Działanie bardzo dobre, ale sposób stosowania jest dość uciążliwy dla osób myjących włosy rano
Kosmetyk zamknięty jest w plastikowej tubie o pojemności 100 ml. Tuba zakończona jest nakrętką stanowiącą jednocześnie aplikator do podawania peelingu bezpośrednio na skórę głowy. Z jednej strony jest to bardzo dobre i praktyczne rozwiązanie, ale szkoda, że producent nie pomyślał o tym, żeby zastosować takie rozwiązanie, żeby ta tuba mogła stać w pionie. Niestety jest to niemożliwe, więc peeling trzeba przechowywać albo w pozycji leżącej, co jest niepraktyczne i uciążliwe (zajmuje dużo miejsca w szafce, a dodatkowo kosmetyk nie spływa na dół opakowania i tym samym trudniej go wydobyć i wykorzystać do końca), albo na stojąco w kartoniku, który stanowi zewnętrzne opakowanie, co dla mnie osobiście było nieco irytujące.
Peeling aplikuje się na skórę głowy i należy go pozostawić na 10-15 minut, a dopiero po upływie tego czasu umyć włosy. Mój błąd, że nie doczytałam tej informacji na opakowaniu zanim go kupiłam. Z uwagi na fakt, że mam dość mocno przetłuszczające się włosy, zawsze myję je rano, przed wyjściem z domu, a nie wieczorem. Jak wiadomo, rano nikt nigdy nie ma nadmiaru czasu wolnego, aby dodatkowo, oprócz wszystkich porannych czynności wygospodarować jeszcze dodatkowe 15 minut na aplikację peelingu... Żeby go używać musiałam nieco zmodyfikować swoje przyzwyczajenia. Jednak okazało się, że nie na długo, bo wydajność kosmetyku jest kiepska. Jeśli chcemy sumiennie pokryć peelingiem całą skórę głowy, a nie tylko byle jak i trochę, to opakowanie wystarczy zaledwie na jakieś 5 aplikacji.
Jak już ponarzekałam na opakowanie, wydajność i sposób używania, to teraz czas najwyższy przejść do opisu działania. I tu już mogę powiedzieć jedynie same pozytywy. Peeling jest delikatny, ale bardzo skuteczny w swoim działaniu. Nie podrażnia, nie szczypie, nie piecze. A jednocześnie bardzo dobrze oczyszcza skórę głowy i łagodzi stany zapalne. Dzięki niemu pozbyłam się uporczywych krostek i podrażnień wywołanych przez stosowany wcześniej szampon i wcierkę. Efekt wygładzenia i ukojenia skóry głowy utrzymuje się kilka dni, co jest naprawdę dobrym wynikiem. Peeling stosowałam raz w tygodniu. Co prawda u siebie nie zauważyłam zmniejszenia przetłuszczania skóry głowy, ani uniesienia włosów od nasady, o których piszą inne recenzentki, ale i tak uważam, że działanie jest naprawdę dobre. Po każdorazowym użyciu czułam porządne oczyszczenie i odświeżenie.
Jestem bardzo zadowolona z efektów działania tego peelingu. Jednak konieczność trzymania go na skórze przez 15 minut przed myciem jest dla mnie dość uciążliwym sposobem stosowania. Będę szukała czegoś bardziej odpowiadającego moim potrzebom. Choć niewykluczone, że koniec końców sięgnę po niego ponownie ;)
Zalety:
- nakrętka stanowiąca aplikator ułatwiający aplikację kosmetyku na skórę głowy
- skutecznie oczyszcza skórę głowy
- łagodzi podrażnienia
- daje odczucie dobrego oczyszczenia i odświeżenia
- delikatny, niedrażniący zapach
Wady:
- brak możliwości postawienia tuby w pionie, trzeba ją cały czas przechowywać w kartoniku
- słaba wydajność
- konieczność aplikacji na 15 minut przed umyciem włosów - dla osób myjących głowę rano przed pracą jest to sporą uciążliwością