Eco fluid od Bielendy jest stosunkową nowością w drogeriach. Lubię podkłady z dobrym składem, w sumie zaczynam z nimi swoją przygodę, ale już mam kilka takich, które lubię. Przy mojej mieszanej cerze ten eco kosmetyk sprawdza się idealnie i pozwala na nienagannie wyglądający makijaż przez długie godziny. Mam kolor 01 jasny beż, który jest dla mnie świetnie dopasowany i idealnie wtapia się w koloryt mojej cery.
OPAKOWANIE
Podkład znajduje się w małej, praktycznej butelce wykonanej ze szkła. Dodatkowo wyposażono ją w pompkę, co jest świetnym rozwiązaniem pozwalającym na higieniczne korzystanie z podkładu. Pompka dozuje produkt idealnie od początku pozwalając na optymalne dobranie ilości. Całość wygląda naprawdę ładnie i wyróżnia się na drogeryjnej półce, gdyż utrzymana jest w klimacie eko. Plastik i szkło nadają się do recyklingu. Przed otwarciem produkt zabezpieczony jest foliową plombą, którą zrywamy przy pierwszym użyciu.
PODKŁAD
Ogólnie kolorystyka jest na plus, co miło mnie zaskoczyło, bo znajdziemy tutaj naprawdę ładne, neutralne i dosyć jasne odcienie, nawet dla jasnych cer. Osobiście mam jasną skórę i ciężko mi znaleźć dobrze dopasowany kolor podkładu, ale ten tutaj jest naprawdę ładny i wtapia się w moją naturalną karnacje. Kolor jest neutralny, nie ma w nim przewagi ani żółtych ani różowych tonów, tak odbieram go na swojej skórze. Odcień jest dosyć chłodny, co należy wziąć pod uwagę.
Podkład ma lekką, ale zarazem dość gęstą konsystencję, dobrze nakłada się zarówno palcami jak i gąbeczką, choć palce dają bardziej naturalny efekt. Nie tworzy plam i smug, można spokojnie dokładać kolejne warstwy w razie potrzeby, zależy jaki efekt chcemy uzyskać. Jeśli zależy nam na naturalnym wyglądzie i zakryciu niewielkich niedoskonałości to jedna warstwa w zupełności wystarczy. Zaskoczeniem było dla mnie bardzo dobre jak na naturalny podkład krycie, jest to dobry wybór dla osób z niewielkimi niedoskonałościami, gdyż z kryciem większych podkład sobie nie poradzi, konieczny będzie korektor. Krycie można stopniować, a efekt nadal jest naturalny, cera wygląda promiennie i zdrowo. Wykończenie nie jest matowe, a raczej satynowe, z lekkim efektem glow. Podkład daje naturalne wykończenie, lekko świetliste, bardzo podoba mi się efekt zarówno w lustrze jak i na zdjęciach. Cera jest wygładzona, jednolita, emanuje zdrowym blaskiem.
Ogromnym plusem jest obecność filtra HEV chroniącego skórę przed działaniem niebieskiego światła, które znajdziemy w komputerach telefonach czy tabletach, jest to niezwykle istotne. Obecnie jeszcze mało kosmetyków ma ten rodzaj filtrów, więc jak najbardziej jest to zaleta. Kolejną jest filtr SPF, niski co prawda, bo tylko SPF 10, jednak zawsze jest to jakaś ochrona. Producent zapewnia również o formule chroniącej mikrobiom, czyli nasza naturalną warstwę ochronną naszej skóry.
Skład jest dość dobry, naturalny i ciekawy. Znajdziemy w nim skwalan, wiele ekstraktów roślinnych a nawet takie jak olej z pestek borówki, słonecznikowy. 97% składników jest pochodzenia naturalnego, formuła natomiast jest wegańska a sam kosmetyk ma oznaczenie cruelty free, czyli jest przyjazny zwierzętom i nie był na nich testowany.
Trwałość to ok. 4-5 godzin bez pudru, wtedy lekko się ściera w okolicy nosa i brody, co w przypadku mojej mieszanej cery jest świetnym wynikiem, po przypudrowaniu wytrzyma kolejne godziny. Produkt współgra z innymi kosmetykami takimi jak bronzer, rozświetlacz, puder sypki czy prasowany, nie ciastkuje się i nie zbija. Wygląda naturalnie na twarzy, nie daje efektu maski. Jest bardzo wydajny, wystarczy 2-3 pompki na cały makijaż. Na plus zaliczam również korzystną cenę, dostępność. To zdecydowanie produkt wart uwagi.
PLUSY:
+ łatwo się rozprowadza
+ świetnie wygląda na skórze
+ trwałość
+ daje naturalny efekt z lekkim glow
+ praktyczne opakowanie z pompką
+ jasne kolory
+ filtr UV i HEV
+ bardzo dobry skład