Emulsje, esencje i boostery

Tony Moly Vital Vita 12 Synergy Ampoule Rozświetlająca esencja w ampułce z witaminą C

5 na 51 opinię

• 27 stycznia 2021 o 20:45
    świetnie nawilża i napina
    Od dawna przymierzałam się do kupienia kosmetyku z witaminą C. Witamina C ma cudowne działanie - jest niezbędna do syntezy kolagenu, chroni przed promieniowaniem UV, wspomaga działanie witaminy E, redukuje przebarwienia, Problem z wit. C - jest niestabilna i słabo przenika do głębszych warstw skóry. W opisach producentów trudno się połapać. To, że kosmetyk na 20% wit. C nie oznacza, że działa lepiej niż kosmetyk, który ma 10%. Postanowiłam więc spróbować Tony Moly, bo tak samo nie jestem pewna jakości wit. C w tym kosmetyku, jak w jakimkolwiek innym. Tony Moly "Rozświetlająca esencja w ampułce z witaminą C" ma wit. C w co najmniej dwóch formach i dość wysoko na liście składników. Jest też wit A i E i cała masa innych składników (np. wiele olejków). Kosmetyk ma bardziej konsystencję esencji niż ampułki (nie jest gęsty). Kilka kropli wystarcza na wklepanie w twarz, szyję i dekolt. Używam po toniku. Po nałożeniu jest nieco lepki, ale szybko się wchłania. Skóra jest bardzo gładka i lekko napięta, ale w przyjemny sposób. Nie ma żadnego specjalnego zapachu, nie podrażnia, nie wysusza. Ale również nie daje żadnego uczucia tłustości (pomimo zawartości wielu olejków). Większe zmiany w jakości skóry? Nie wiem. Nigdy nie próbuję takich efektów opisywać, bo nie potrafię tego obiektywnie ocenić. To jest moja kuracja wit. C, jest dla mnie przyjemna, daje miłe chwilowe efekty. Żadnych skutków ubocznych. Opakowanie jest niestety plastikowe (ok, jak upadnie to nie mamy problemu). Szklany zakraplacz, dobrze działający. Widać ile ubyło. Butelka ma nawet podziałkę w mililitrach. Opakowanie kartonowe jest natomiast koszmarne. Białe małe litery na żółtym tle. Tak jakby ktoś celowo projektował to tak, by nie można było przeczytać. Cena dość wysoka, jak na 30 ml, ale od czego są promocje?
    Zalety:
    • gładka, napięta skóra
    • nie podrażnia
    • nie wysusza
    • praktycznie bez zapachu
    Wady:
    • okropne opakowanie kartonowe (ale sam pojemnik OK)