawia trudności podczas demakijażu, co mnie bardzo cieszy.
Ponadto, sama formuła tuszu umożliwia płynne rozprowadzanie oraz pozwala na stopniowe budowanie objętości rzęs, co mi się szczególnie spodobało. W przypadku nałożenia jednej warstwy tusz wydłuża rzęsy, nadając im lekki, naturalny wygląd, natomiast po nałożeniu drugiej warstwy, rzęsy stają się bardziej wyraziste i pełne, co stanowi niewątpliwy atut tego produktu. Zwykle nakładałam właśnie dwie warstwy i byłam bardzo zadowolona z uzyskanego efektu. Myślę, że spokojnie mogę polecić ten tusz, chociaż wiem, że jego cena jest dosyć wysoka. Warto spróbować na sobie i jeśli ktoś szuka porządnego wydłużenia, delikatnego pogrubienia rzęs oraz pięknej, intensywnej czerni tuszu, to ten tusz zdecydowanie podpasuje i spełni wymienione przeze mnie oczekiwania.
Zalety:
- Gustowne opakowanie (elegancki i klasyczny design), a do tego wyjątkowo poręczne
- Boski zapach, co wyróżnia ten tusz do rzęs bez dwóch zdań
- Dostępność
- Idealny do codziennego makijażu
- Trwałość (przez kilka godzin na spokojnie)
- Łatwy demakijaż
- Brak grudek
- Nie rozmazuje się ani nie osypuje
- Piękny, intensywny i głęboki odcień czerni
- Świetny efekt wydłużenia rzęs
- Przyjemne, delikatne pogrubienie rzęs
- Szczoteczka, która jest wyjątkowo elastyczna i dobrze wyprofilowana
Wady:
- Tendencja do nieznacznego sklejania się rzęs
- Trwałość