Farby do włosów

Phyto Phyto Color, Farba do włosów

notino.pl
Phyto ALES GROUPE Color Trwała koloryzacja włosów 6.3 Ciemny złoty blond 100 ml
Phyto Phytocolor Farba do włosów, 5 Jasny Kasztan
e-ZikoApteka.pl
PHYTO Color Trwała koloryzacja włosów 6 Ciemny blond, 100 ml

• 9 stycznia 2023 o 19:28
    Produkt dobry, gorzej z doborem koloru
    Po wielu latach stosowania farb drogeryjnych, kiedy dodatkowo problemy zdrowotne nasiliły mi wypadanie włosów, sięgnęłam po farby apteczne. Po wtopie z farbą Color&Soin, jakiś czas temu postanowiłam wypróbować Phyto Color. Wybrałam kolor 9 bardzo jasny blond - był to akurat najjaśniejszy dostępny odcień blondu. Widzę, że obecnie farba przeszła trochę zmian. Ma inne opakowanie i większą gamę barw: obecnie dostępne są też inne warianty poziomu 9 oraz nareszcie jest blond poziomu 10. Farba w użyciu znakomita, nie drażni ani skóry, ani nosa, jest łagodna, ale skuteczna. Dobrze pokryła odrosty i całkiem przyzwoicie stopiła się z pozostałą, farbowaną wcześniej, częścią włosów. Włosy po zastosowaniu były cudownie miękkie, delikatne, zdrowe, przyjemne w dotyku. Niestety kolor 9 okazał się za ciemny i gdy po 2 tygodniach jasne tony pokrywające łodygę włosa się nieco wypłukały, obszar farbowanych odrostów zaczął być widoczny jako ciemniejszy blond niż na reszcie włosów. Dam jej jeszcze szansę z odcieniem 10 - skoro producent rozszerzył gamę kolorów, to może uda mi się polubić z tą farbą - o ile ten kolor spełni moje oczekiwania. Wadą na pewno jest dostępność - ja zamawiałam tę farbę przez internet, bo stacjonarnie była dostępna tylko w aptece DOZ, ale w skromnej gamie kolorystycznej. EDIT: Postanowiłam dać szansę odcieniowi nr 10. Nie wiem czy tylko opakowanie farby uległo zmianie czy także sam produkt przeszedł reformulację - krem koloryzujący jest strasznie gęsty i uzyskanie jednolitej mieszanki wymaga nieco mieszania. Ja preferuję mieszanie farby w miseczce i nakładanie jej pędzelkiem, więc da się to zrobić, natomiast producent sugeruje wyciśnięcie tubki z kremem do buteleczki z utleniaczem i wytrząsanie. Jednak przy uzyskanej konsystencji farby nie bardzo wiem jak długo trzeba by wytrząsać.. godzinę? Dwie? Jeśli chodzi o nowe opakowanie to minusem jest też brak zaznaczonego poziomu 1/2 produktu - wiele farb nanosi taki znacznik na swoje tubki i buteleczki, bo nie każdy zużywa do farbowania pełną pojemność. Farba jest dość gęsta i niełatwo ją rozprowadzić. Z tego powodu niestety nie pokryła odrostów idealnie - znalazłam potem kilka miejsc, gdzie dotarło chyba mniej barwnika, bo kolor nie był równomierny :( Rekomenduję też trzymać farbę nieco dłużej niż zaleca producent (30 min łącznie) - ja wydłużyłam ten czas do 40 min, bo po 30 min odrosty nie do końca były odbarwione. To jednak farba naturalna, nie "żre" włosów jak chemiczne, więc moim zdaniem potrzebuje więcej czasu. Ogólny efekt nie jest zły - naturalny blond 10, bez super zimnego połysku, ale też bez rudych tonów.
    Zalety:
    • cudowne miękkie włosy po farbowaniu
    • nie niszczy włosów, a wręcz pielęgnuje
    Wady:
    • zbyt szybko się wypłukuje i niestety kolor się wymywa
    • słaba dostępność
  • 6 października 2022 o 9:33
    jestem (póki co) zachwycona!
    Używa od:próbka
    pofarbowałam może i raz, ale z pewnością do tej farby wrócę — nareszcie taka, która porządnie łapie kolor (farbowałam odcieniem 8.0), jest niedrażniąca, jej ilość (jedno pudełko) jest wystarczająca, aby pokryć całe włosy długości do podbródka i po której nie mam przesuszu tysiąclecia na czuprynie. co prawda, może kolor na włosach wyszedł nieco ciemniejszy niż sugeruje kartonik, ale i tak jestem zachwycona i będę wracać do tego produktu. jedyny problem jest z jej dostępnością w moim mieście — znalazłam ją tylko w aptece Dr Max, a także cena nie jest jakoś specjalnie niska, do czego nas mogły przyzwyczaić wszelkie drogerie, ale jestem w stanie wybaczyć to dla efektu koloryzacji.
    Zalety:
    • efekt koloryzacji,
    • włosy nie są przesuszone,
    • brak drażniącego zapachu,
    • nie wywołała podrażnień,
    • brak amoniaku w składzie,
    • w jednym kartoniku jest odpowiednia ilość na włosy długości do podbródka, a myślę, że i dłuższowłose będą ukontentowane,
    • szybkość nakładania i samej koloryzacji
  • 21 września 2021 o 22:44
    Absolutnie na nie!
    Od kilku lat farbuję włosy tylko produktami z apteki. Początkowo był to BioKap, ale znalazłam coś lepszego - farbę Color&Soin i byłam jej wierna ostatnie trzy lata. Niestety kilka tyogodni temu w aptece, do której weszłam nie było mojej ulubionej farby i coś mnie podkusiło, żeby wydać 100 zł na dwa opakowania farby Phyto (mam bardzo długie i gęste włosy). Kupiłam odcień zbliżony do tego, którego używałam z Color&Soin - jasny kasztan. Na głowie miałam piękny kolor, mieniący się jasnymi refleksami. Zrobiłam wszystko zgodnie z instrukcją, pilnowałam czasu itd. i... WŁOSY WYSZŁY CZARNE! Okropnie czarne, z takim chłodnym, grafitowym połyskiem....kompletny dramat. Od razu dodałam sobie 10 lat. Niestety farba okazała się żrąca - nie puściła nic po kilkunastu myciach szamponem przeciwłupieżowym....w końcu poszłam do fryzjera i wydałam kolejne 400 zł na rozjaśnianie tego dziadostwa. Fryzjerka mówiła, że farba mocno trzyma i ciężko ją było ściągnąć. Co ciekawe - nie chwyciła za to pojedynczych, siwych włosów, których mam może 5 na całej głowie. Włosy są dojechane na maksa, a chciałam powtórzyć - od kilku lat używam tylko farb aptecznych i żadna nie zrobiła mi na głowie czegoś podobnego... większość się dość szybko i ładnie wypłukiwała, robiąc ładne refleksy.
    Zalety:
    • brak chemicznego zapachu
    Wady:
    • kolor wyszedł bardzo ciemny
    • nie złapała siwych włosów
    • trudno ją choć trochę wypłukać z włosów
    Grinaa
    6 lipca 2020 o 15:22
    Mieszane uczucia
    Zakupilam te farbe bo od jakiegos czasu szukam mniej inwazyjnych, ziolowych farb. Udalo mi sie kupic ja na promocji, bo regularna cena jest dosyc wysoka. Wybralam kolor 6.7 ciemny czekoladowy blond. Kolor wyszedl dosyc podobny do tego na wzorniku, jednak ciemniejszy co zwykle ma miejsce i tak w przypadku farb. Mialam nadzieje ze bedzie nieco bardziej "cieply", czekoladowy ale i tak wyszedl dosyc ladny. Jednak przy nasadzie wlosy chwycily mniej niz na koncach, mimo iz na odrostach (naturalnym ciemnym blondzie) trzymalam je dluzej. Mam jedynie pojedyncze siwe wlosy, na nich chwycila wyjatkowo slabo. Do tego po koloryzacji gdzies przez 2 nastepne mycia woda byla brudna i moj bialy recznik do wlosow zostal przybrudzony. Od koloryzacji minal niecaly miesiac, kolor sie utrzymuje jednak u nasady splukuje sie szybciej bo slabiej chwycil. Nie widze duzej roznicy w kondycji moich wlosow, sa suche na koncach jak zawsze, nie byly tez miekkie w dotyku. Spodziewalam sie wiecej po tej farbie.
    OlgaL94
    31 marca 2020 o 14:06
    Bardzo dobra farba do włosów
    Wybrałam kolor najjaśniejszy i muszę przyznać, że wyszedł bardzo naturalnie jak na bardzo jasny blond, a na takim efekcie mi zależało :)Jestem zadowolona z jakości produktu, nie ma zapachu, co nie drażni dodatkowo skóry i węchu. Miałam już kilka opakowań i polecam serdecznie każdemu, kto szuka bardziej naturalnych rozwiązań.
    Zalety:
    • brak zapachu
    • łatwa w aplikacji
    • naturalne odcienie