Proline właściwości i zastosowanie
Prolina
DL-Proline, L-Proline, 2-Pyrrolidinecarboxylic Acid, Pro
Organiczny związek chemiczny z grupy alfa aminokwasów, jest aminokwasem naturalnym, endogennym i glikogennym. Jest składnikiem wielu białek roślinnych i zwierzęcych, także ludzkich, odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu, jest również pozyskiwany syntetycznie. Ma postać białego, krystalicznego proszku, bezzapachowego, ma słodki smak, jest rozpuszczalny w wodzie w temp. 20*C. Sugerowane stężenie w kosmetykach: Od 3-5%. W czystej postaci powinien być przechowywany w lodówce.
Składnik stosowany w kosmetykach przeciwstarzeniowych, ujędrniających, poprawiających napięcie i elastyczność skóry. Ma zdolność odnawiania komórek i włókien kolagenowych, redukuje opadanie skóry, owalu twarzy, rozświetla, spłyca zmarszczki, a także cofa objawy fotodermatoz i jest pomocny w likwidacji rozstępów. Stosowany jest także w preparatach do pielęgnacji włosów, wzmacnia cebulki włosów, przeciwdziała łysieniu. Zmieszany z wodą ma najwyższą spośród aminokwasów, zdolność wiązania wody. Działa synergicznie wraz z małocząsteczkowym kwasem hialuronowym, zwiększając nawilżenie głębszych warstw skóry. Wskazane jest również łączenie proliny z witaminą C, która jest niezbędna do syntezy białek, a powstała hydroksyprolina i jej wiązania wodorowe odgrywają kluczową rolę w stabilizacji ostatecznego kształtu włókien helisy kolagenu.