Balsamy do ciała

Bielenda Bio Vitamin C, Nawilżająco-energetyzujący mus do ciała

shewild
    19 września 2023 o 18:08
    Przyjemności z używania tyle co kot napłakał
    Oj, sporo rzeczy tu poszło nie tak. Miał być energetyczny mus do smarowania ciała, z pięknym zapachem i lekkim, ale dobrym działaniem, a wyszło takie w sumie nic - zwykły nawilżacz o mdłym cytrynowym aromacie. Nie spodobała mi się formuła produktu, chociaż trzeba przyznać, że wygładza skórę i nie robi nic szkodliwego. No ale do zachwytu to daleka droga, dla mnie to kompletnie chybiony produkt i mocno się na nim zawiodłam. Pierwsza rzecz to specyficzna konsystencja. Po słowie "mus" spodziewałam się leciutkiego balsamu, nawet o lekko "piankowej" konsystencji. W opakowaniu znajduje się jednak rzadka, biała emulsja, bardzo lejąca, czasem wręcz przelewająca się przez palce. Ktoś tu niżej dobrze przyrównał ją do jogurtu. To nie tak, że nie cierpię tego typu jogurtowej emulsji. Po prostu kupując mus, chciałam dostać... mus ;) Niestety tutaj ta nazwa jest zupełnie nieadekwatna do konsystencji, jest to lejący się, lekko płynny balsam. Z plusów - wydajność. Sprzyja temu właśnie tego typu konsystencja, bo wystarczy troszkę nabrać na dłonie, a balsam z łatwością rozprowadza się po sporym obszarze ciała. Lubię opakowania w formie słoika z nakrętką, no ale znów - do tak rzadkiego balsamu to w sumie bez sensu. Nabierając produkt trzeba uważać, bo balsam czasem skapnie lub pocieknie po dłoni. Widziałabym tutaj raczej butelkę z pompką, a tak to trzeba być bardzo uważnym przy wyjmowaniu zawartości z opakowania. Zapach dla mnie kompletnie na nie. Lubię cytrusy, ale tutaj są jakieś zmodyfikowane, trochę gorzkie, brakuje im świeżości. Nie jest to zapach intensywny i obiektywnie nie jest brzydki, ale co mnie zniechęciło najbardziej to fakt, że na mojej skórze jakoś dziwnie z czasem się rozwijał. Po paru godzinach czasem czułam cytrusowo-gorzki zapach, jaki zostawał na moim ciele. Największym plusem jest wygładzenie, zmiękczenie i lekkie nawilżenie ciała. Trzeba przyznać, że posiada właściwości pielęgnacyjne i skóra po posmarowaniu traci suchość czy uczucie spierzchnięcia. Do tego działa nawet długo, pod koniec dnia skóra była w całkiem dobrym stanie, bez suchych miejsc jak to się mi często zdarzało wcześniej w upalne dni. I niby wszystko fajnie, ale sądziłam, że przy regularnym używaniu zobaczę coś więcej jak to sugeruje producent. Balsam nie ujędrnia, nie wpływa w jakimś dużym stopniu na polepszenie elastyczności. Nie regeneruje, nie rozświetla, nie poprawia kondycji skóry na dłuższą metę. Ot taki całkiem dobrze nawilżający i wygładzający balsam jakich wiele. Nie mogę powiedzieć, żeby w jakikolwiek sposób mnie do siebie przyciągnął. Na pewno mój odbiór byłby inny gdyby balsam pięknie pachniał i faktycznie miał konsystencję musu. Walory funkcjonalne mają jednak dla mnie duże znaczenie jeśli chodzi o smarowidła do ciała. Mogę przymknąć oko na jedną rzecz, ale w tym produkcie większość aspektów mi po prostu nie odpowiada. Czuję spory zawód i na pewno nie wrócę więcej do tego kosmetyku.
  • 21 lipca 2023 o 8:23
    Zabrakło mi tutaj mocniejszego zapachu i działania nawilżającego
    Produkt miał być niby energetyzujący ale przez swój delikatny zapach nie zauważyłam tej cechy a szkoda. Po wykorzystaniu całego pudełka mogę stwierdzić, że czasem mi się nudził. Mus jak wskazuje nazwa na opakowaniu okazał się faktycznie musem, czyli bardzo delikatnym typem a la balsamu do ciała. Nawilżenie faktycznie było no i w zasadzie tyle co mogę stwierdzić. Z moją skóra jest tak, że jeśli nawet używam jakiegoś żelu do mycia który wysusza lub z każdym dniem przesusza mi skórę i używam czegoś nawilżającego np tego musu to nawilżenie nie trwa non stop. Niestety ciężko jest mi dobrać odpowiednie środki myjące, które nie wysuszały by mi skóry. Teoretycznie wszystkie kosmetyki nawilżające są dla mojej skóry jedynie na chwilę. Opakowanie to 250g, wydaje się być za razem i małe i duże. Małe bo mus bardzo szybko się wchłania, czasem musiałam dokładać więc i szybko znika. Pomaga też temu bardzo lekka formuła więc wydajność jest taka sobie. Duże bo czasem już mi się nudził, ze względu na zapach który jest zbyt delikatny, oczekiwałam jakiegoś mocnego zapachu cytrusa a tutaj trzeba dobrze wąchać by coś poczuć, szkoda. Producent pisze o regeneracji, wygładzeniu, wyrównaniu kolorytu a nawet ujędrnieniu skóry. Niestety nic takiego nie zauważyłam. Zwykle nawet nie czytam opisów na tyłach etykiety. No jakieś mazidło do skóry które powinno nawilżać- to wszystko. W środku niby aż 98% składników naturalnych, czy tyle jest?? Może i tak. Raczej używając nad tym nigdy się nie zastanawiam. Czy zakupię kolejny raz?? Nie sądzę. Jedno pudełko jest raczej wystarczające. Raczej pomogło w średnim nawilżeniu. ZALETY: dobra cena przez internet WADY: zbyt delikatny zapach słabo nawilża (nawilżenie jest na chwilę) nie zauważyłam by mus przyczynił się do wyrównania kolorytu skóry, jak też i regeneracji, wygładzeniu, czy też ujędrnieniu skóry zbyt szybko się wchłania
  • 15 września 2021 o 13:42
    Lekka formuła, delikatny zapach
    Produkt ma formę jakby jogurtową – rzadką. Rozprowadza się bardzo dobrze i szybko się wchłania. Lekko nawilża, ale nie na zbyt długo. Zapach jest bardzo przyjemny i delikatny, taki cytrynowy, ale naturalny, nie wypada sztucznie czy "kiblowo", dość szybko się ulatnia. Uważam produkt jedynie za poprawny. Efekt nawilżenia nie jest spektakularny, ale z drugiej strony formuła jest lekka i naprawdę szybko się wchłania. Bardziej nawilżające formuły nie są tak lekkie. Jest to produkt fajny ale raczej na lato dzięki temu że tak dobrze się wchłania i nie pozostawia nieprzyjemnego filmu. Ja zimą stawiam na bardziej bogate produkty typu masła. Ten jest po prostu przeciętny i raczej do niego nie wrócę.
    _inga
    20 czerwca 2021 o 7:42
    Nawilżająco-energetyzujący mus do ciała, Bio Vitamin C, Bielenda
    Mus do ciała kupiłam na jednej z aukcji internetowych Opakowanie to słoiczek o pojemności 250 ml zapłaciłam około 24 zł Mus ma przyjemny świeży zapach, dobrze nawilża skórę, szybko się wchłania, nie pozostawia na skórze tłustej czy lepkiej warstwy. Skóra jest wygładzona i zregenerowana. Skład to 98% składników pochodzenia naturalnego a słoiczek pozwala wygodnie zużyć kosmetyk do końca. Podsumowując dobra pielęgnacja, relaks i powiew świeżości w jednym.
    Zalety:
    • przyjemny świeży zapach
    • nawilża
    • wygładza i regeneruje
    • dobrze się wchłania
    • nie pozostawia tłustej, lepkiej warstwy na skórze
    • skład 98% składników pochodzenia naturalnego
    Wady:
    • moim zdaniem brak