Erythritol właściwości i zastosowanie
Erytrytol, erytryt
1,2,3,4-BUTANETETROL, BUTANE-1,2,3,4-TETROL, TETRAHYDROXYBUTANE, ANTIERYTHRITE, ERYTHRITE, ERYTHROGLUCIN, ERYTHROL
Organiczny związek chemiczny, alifatyczny alkohol czterowodorotlenowy z grupy cukroli. Erytrytol naturalnie występuje w niewielkich ilościach w wielu owocach, w niektórych porostach, wodorostach i w czerwonym winie
Erytrytol nie jest fermentowany przez bakterie występujące w jamie ustnej, dlatego nie powoduje próchnicy i określany jest jako przyjazny dla zębów - stosuje się go w pastach do zębów jako substancję słodzącą. Ma właściwości nawilżające - stosowany w kremach i balsamach do ciała. Stosowany także jako humektant, czyli silnie higroskopijna substancja, dobrze rozpuszczalna w wodzie, która ma zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełni rolę naturalnego rezerwuaru wody w skórze.