Na maskę do stóp Scholl skusiłam się po złapaniu Vouchera w drogerii Rossmann. Stwierdziłam, że 50% obniżka ceny jest na tyle opłacalna, aby wypróbować to cudo. Często kupuję produkty różnych marek, lubię je testować i porównywać, wiem dokładnie czego oczekuję od takiego produktu. Maskę do stóp Scholl oceniam dobrze –nawilża odżywia i wygładza, niestety efekt ten jest bardzo krótkotrwały.
OPAKOWANIE
Opakowanie sporej wielkości saszetka o prostym wyglądzie. Grafika przestawia idealnie stopę w półprzezroczystej skarpetce, całości dopełniają napisy na wyrazistym,błękitnym tle. Z tyłu znajduje się obszerny opis produktu wraz z instrukcją stosowania krok po kroku. Opakowanie jest na tyle praktyczne, że można je zabrać ze sobą np. na wyjazd lub użyć przed większym wyjściem. Ma wyznaczone miejsce do otwierania, wystarczy pociągnąć.
MASKA
Na początku przedstawię swoje oczekiwania. Zabiegi do stóp są dodatkowym elementem w mojej pielęgnacji, traktuję je jako uzupełnienie codziennej rutyny pielęgnacyjnej, czyli po prostu stosowania kremu do stóp. Latem szczególnie dbam o stopy, gdyż uwielbiam nosić odkryte buty, klapki, sandałki i szpilki, co wiąże się z tym, że stopy muszą dobrze się prezentować. Taki zabieg ma intensywnie nawilżać, odżywiać, likwidować przesuszenia, efekty te powinny się utrzymywać przynajmniej kilka dni (1-2 minimum) i wiele takich produktów udało mi się już znaleźć, wracam do nich regularnie.
Maska do stóp znajduje się w skarpetkach. Są one sporej wielkości, jednak posiadają naklejki, które pozwalają dopasować je idealnie do wielkości naszej stopy. Tutaj zaczyna się pierwszy schodek – naklejki wcale nie chcą odchodzić od skarpetki, namęczyłam się z ich odklejaniem co nie miara, ile skarpetek już miałam, to nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło. Noszę rozmiar 38 i dla mnie skarpetki były za duże, po zagięciu i podklejeniu były ok. Niestety, tylko na chwilę, bo naklejki wcale nie trzymają skarpet. Bezpośrednio poo wyjęcu z saszetki powierzchnia skarpet była mokra, podejrzewam, że to mogła być przyczyna tego, że klej nie chwycił, choć do dłoni naklejki też szczególnie się nie kleiły, klej był zbyt słaby. Ratowałam się nałożeniem zwykłych skarpet, co w przypadku wysokiej temperatury nie było zbyt komfortowe, ale nie było innej wyjścia, aby skarpety trzymały się na miejscu.
Pora na omówienie samych skarpetek i maski. Wierzchnia część wykonana jest z matowej folii natomiast w środku posiadają cieniutką wyściółkę z materiału przypominającego chusteczkę nawilżaną. Na warstwie materiałowej znajduje się maska. Przed zastosowaniem skarpet należy je rozerwać i o ile z jedną skarpetką poszło mi bez problemu, tak z drugą nie było tak łatwo, naderwałam skarpetkę, bo niestety nie dało się inaczej otworzyć jej. Coś tutaj poszło nie tak jeśli chodzi o przygotowanie skarpetki przez markę.
Masa to bardzo lekki, biały krem o aksamitnej. Zapach jest bardzo ładny, kremowy. Skarpetki nakładałam na oczyszczone i osuszone stopy na 20 minut zgodnie z zaleceniami producenta. Po zalecanym czasie zdjęłam skarpetki. Efekty wydawały mi się być dobre: stopy a szczególnie pięty były nawilżone, a skóra gładsza, choć szorstkość na piętach jednak trochę była wyczuwalna, nawet obecność olejku makadamia w składzie maski nie pomogła. Producent zapewnia intensywne nawilżenie, jednak dla mnie jest ono przeciętne. Najgorsze jednak, że po aplikacji produktu wieczorem, rano stopy potrzebują kolejnej porcji nawilżenia, efekty są naprawdę krótkotrwałe. Zawiodło mnie to, po masce za 20 zł spodziewałabym się czegoś więcej. Produkt jest łatwo dostępny, znajdziemy go w każdej drogerii, niestety nie kupię ponownie.
PLUSY
+ praktyczność i łatwość stosowania
+ przyjemna konsystencja
+ stopy są nawilżone, odżywione i gładkie, ale efekt jest bardzo krótkotrwały!
+ dobra dostępność
MINUSY
Wysoka cena regularna
Efekty są tak krótkotrwałe, że rano ich nie widać..
Naklejki trudno odkleić i nie trzymają skarpet
Trudno rozerwać skarpety w odpowiednim miejscu, łatwo je uszkodzić