Kremy uniwersalne

HOBB
Dermika Ceramidowy krem przeciwzmarszczkowy 50+ dzień/ noc - REGENERACJA

• 14 grudnia 2021 o 13:40
    Mieszane uczucia
    Podobnie jak maskę na noc i krem pod oczy produkt kupiłam do testów, zanim zdecyduję się na świąteczny zakup dla bliskiej mi osoby, która lubi tę markę. Ja jeszcze nigdy z niej nie korzystałam, ale słyszałam rzadkie o niej opinie internetowych twórców. Postanowiłam spróbować sama, korzystając z promocji, choć nawet w niej ceny dla mnie są ciut za wysokie. Dodatkowo krem ten był jeszcze tańszy w świątecznym zestawie z liftingującym kremem pod oczy. Gdyby nie ten zestaw, pewnie zdecydowałabym się na wersję 60+ lub 70+, gdyż mają bogatsze składy. Generalnie irytuje mnie ta maniera producentów, tworzenia kremów dla różnych grup wiekowych bez wskazania wyraźnych różnic w działaniu. Jest to chwyt marketingowy, gdyż składy są bardzo zbliżone a kremy nie rozpoznają przecież wieku skóry :) Dodatkowo niektórzy mogą się oburzyć, że dostali krem nie dla swojej grypy wiekowej a młodsze osoby nawet nie spojrzą na krem 70+. Tutaj Dermika poszła nawet o krok dalej, wypuszczając na rynek 3 rodzaje kremu dzienno-nocnego w podziale na wiek oraz osobno krem-maskę na noc. Myślę, że wiele osób będzie zdezorientowanych. Kremy w podziale na wiek wg deklaracji producenta różnią się olejem w składzie - 50+ zawiera 4% oleju z awokado, 60+ olej makadamia 2% a 70+ olej migdałowy 4%. I rzeczywiście ten ostatni ma szansę być najbardziej olejowy, bo olej migdałowy jest zaraz po wodzie na drugim miejscu w składzie. Składy jednak różnią się bardziej, a krem 50+ ma najkrótszy. Koniec tej przydługiej dygresji, do rzeczy. Ponieważ jest to nowość Dermiki, nie ma jeszcze opinii, na której można by się oprzeć podejmując decyzje zakupowe. Dlatego zdecydowałam się zamieścić recenzję wcześniej niż zazwyczaj. Może Wy też zastanawiacie się nad zakupem pod choinkę i choć trochę pomogę. Recenzję oczywiście zaktualizuję po zdenkowaniu produktu. Seria Dermiki jest drugą z kategorii luksusowych. Pierwszy był również wypuszczony niedawno kawior. Tutaj stylistyka jest biało-złota, z estetycznie tłoczonymi wzorami na kartonowym opakowaniu. Wnętrze utrzymane jest w tej stylistyce i prezentuje się bardzo okazale - szklany słoiczek ze złotymi napisami na tle białego kremu i złota błyszcząca nakrętka są 'jakby luksusowe' :). Krem ma zbitą, lekko połyskliwą formułę, która po nałożeniu na skórę zamienia się w bardziej oleistą formę. Bardzo płynnie i przyjemnie się rozprowadza. Aplikacja jest miłym wrażeniem sensorycznym spotęgowanym przez zapach. Szybko się wchłania. Przez krótki czas po aplikacji, gdy wydaje się, że już wchłonął się do matu, gdy dotkniemy skóry, krem powraca do lekkiego oleistego wyświecenia. Ostatecznie ten efekt znika. Nie można porównać konsystencji tego kremu ani jego zapachu czy właściwości na skórze do kultowego kremu Barier Renewal Bielendy Professional. Zapach ma jakieś pokrewne nuty, jednak nieco się różni i krócej utrzymuje. Wydaje mi się, że można wyczuć w nim ekstrakt z kwiatu jaśminu. Ten kwiat widnieje w centrum opakowań, jako wyróżnik serii. Oczywiście tempo wchłaniania kremu będzie zależało od cery oraz warstw poprzedzających. Ja z moją cerą mieszaną, przy której nakładam i rano i wieczorem pielęgnację warstwową, miałam ogromy problem a) z umiejscowieniem tego kremu w porze dnia, bo ciężko mi było określić czy ma być on dzienny czy nocny a opcja dzienno-nocna w założeniu jest mi obca; b) sprawiał mi trudność, bo ze wszystkim się rolował :( Nie chciałam się zrażać, zdając sobie sprawę, że rolowanie się produktu może też wynikać z rodzaju i stanu cery oraz pewnej nieumiejętności czy to w aplikacji czy w łączeniu warstw. Zacięłam się więc, żeby znaleźć jakiś sposób na ten krem, bo bez właściwej aplikacji ciężko też by było go przetestować pod kątem działania. I w końcu wpadłam na idealne rozwiązanie - położenie kremu na skwalan z oliwek a potem maskę nocną z tej samej serii. Całe to kombo nie było wcale za tłuste mimo przewagi frakcji olejowej. Efekt rano bomba! Reasumując, krem w każdej opcji wiekowej, jest propozycją dla wszystkich, bez względu na wiek, gdyż ceramidy są cennym budulcem naszej skóry, nie tylko dojrzałej. Efekt po niecałych 2 tygodniach wstępnych testów nie jest tak spektakularny jak w przypadku ceramidowej serii Bielendy (która jest nota bene właścicielem Dermiki), ale wart jest uwagi. Skóra o poranku jest miękka, wypoczęta i bez nowych nieprzyjaciół, czyli nie jest komadogenny. Na pewno polubią ją bardziej cery suche, które z reguły przyjmują wszystko i nie mają takiego problemu z rolowaniem. Krem jest zapachowy, jest to miły subtelny aromat z nutą jaśminu. Nie utrzymuje się do rana. Niestety nie mogę powiedzieć, że krem z powodzeniem można stosować z każdymi kosmetykami w pielęgnacji warstwowej. Nie jest bezproblemowy i uniwersalny. Na pewno trzeba znaleźć na niego swój sposób, chyba że będzie się miało szczęście i okaże się akurat bezproblemowy. P.S. Po ponad miesiącu stosowania udało mi się z sukcesem połączyć go np. z kremowymi emulsjami (BasicLab Trehaloza) i nie rolował się, gdy energicznie go wmasowywałam posuwistymi ruchami. Jeżeli macie wątpliwości, uważam że warto spróbować, szczególnie w cenie promocyjnej.
    Zalety:
    • przyjemność sensoryczna
    • ceramidy to cenny składnik, wciąż w mniejszości w kosmetykach
    • eleganckie opakowanie
    Wady:
    • cena regularna
    • niska dostępność
    • czasowe problemy z rolowaniem się produktu
    • problemy z umiejscowieniem w rutynie pielęgnacyjnej - czy to krem poranny czy wieczorny
    • dyskusyjna polityka marketingowa firmy odnośnie podziału kremów na wiek oraz nikłej informacji o różnicach między nimi