Kwas mrówkowy (Formic Acid) jest związkiem organicznym występującym m.in. w jadzie mrówek i pszczół oraz parzydełkach pokrzywy. W produktach przeznaczonych do codziennej higieny oraz pielęgnacji skóry i włosów pełni funkcję konserwantu, regulatora pH i substancji maskującej w kompozycjach zapachowych.
Spis treści:
Kwas mrówkowy (metanowy) jest najprostszym kwasem karboksylowym, w którego cząsteczce oprócz grupy karboksylowej występuje grupa aldehydowa, dzięki czemu pełni on funkcję reduktora, a jednocześnie ma właściwości zakwaszające. Występuje w formie bezbarwnej cieczy o intensywnym, drażniącym zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, benzenie i alkoholu etylowym. Kwas mrówkowy topi się w temperaturze 4°C i wrze w 100,2°C. W kosmetyce wykorzystuje się także mrówczany, czyli sole tego związku, głównie mrówczan sodu, który jest białym, bezbarwnym proszkiem o właściwościach konserwujących.
Kwas mrówkowy zawarty w kosmetykach przedłuża ich przydatność do spożycia i wpływa na ich odczyn pH. Oba te zastosowania mają ogromne znaczenie ze względu na zdrowie skóry i włosów, na które na co dzień aplikowane są produkty przeznaczone do higieny i pielęgnacji.
Kwas mrówkowy i mrówczan sodu działają bakteriobójczo i grzybobójczo, dzięki czemu chronią kosmetyki przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów w procesie produkcji i podczas użytkowania przez konsumenta. Stosowanie konserwantów jest szczególnie ważne w przypadku kremów nakładanych palcami na twarz. Z łatwością dochodzi wtedy do zanieczyszczenia produktu. Bakterie przenoszone ze skóry do kosmetyku i na odwrót mogą spowodować wypryski i inne problemy dermatologiczne. Z tego samego powodu nie powinno się zostawiać kremów, balsamów czy żeli otwartych – łatwiej dochodzi wtedy do zanieczyszczenia drobnoustrojami. Składnik kosmetyczny, jakim jest kwas mrówkowy, pomaga ograniczyć ten mechanizm i przedłuża przydatność produktu.
Właściwe pH skóry ma odczyn lekko kwaśny. Powinno być utrzymane w zakresie 4,5–5,5. Dzięki temu zachowany jest odpowiedni mikrobiom, a skóra prawidłowo spełnia swoją funkcję bariery ochronnej. Zbyt wysokie pH prowadzi do przesuszenia i podrażnień, zbyt niskie natomiast powoduje nadprodukcję łoju i skutkuje wypryskami. Surowce kosmetyczne do regulacji pH mają za zadanie utrzymać odpowiednią kwasowość produktu. W tym celu stosuje się między innymi kwas mlekowy i mleczan sodu, ale funkcję tę spełnia również mniej znany kwas mrówkowy. Ulega on wtedy neutralizacji i wytwarzają się sole mrówczanowe, co minimalizuje niebezpieczeństwo podrażnień wywoływanych przez zbyt wysokie stężenie tego kwasu karboksylowego.
Kwas mrówkowy może być również składnikiem kompozycji zapachowych, w których maskuje niepożądaną woń innych surowców. Jest też powszechnie wykorzystywany w kuracjach mających na celu usunięcie i wypalenie kurzajek lub brodawek. Najczęściej występuje w połączeniu z innymi kwasami, które wzmacniają jego właściwości w kosmetyku.
Kwas mrówkowy występuje jako konserwant i regulator kwasowości w kosmetykach myjących i pielęgnujących przeznaczonych do każdego typu cery i włosów. Można go znaleźć między innymi w:
Dopuszczalne stężenie kwasu mrówkowego w kosmetyku to 0,5%, ale według Cosmetic Ingredient Review (CIR) najczęściej odnotowuje się zawartość 0,2% i 0,34%, przy czym najwięcej tego związku występuje w produktach do włosów.
Nie odnotowano szkodliwych interakcji kwasu mrówkowego w bezpiecznych stężeniach z innymi składnikami kosmetyków. Natomiast ogólnie rzecz biorąc, kwasy stosowane w peelingach czy produktach do pielęgnacji mogą przyczyniać się do podrażnienia skóry, dlatego warto zachować umiar i nie łączyć zbyt wielu kosmetyków z substancjami o podobnym działaniu.
Powszechnie znanym źródłem tej substancji jest jad mrówek, dlatego mogłoby się wydawać, że nie może być składnikiem kosmetyków wegańskich. Niekoniecznie. Kwas mrówkowy pozyskiwany jest także z niektórych roślin, a w produkcji masowej powstaje w laboratorium, dlatego może też pojawić się w produktach przeznaczonych dla osób, które nie akceptują substancji pochodzenia zwierzęcego.
Kwas mrówkowy występuje naturalnie u mrówek i pszczół, ale jest także składnikiem roślin i owoców, np. jabłek, truskawek, malin i pokrzywy. Po raz pierwszy został wyizolowany z martwych mrówek przez szwedzkiego chemika Johana Alfzeliusa i właśnie tym owadom zawdzięcza swoją nazwę. Na skalę przemysłową wytwarza się go poprzez hydrolizę kwasową mrówczanu metylu. Powstaje także na skutek obróbki mrówczanu sodu kwasem siarkowym w niskich temperaturach (destylacja próżniowa) oraz jako produkt uboczny przy wytwarzaniu formaldehydu i aldehydu octowego.
Kwas mrówkowy, jeśli jest zastosowany w odpowiednim stężeniu, jest bezpiecznym składnikiem kosmetyków. Może wykazywać właściwości drażniące skórę i oczy, dlatego zawsze przed użyciem produktów z tym związkiem warto wykonać próbę na niewielkim wrażliwym obszarze skóry.
Omawiany kwas karboksylowy może występować w produktach w sprayu (zanotowano stężenie 0,2% w aerozolu do włosów). Składnik ten może po rozpyleniu dostać się w nieznacznej ilości do dróg oddechowych i spowodować ich podrażnienie. Przy korzystaniu ze sprayu z kwasem mrówkowym powinny uważać szczególnie osoby chore na astmę, u których objawy mogą się wtedy nasilić.
Kwas mrówkowy przedostaje się do środowiska podczas jego produkcji i stosowania w przemyśle, m.in. kosmetycznym. Może trafić do wody i gleby, ale jest łatwo biodegradowalny, a opary w powietrzu ulegają rozkładowi pod wpływem światła słonecznego. W rezultacie w środowisku występuje bardzo niski poziom kwasu mrówkowego.